James Tissot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
James Tissot i 1890.

James Tissot (født 15. oktober 1836 i Nantes, død 8. august 1902 i Doubs), født Jacques-Joseph Tissot, var en fransk kunstmaler og illustratør. Han er kjent for å lage sosietetsbilder og senere bilder av religiøse motiver.

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Jacques-Joseph Tissot ble født i den franske byen Nantes. Han lærte malerkunst ved École des Beaux-Arts i Paris under Ingres, Flandrin og Lamothe, og debuterte ved Parissalongen 23 år gammel.

En annerledes illustrasjon til korsfestingen av Jesus i What Our Saviour Saw from the Cross.

Tissot kjempet i den fransk-prøyssiske krigen. Mistenkt for å være en communard, en som støttet Pariskommunen, flyktet han til London. Her studerte han gravering hos Seymour Haden, og tegnet karikaturer for Vanity Fair. Påvirket av Manet og Alfred Stevens malte Tissot portretter og sjangerbilder med motiv fra sosieteten. Senere festet han seg ved religiøse motiv og holdt en tid til i Palestina. Tissot lagde rundt 700 akvareller med motiv fra Det nye testamente og livet til Jesus, der han skilte seg ut fra tidligere avbildinger ved å legge vekt på realistiske detaljer. Senere begynte han å illustrere Det gamle testamente, men døde under arbeidet, ved det franske klosteret i Buillon i Doubs.Galleri[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]