Rispapir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rispapir.

Rispapir (fra engelsk rice paper)[1] henviser vanligvis til snøhvite, matte og sprø blader fremstilt ved finérlignende oppskrelling av margen av treet Aralia eller Tetrapanax papyrifer, «rispapirplanten» (蓪草).[2] (Papirbjørk) som dyrkes i Kina,[1] eller av deler av risplanten, slik som risstrå eller rismel. Begrepet brukes også om papir laget fra eller som inneholder andre planter som hamp, bambus eller morbærtrær. Farget i forskjellige farger, er rispapiret mye brukt til framstilling av kunstige blomster, mens de hvite arkene brukes til akvareller.[1] På grunn av teksturen er dette papiret ikke egnet for skriving.

En type rispapir (også kalt japanpapir) ble brukt til sigarettpapir,[1] men også som til hud for mindre modellfly som er bygd med balsatre-skjelett (spanter og vingeprofiler) på «gamlemåten». Papiret har den egenskapen at det slakker seg ut ved fukting, men strammer seg inn helt til det sitter rundt flykroppen. Når man så lakkerer det, sitter huden stramt og fint. Samme papiret er blitt brukt til linoleumstrykk av grafiker (og musiker) Svein Tang Wa.

En annen type rispapir brukes i matlaging. Dette rispapiret består av tynne ark laget av en deig av rismel, eventuelt annen stivelse som tapiokamel, og vann. Slikt rispapir selges gjerne i tørket tilstand. En typisk rett er vårruller med rispapir.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]