Izaak Walton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Izaac Walton»)
Izaak Walton
Født9. aug. 1593[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Stafford
Død15. des. 1683[1][2][4][5]Rediger på Wikidata (90 år)
Winchester
BeskjeftigelseSkribent,[6] biograf
BarnIzaak Walton
NasjonalitetStorbritannia
GravlagtWinchesterkatedralen
SpråkEngelsk[7][8]
Periode1600-tallet

Izaak Walton (født ca. 9. august 1593,[9] død 15. desember 1683) var en engelsk skribent som skrev flere biografier, men er mest kjent for boken The Compleat AnglerDen fullendte sportsfisker, som tilsynelatende er en rettledning i sportsfiske, men består av mye annet: en meditasjon over livet, fritiden og fornøyelser. Den kom i gjentatte nyutgivelser og ble stadig utvidet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Walton ble født ved Stafford; i dåpsregisteret ble farens navn oppgitt som Gervase. Faren var vertshusholder og eide et gjestgiveri, men døde før Izaak var tre år gammel. Moren giftet seg deretter med en annen vertshusholder.

Han bosatte seg i London hvor han begynte som jernvarehandler i en liten butikk i Thomas Greshams Royal Burse or Exchange i Cornhill. I 1614 hadde han en butikk i Fleet Street, to dører vest for Chancery Lane i sognet til kirken St Dunstan-in-the-West.[10] På omtrent denne tiden ble venn med poeten John Donne, den gang sogneprest i sognekirken.

Waltons første hustru var Rachel Floud (gift desember 1626), en slektning av erkebiskop Thomas Cranmer. Hun døde i 1640, og han giftet seg snart på nytt med Anne Ken – den pastorale Kenna i The Angler's Wish, stesøster av presten Thomas Ken, senere biskop av Bath og Wells.

Etter rojalistenes nederlag i slaget ved Marston Moor trakk Walton seg tilbake fra sine forretninger. Han slo seg ned i nærheten av sitt fødested i Stafford hvor han hadde kjøpt noe land. Ved 1650 bodde han på nytt i Clerkenwell. Den første utgaven av hans berømte bok The Compleat Angler ble utgitt i 1653. Hans andre hustru døde i 1662 og ble gravlagt i Worcester-katedralen hvor det er et monument til hennes minne. En av hans døtre giftet seg med dr. Hawkins, en prebende (en form for pastorat) av Winchester.

Sportsfiske[rediger | rediger kilde]

Izaak Walton og hans elev.
Tresnitt av Louis Rhead.
Elven Lea ved Amwell, der Izaak Walton fisket.
Broen Viator i nærheten av Milldale (Peak District) nevnes i The Compleat Angler.

De siste førti år av sitt lange liv synes han å ha tilbrakt med meningsfylt fritid. Han besøkte hos framstående geistlige og andre som også likte sportsfiske, skrev biografier om beslektede åndsmennesker, og samlet stoff til sin berømte avhandling. Etter 1662 fant han et hjem i nærheten av Farnham-slottet sammen med George Morley, biskop av Winchester, som han dedikerte sine verk til (George Herberts liv og Richard Hookers liv), og fra tid til annen besøkte han Charles Cotton ved dennes fiskerhus ved elven Dove i Midt-England. Han døde i sin datters hus i Winchester, og ble gravlagt i Winchesterkatedralen. Det er karakteristisk for hans vennlige natur at han etterlot sin eiendom ved Shallowford til sin hjembys fattige.

Walton var den første som tilla naturen en sentral rolle i sportsfisket. Han koblet naturen til fisketuren med betraktninger som: «Gjedden er en ensom og melankolsk, men også modig fisk. Melankolsk fordi den alltid svømmer eller står og sturer alene; den går aldri i stim, slik morten og de fleste andre fisk. Modig, fordi den ikke flykter for en skygge, slik andre fisk gjør.»[11]

Den fullendte sportsfisker[rediger | rediger kilde]

The Compleat AnglerDen fullendte sportsfisker – ble utgitt i 1653, men Walton fortsette å legge nye tekster og utvide den i et kvart århundre. Den var dedikert til John Offley, hans nærmeste venn. Det var en andre utgave i 1655, en tredje i 1661 (identisk med den fra 1664), en fjerde i 1668 og en femte i 1676. I hans siste utgave var de tretten kapitlene i den første utgaven vokst til tjueto, og en andre del var lagt til av hans kjære venn og medfisker Charles Cotton, som videreførte verket ved å fortsette figuren «Venator» der forfatteren hadde etterlatt ham og fullførte hans instruksjoner i fluefiske og håndverket å binde fluer.

