Freddy Krueger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et cosplay av figuren.

Freddy Krueger er en antagonist i A Nightmare on Elm Street-filmene og dukker opp for første gang i regissør Wes Cravens film A Nightmare on Elm Street i 1984. Han er en seriemorder og hevngjerrig demon som bruker en hanske med barberhøvler for å drepe sine ofre i drømmene deres, noe som forårsaker deres dødsfall i den virkelige verden også. I drømmens verden er han en mektig kraft og fullstendig usårbar. Men når han blir trukket inn i den virkelige verden, har han normale menneskelige sårbarheter. Krueger ble oppfunnet av Wes Craven og ble spilt av Robert Englund i de første filmene. Men i en nyinnspilling fra 2010 ble Freddy Krueger spilt av Jackie Earle Haley. I 2011 dukket Freddy Krueger opp som en figur i videospillet Mortal Kombat.

Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret Freddy Kruger til filmhistoriens 40. beste skurkefigur.[1]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ansiktet hans er vansiret og fullt av arr på grunn av store brannskader, og han går med en stripete, rød og mørkegrønn genser. Varemerket hans er en brun skinnhanske på hans høyre hånd med lange barberblader. Freddy dukker opp for første gang i A Nightmare on Elm Street fra 1984 som en seriemorder som blir arrestert, men som ikke blir rettsforfulgt på grunn av en formalitet. Han blir deretter jaktet ned av foreldrene til barna han drepte, og han blir sperret inne i det samme fyrrommet hvor han pleide å drepe sine ofre. Foreldrene dynker hele bygningen med bensin og setter den i brann, så Krueger blir brent levende. Hans fysiske form dør, men hans ånd lever videre i drømmene til en gruppe tenåringer som bor i hans gamle nabolag, og han dreper disse tenåringene ved å komme seg inn i drømmene deres. Han ble tilsynelatende ødelagt mot slutten av den første filmen, men den aller siste scenen avslører at han overlevde. Han fortsatte å angripe folk gjennom de neste filmene i serien.

I den tredje filmen, Dream Warriors, kommer mer av Freddys bakgrunnshistorie frem. Moren hans, Amanda Krueger, var en nonne som arbeidet ved et mentalsykehus som blir omtalt i filmene. Hun arbeidet ved en gammel og nedslitt fløy av et sykehus som ble brukt til å låse inne de farligste og mest sinnssyke kriminelle. Amanda ble ved et uhell låst inne sammen med de kriminelle, og hun ble gjeng-voldtatt flere ganger. Da hun endelig ble oppdaget og reddet ut, hadde hun blitt voldtatt hundrevis av ganger. Senere fikk hun sønnen Freddy som følge av dette, og dermed ble han en "uekte sønn av 100 sinnssyke". I 2003 dukket Freddy Krueger opp sammen Jason Voorhees fra filmen Fredag den 13de, i filmen Freddy vs. Jason - hvor begge karakterene står opp fra sine respektive dødsfall. Avslutningen av filmen er igjen tvetydig med hensyn til hvorvidt Freddy Krueger faktisk er død eller ikke. Til tross for at han ble halshugget, så blunker han fremdeles med øynene.

Robert Englund fortsatte sin rolle som Freddy Krueger i TV-serien Freddy’s Nightmares. Første episode ble sendt på TV i USA 9. oktober 1988. Det gjennomgående temaet i hver episode var karakterer som har forstyrrende drømmer og mareritt. TV-serien gikk i to sesonger på til sammen 44 episoder, og siste episode ble sendt 10. mars 1990. Selv om Freddy ikke har noen stor rolle i de fleste episodene, så skildrer den rettssaken mot ham og hans påfølgende død i hendene på foreldrene fra Elm Street etter frifinnelsen. I TV-serien blir Krueger frifunnet fordi politiet glemte å lese opp Miranda-advarselen. Men i de opprinnelige filmene ble Krueger frikjent fordi noen signerte en ransakelsesordre på feil sted.

Freddy Kruegers første opptreden i et videospill fra Nintendo er basert på A Nightmare on Elm Street fra 1989. Han har også dukket opp i flere tegneserier, som blant annet tar for seg forskjellige aspekter av Freddys bakgrunnshistorie. Robert Englund gjentar sin rolle som Freddy Krueger i episoden "Treehouse of Horror IX" i TV-serien The Simpsons. Denne episoden var en parodi på Nightmare On Elm Street-filmserien, med en karakter i The Simpsons som portretterer en skurk med mange likhetstrekk til Freddy Krueger. Freddys hanske med barberblader dukket opp i skrekkfilmen Evil Dead II: Dead Dawn i 1987, hvor hansken er plassert på en hylle over døren i et hus.

I Freddy Dead: The Final Nightmare skildres Freddys traumatiske barndom. Han viste psykopatisk atferd i ung alder og ble ofte mobbet på skolen. Han ble adoptert av en alkoholiker som heter Mr. Underwood, som lærte ham å torturere dyr og påføre seg selv smerte. Freddy dreper ham, og i voksen alder gifter han seg med en kvinne som heter Loretta. Han blir også far til en datter som heter Katherine. Når datteren kommer til verden prøver Freddy å leve et normalt liv, men hans morderiske natur vinner frem, og han myrder 20 barn mellom 1963 og 1966. Senere dreper han også sin egen kone etter at hun oppdager at han står bak drapene. I 1968 ble Freddy stilt for retten, men løslatt på grunn av en formalitet, som fører til hans død i hendene på foreldrene til ofrene hans. I hans siste øyeblikk kommer en demon som tilbyr ham udødelighet. Datteren hans, Katherine, ble adoptert og fikk navnet Maggie Burroughs.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Freddy Krueger sitt fysiske utseende har i stor grad vært konsekvent gjennom alle filmene, selv om enkelte mindre endringer ble gjort. Han bærer en stripete, rød og grønn genser, mørke bukser og slitte støvler. Huden hans er full av arr og er vansiret som et resultat av at han ble brent levende, og han har ikke hår på hodet i det hele tatt, ettersom dette sannsynligvis brant opp. I den første filmen var det bare ansiktet hans som hadde brannskader, men arrene spredte seg over hele kroppen fra den andre filmen og utover. Blodet hans har en mørk eller grønnaktig farge så lenge han befinner seg i drømmeverden. I den andre filmen er det enkelte scener hvor Freddy blir vist uten hansken sin, men barberbladene stikker direkte ut fra fingertuppene hans.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Freddy Krueger – kategori av bilder, video eller lyd på Commons