Clerkenwell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Clerkenwell
Clerkenwell
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Islington
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status Sted i Indre London

Clerkenwell (uttales som clarkenwell) er et sted i den sørlige delen av Islington i London. Området er kjent som Little Italy fordi det i perioden fra 1850- til 1960-årene hadde en stor gruppe italienske innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Clerkenwell i 1805

Navnet Clerkenwell kommer fra Clerk's Well i Farringdon Lane. I middelalderen fremførte sogneskriverne, clerks, mysteriespill basert på bibelske temaer der hvert år. Deler av brønnen er synlig i bygningen Well Court.

Det lå flere klostre i området. Benediktinersøstre holdt til der St James's sognekirke nå ligger. Johanitterne hadde sitt engelske hovedkvarter i Clerkenwell; St. John's Gate som ble reist i 1504 av sir Thomas Docwra er bevart i ombygget form som Priory Gate. I begynnelsen av det 20. århundre ble bygningen hovedkvarter for organisasjonen St. John Ambulance. Under kirken St. John ligger en tidlig krypt, hvor et berømt spøkelse, Cock Lane Ghost, ble avslørt som en bløff. Samuel Johnson, som arbeidet i området, var svært opptatt av denne saken. En bygning kjent som Charterhouse var opprinnelig et karteuserkloster, og ble senere brukt som skole og almissehus. Etter reformasjonen hadde jesuittene et novisiat i Clerkenwell, hvor blant annet Edmund Arrowsmith bodde.

I det 17. århundre ble Clerkenwell et fasjonabelt boligområde. Et fengsel ble bygget der i samme periode. Det ble senere brukt som varetektsfengsel. I 1867 ble deler av fengselsbygningen sprengt av irske opprørere som forsøkte å befri fanger.

Før den industrielle revolusjon var området kjent som et sted med kurbad, tehager og teatre. Sadler's Wells har overlevd som et eksempel på dette. Med industrialiseringen av England kom bryggerier, destillerier og trykkerier. Området ble også kjent for sine klokkemakere og gullsmeder. Mange av de gamle industribygningene har i nyere tid blitt omgjort til leilighetskomplekser. Det har også kommet nye håndverkere som opprettholder tradisjonelle yrker til området, spesielt gullsmeder.

Midt i den gamle landsbyen, ved sognekirken, ligger Clerkenwell Green, stedets gamle village green. Dette området regnes som et av de best bevarte landsbysentra i indre London. Clerkenwell Green er kjent fra litteraturen; det var der Fagin og the Artful Dodger lærte Oliver Twist lommetyvkunsten i Charles Dickens' roman. Dickens kjente området godt, og var kunde hos Finsbury Savings Bank på Sekforde Street.

I 1899 ble Clerkenwell innlemmet i bydelen Finsbury, som senere ble innlemmet i Islington.

Vladimir Lenin flyttet i 1902 kontoret til Iskra til kontorene til British Social Democratic Federation på Clerkenwell Green 37a. Utgave 22 til 38 ble redigert der. Lenin bodde selv på Percy Circus, noen hundre meter unna, og det sies at han skal ha møtt Stalin på puben Crown and Anchor (nå The Crown Tavern) i 1903. Avisene The Guardian og The Observer hadde frem til 2008 sine kontorer rett i nærheten, hvilket av mange ble ansett som en fortsettelse av tradisjonen for ventreorienterte aviser i området.

Mount Pleasant sorteringssentral

Mount Pleasant sorteringssentral, Londons største postsorteringssentral, ligger i Clerkenwell.