Walton hevdet ikke å være en ekspert i fluefiske, faktisk var disse delene i hans første utgave skrevet av Thomas Barker, en pensjonert kokk og humorist som skapte sin egen avhandling i 1659; men i bruken av levende makk, gresshopper og frosk talte «piscatoren»[12] selv som en mester. Det berømte avsnittet om frosken, ofte feilsitert om makken:

«bruk ham som om du elsket ham, altså skad ham så lite som du kan, slik at han kan leve lenger» [13]

opptrer i den opprinnelige utgaven. Tilleggene som førte til at verket vokste var ikke kun de tekniske delene, morsomme sitater, nye vendinger og fraser, sanger, dikt og anekdoter som ble ført inn av forfatteren, som skrev verket som en atspredelse, men hadde den alltid med seg og diskuterte inneholdet med sin venner og brødre i ånden og fiske. Det var opprinnelig kun to samtalepartnere i åpningsscenen, «Piscator» og «Viator»; men i den andre utgaven, som ved et svar på en innvending at «Piscator» hadde det litt for mye på sin egen måte i å prise fiske, innførte han en falkoner (falkejeger), «Auceps», endret figurnavnet «Viator» til «Venator», og lot det nye kameratskapet på hver sin måte utbre gledene ved hans favorittsport.

Selv om The Compleat Angler ikke var Waltons første litterære verk synes det som hans fritidsarbeid som en biograf vokst ut av hans hengivenhet for fluefiske. Det var sannsynligvis som fluefisker at han ble kjent med sir Henry Wotton, men det er klart at Walton hadde mer kjærlighet til fiske og en humoristisk vesen som gjorde at han ble venn med den kultiverte ambassadøren. Wotton hadde hatt ønske om å skrive om livet til John Donne, og hadde allerede brevvekslet med Walton om emnet og overlot oppgaven til ham. Walton hadde allerede bidratt med en elegi til 1633-utgaven av Donnes dikt, og fullførte og utga biografen over dikteren. Boken ble sett på med stor velvilje av de lærde kritikere på 1640-tallet. Sir Henry Wotton døde i 1639, og Walton skrev også om dennes liv. Arbeidet ble fullført i 1642 og utgitt i 1651. Hans biografi over Hooker ble utgitt i 1662, av George Herbert i 1670 og hans biografi over biskop Sanderson i 1678. Alle disse emnene var kjære for Walton og utført med en viss mildhet i disposisjonen og fornøyd omsorg i utførelsen. Tre av dem var iallfall fluefiskere, Donne, Wotton og Herbert, og deres liv ble tydelig skrevet med en kjærlig smerte, på samme makelige måte som hans sportsfiskebok, og som den ligger dens verdi mindre på nøyaktig kunnskap som på de harmoniske og fullstendige bildene av karakterene. Walton presenterte også hengiven tjeneste for minnet av hans venner sir John Skeffington og John Chalkhill, redigerte med innledning til Skeffingtons Hero of Lorenzo i 1652, og Chalkhills Thealma and Clearchus noen få måneder før hans egen død i 1683. Hans egne dikt og prosafragmenter ble samlet i 1878 under tittelen Waltoniana.

Den best kjente av de eldste utgavene av sportsfiskeboken er J. Majors andre utgave fra 1824. Boken ble redigert av Andrew Lang i 1896, og siden har det kommet flere moderne utgaver. Standardbiografien er den til sir Harris Nicolas, som lå vedlagt en utgave av sportsfiskeboken fra 1836. Det er andre med tilleggsfakta, knyttet til to amerikanske utgaver (1847 og 1857). En utgave av Walton's Lives av G. Sampson kom i 1903, og samme år kom Izaak Walton and his Friends, ved S. Martin. Den er også tilgjengelig i moderne utgave, blant annet ved Oxford World's Classics, og har generelt vært en av de engelske bøker, bortsett fra Bibelen, som hyppigst har kommet i nyutgaver.

