Hopp til innhold

Japanpapir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Japansk soverom med vinduer dekket av papir som slipper lyset gjennom, men er ugjennomsiktige.
Japaneren Katsushika Hokusai fargetresnitt av en bølge fra ca. 1830 er trykket på washi-papir.
Sugiharagami (杉原紙), en type japanpapir
Japanpapir (Washi-tape).
Et eksempel på å lage washi i Ise, Mie (IseWashi).
Origami (fra japansk 折り紙 eller 折紙 (origami), «papirbretting»

Japanpapir, washi (和紙) eller wagami er en type håndlaget klutepapir laget i Japan. Japanpapir eller washi, er feilaktig blitt kalt rispapir. Japanpapir produseres i alle mulige tykkelser, men ofte ganske tynt etter vestlig standard. Det har gjerne en lett gul- og silkeaktig overflate. Japanpapir er meget holdbart og kan være sterkt som pergament.[trenger referanse] Det slitesterke washi-papiret har fibre basert på baststavene man finner i kozo (Broussonetia papyriferapapirmorbærtre), mitsumata (Edgeworthia papyrifera – en busk i tysbastfamilien) og bark fra ganpi (Diplomorpha sikokiana). Foruten disse er også hamp, bambus, hvete, ris og noen andre plantefibre brukt i spesielle tilfeller.

Papir er en viktig del av japansk kultur og washi brukes i alt fra arkitektur og kunst (ukiyoe), til dagligdagse produkter som klær og leker (origami).[trenger referanse] Japanpapir er benyttet i Europa siden slutten av 1800-tallet til kunstgrafikk og til bibliofilutgaver av kunstnerisk illustrerte bøker. Japanpapir anvendes idag i arkiv- og museumssammenheng i forbindelse med papirkonservering og som mellomleggspapir for grafikk, tegninger og arkivalia.

Et utvalg av ulike typer washi

[rediger | rediger kilde]
  • Ganpishi (雁皮紙) – I gamle dager kalt hishi (斐紙). Ganpishi har en glatt, skinnende overflate og er brukt til bøker og i håndverk.
  • Kozogami (楮紙) – Kozogami er laget av papirmorbærtre og er det mest brukte typen washi. Papiret er grovt i strukturen og ligner mer på tekstil enn vanlig papir.
  • Mitsumatagami (三椏紙) – Mitsumatagami har en elfenbensfarget, fin overflate og det er brukt til shodo og trykking. I Meiji-perioden ble dette papiret brukt til pengesedler bl.a. fordi det var vanskelig å forfalske.[trenger referanse]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Therese Weber: Die Sprache des Papiers. Eine 2000-jährige Geschichte. Haupt, Bern 2004, ISBN 3-258-06793-7
  • Therese Weber: Washi. Vergangenheit und Gegenwart der japanischen Papiermacherkunst. Verband Schweizer Papier-Historiker, Basel 1988, ISBN 3-909051-01-4
  • Doris Prabhu: Washi. Eine Reise ins Japanpapier. Frieling, Berlin 1988, ISBN 3-89009-048-6