Hopp til innhold

Stafford (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stafford
Sentrum
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktStafford
Admin. grevskapStaffordshire
Seremon. grevskapStaffordshire
StatusBy (town)
Grunnlagt700 (Julian)
PostnummerST16, ST17, ST18, ST19, ST20, ST21
Retningsnummer01785
Areal599 km²
Befolkning68 472 (2011)
Bef.tetthet117,85 innb./km²
Kart
Stafford
52°48′24″N 2°07′02″V

Stafford er administrasjonssenteret (county town) i grevskapet Staffordshire i regionen Vest-Midlands i England. Den er også for distriktet Stafford. Byen ligger mellom Wolverhampton og Stoke-on-Trent, og er også administrasjonssenter for distriktet Stafford. Den er lokalisert omtrentlig 26 km nord for Wolverhampton, 29 km sør for Stoke-on-Trent og 39 km nordvest om Birmingham. I henhold til folketellingen i 2011 har Stafford en befolkning på 68 472 innbyggere.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet Stafford har to ledd; den siste leddet, ford, har betydnings «krysningspunkt over en elv», «vadested»,[2] mens første ledd, Staf, er avledet fra angelsaksiske stæð, i betydning «elvebredd», «kyst». Stæfford er dokumentert fra midten av 1000-tallet.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Stafford Castle.

Stedet var det eneste hvor en større hærstyrke kunne krysse elven Trent, og var derfor strategisk viktig for regionen. Den første bosetningen lå på en øy midt i elven Sow, som er en bielv til Trent. Elven dannet der et myrlandskap, og det er fortsatt et større myrområde der.

I 913 ble Stafford befestet av Ethelfleda, som var datter av Alfred den store. Byen ble dermed Mercias nye hovedstad. Ethelfleda styrte riket fra Stafford i fem år som dronning av Mercia etter hennes fars og ektemanns død. Det var omtrent på denne tiden at grevskapet Staffordshire ble opprettet.

Stafford Castle ble bygget av normannerne i 1070, på en høyde rett utenfor byen. Det ble først reist i tømmer, og deretter ombygget i stein. Det har også blitt bygget om to ganger senere. Det eneste som er bevart er ruiner fra 1800-tallet som står på jordvollene. Vollene er store, og vitner om en imponerende festning da den var på sitt høydepunkt. Ruinene er flombelyst, og kan sees fra M6 og West Coast Main Line.

Den eldste bevarte bygningen er St. Chads kirke.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Stafford har følgende vennskapsbyer:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stafford (Staffordshire)», City Population
  2. ^ «ford (n.)» og «ford (v.)», Online Etymology Dictionary
  3. ^ «Stafford», Online Etymology Dictionary
  4. ^ «Belfort - Les Relations Internationales», Belfort Mairie. Arkivert fra originalen den 20. juli 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Stafford (England) hos Wikivoyage