Minst to organisasjoner har blitt inspirert av og navngitt etter Izaak Walton. Inspirert av hans sportsfiskebok fikk rikmannen Barron Collier til å danne «Izaak Walton Fly Fishing Club» i 1908 ved Fort Myers i Florida. Den var betraktet som en av de mest eksklusive sportsklubber i verden. «The Izaak Walton League» er en amerikanske fritidsorganisasjon som ble dannet i Chicago i 1922 for å bevarelsen av fiskeelver. Izaak Walton Hotel fra 1600-tallet ved sørenden av Dovedale er en bekreftelse av Waltons nære tilknytning til denne elven, og hotellet eier også fiskerettighetene til elven Dove fra bredden på Staffordshire[14]

Walton i litteraturen[rediger | rediger kilde]

Walton har opptrådt i flere litterære verker:

  • Charles Dickens brukte navnet Izaak Walton i A Tale of Two Cities for å utvikle en utvidet metafor som sammenlignet Crunchers nattlige «beskjeftigelse» av gravplyndring med fisking.
  • Washington Irvings humoristiske essay The Angler kommenterte Waltons popularitet; dette kan bli funnet The Sketch Book of Geoffrey Crayon, tilgjengelig via Prosjekt Gutenberg.
  • Walton er nevnt i Jules Vernes klassiske Den mystiske øya hvor de utstøtte beslutter å bruke snarer for å fange fugler: «Han dro med seg Herbert et stykke unna redene, og der forberedte sin singular apparatus med all den forsiktighet som en disippel av Izaak Walton ville ha benyttet».
  • Walton er også hovedperson i Howard Waldrops novelle God's Hooks! (1982).
  • I den delvis selbiografiske romanen The River Why (1983) av David James Duncan, tjener Waltons sportsfiskebok som den mest aktete boken i den pietetsløse fluefiskeren Gus Orvistons barndomshjem, hans foreldre siterer og feilsiterer heftig avhandling for å argumentere for deres respektive sier av kunstig flue kontra naturlig agn.
  • Walton opptrer som «Piscator» i romanen Silverlock av John Myers Myers og under på nytt under sitt eget navn i romanen Conceit av Mary Novik.
  • Walton kommer under ild i Norman Macleans novelle A River Runs Through It. Den ble senere filmatisert under den samme tittelen.
  • Ben Bova har en figur kalt «Isaac Walton» i The Precipice, den første boken i serien Asteroid Wars, hvor det blir vitset at han har dratt til Månen for å unnslippe fiskevitser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Izaak-Walton, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0071809[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, BNF-ID 120001670[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id walton-izaak[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Find a Grave, oppført som Isaac Walton, Find a Grave-ID 22421, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Charles Dudley Warner, red. (1897) (på en), Library of the World's Best Literature, Wikidata Q19098835, https://www.bartleby.com/lit-hub/library 
  7. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb120001670; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 120001670.
  8. ^ CONOR.SI, CONOR.SI-ID 33327203, Wikidata Q16744133 
  9. ^ Datoen for fødselen er usikker; tradisjonelt har datoen «9. august 1593» vært oppgitt, men er basert på en tolkning av hans testamente som han begynte på denne datoen.
  10. ^ Reynolds, H.: The Churches of the City of London, London, Bodley Head, 1922
  11. ^ http://anglicanhistory.org/walton/angler/chapter8.html
  12. ^ piscator = fisker, fra 1645–55; < latin piscātor, tilsvarende til piscā(rī), å fiske (avledet fra piscis. fisk) + -tor –tor
  13. ^ «use him as though you loved him, that is, harm him as little as you may possibly, that he may live the longer»
  14. ^ Izaak Walton Hotel, hjemmeside

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Denne artikkelen inneholder materiale fra Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, en publikasjon som nå er offentlig eiendom.
  • Martin, Jessica (2004): «Walton, Izaak (1593–1683), author and biographer» i: Oxford Dictionary of National Biography.
  • Bottrall, Margaret (1955): Izaak Walton. Longmans, Green.
  • Bussby, Frederick (1966): Izaak Walton. Friends of Winchester Cathedral.
  • Chadwick, Owen (1984): The Fisherman and his God: Izaak Walton.
  • Martin, Stapleton (1903): Izaak Walton and his Friends. Chapman and Hall.
  • Pool, J. Lawrence; Pool, Angeline J. (1976): Izaak Walton: the compleat angler and his turbulent times. Stinehour Press.
  • Stanwood, P. G. (1998): Izaak Walton. Prentice Hall.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]