Japanpapir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Japansk soverom med vinduer dekket av papir som slipper lyset gjennom, men er ugjennomsiktige.
Japaneren Katsushika Hokusai fargetresnitt av en bølge fra ca. 1830 er trykket på washi-papir.
Sugiharagami (杉原紙), en type japanpapir
Origami (fra japansk 折り紙 eller 折紙 (origami), «papirbretting»

Japanpapir, washi (和紙) eller wagami er en type håndlaget klutepapir laget i Japan. Japanpapir eller washi, er feilaktig blitt kalt rispapir i mange vestlige land. Japanpapir gjøres i alle mulige tykkelser, men ofte ganske tynt etter vestlig standard og det har gjerne en lett gul- og silkeaktig overflate. Japanpapir er meget holdbart og kan være sterkt som pergament. Det slitesterke washi-papiret har fibre basert på baststavene man finner i kozo (broussonetia papyriferapapirmorbærtre), mitsumata (edgeworthia papyrifera – japansk papyrus busk) og bark fra ganpi (diplomorpha sikokiana). Foruten disse er også hamp, bambus, hvete, ris og noen andre plantefibre brukt i spesielle tilfeller.

Papir er en viktig del av japansk kultur og washi brukes i alt fra arkitektur og kunst (ukiyoe), til dagligdagse produkter som klær og leker (origami). Japanpapir er benyttet i Europa siden slutten av 1800-tallet til kunstgrafikk og til bibliofilutgaver av kunstnerisk illustrerte bøker. Japanpapir anvendes idag i arkiv- og museumssammenheng i forbindelse med papirkonservering og som mellomleggspapir for grafikk, tegninger og arkivalia.

Et utvalg av ulike typer washi[rediger | rediger kilde]

  • Ganpishi (雁皮紙) – I gamle dager kalt Hishi (斐紙). Ganpishi har en glatt, skinnende overflate og er brukt til bøker og i håndverk.
  • Kozogami (楮紙) – Kozogami er laget av morbærtre og er det mest brukte typen washi. Papiret er er grovt i strukturen og ligner mer på tekstil enn vanlig papir.
  • Mitsumatagami (三椏紙) – Mitsumatagami har en elfenbensfarget, fin overflate og det er brukt til shodo og trykking. I Meiji-perioden ble dette papiret brukt til pengesedler bl.a. fordi det var vanskelig å forfalske.