Stafford (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stafford
Stafford
Sentrum
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Stafford
Admin. grevskap: Staffordshire
Seremon. grevskap: Staffordshire
Status By (town)
Befolkning 63 681 (2001)

Stafford er administrasjonssenteret i grevskapet Staffordshire i England. Byen ligger mellom Wolverhampton og Stoke-on-Trent, og er også administrasjonssenter for distriktet Stafford.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Stafford viser til et overgangssted (ford) ved et landsettingssted (staithe). Stedet var det eneste hvor en større hærstyrke kunne krysse elven Trent, og var derfor strategisk viktig for regionen. Den første bosetningen lå på en øy midt i elven Sow, som er en bielv til Trent. Elven dannet der et myrlandskap, og det er fortsatt et større myrområde der.

I 913 ble Stafford befestet av Ethelfleda, som var datter av Alfred den store. Byen ble dermed Mercias nye hovedstad. Ethelfleda styrte riket fra Stafford i fem år som dronning av Mercia etter hennes fars og ektemanns død. Det var omtrent på denne tiden at grevskapet Staffordshire ble opprettet.

Stafford Castle ble bygget av normannerne i 1070, på en høyde rett utenfor byen. Det ble først reist i tømmer, og deretter ombygget i stein. Det har også blitt bygget om to ganger senere. Det eneste som er bevart er ruiner fra det 19. århundre som står på jordvollene. Vollene er store, og vitner om en imponerende festning da den var på sitt høydepunkt. Ruinene er flombelyst, og kan sees fra M6 og West Coast Main Line.

Den eldste bevarte bygningen er St. Chads kirke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]