Andreas Katsulas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andreas Katsulas
Andreas Katsulas.jpg
Født18. mai 1946
USA St. Louis, Missouri, USA
Død13. februar 2006 (59 år)
USA Los Angeles, California, USA
Utdannet ved Indiana University, Saint Louis University
Beskjeftigelse Skuespiller, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet USA
Aktive år19952004
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Andreas Katsulas (født 18. mai 1946 i St. Louis i Missouri, død 13. februar 2006 i Los Angeles i California) var en amerikansk skuespiller. Han er mest kjent for sin hovedrolle i science fiction-serien Babylon 5, der han spiller rollefiguren G'Kar, ambassadør for Narn på romstasjonen Babylon 5.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv, familie og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Født i St. Louis i Missouri i en gresk-amerikansk arbeiderfamilie, ble han første hektet på skuespill når han var fire år gammel, og hans mor tok han med til et lokalt teater i nabolaget.[1] Han studerte teater ved Saint Louis University og fikk en Master's degree i teater fra Indiana University Bloomington. Fra 1971 til 1986, reiste han rundt med Peter Brook's international theatre company, og jobbet med improvisasjon og vanlige teaterstykker på scener fra the Lincoln Center til scener i Venezuela.[1]

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Katsulas har spilt den enarmede "Sykes" i filmen Jaget (1993), og den romulanske "Commander Tomalak" i science fiction-serien Star Trek: The Next Generation. Katsulas har hatt gjesteroller i mange andre tv-serier, bl.a. Murder, She Wrote, NYPD Blue, Millennium, Max Headroom, og Star Trek: Enterprise. Han var også stemmen til «Scree the gargoyle» i videospillet Primal. Han var også stemmen til PlayStation 2-spillet 24 The Game basert på tv-serien 24.

Babylon 5[rediger | rediger kilde]

I 1994 startet science fiction-serien Babylon 5. Katsulas spilte rollen som "G'Kar", ambassadør for Narn på romstasjonen Babylon 5. Serien gikk i fem sesonger, var en kjempesuksess og Katsulas var med fra begynnelsen. Fansen var spesielt begeistret for hans spill mot Peter Jurasik i rollen som den centauriske ambassadøren "Londo Mollari". Han har også spilt i flere av spin-off-filmene basert på Babylon 5, den siste i 2002.

Dødsfall[rediger | rediger kilde]

Tidlig i 2005 fikk Katsulas, som i ordene til skaperen av Babylon 5 J. Michael Straczynski, «elsket røyking med en kraft som ikke kan bli beskrevet», diagnosen lungekreft. Han døde bare et år senere, i Los Angeles, California, 59 år gammel.[1] Han etterlot seg sin kone og to barn.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

SFX Awards, UK

Universe Reader's Choice Award (Sci-Fi Universe Magazine, USA)

  • 1995Vinner – Best Supporting Actor in a Genre TV Series – Babylon 5

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Listen under er ikke komplett, se Internet Movie Database – Andreas Katsulas.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]