Clerkenwell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Clerkenwell
Det offentlige området Clerkenwell Green og kirken St James's Church fra 1100-tallet
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktIslington
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerEC1
Kart
Clerkenwell
51°31′34″N 0°06′13″V

Clerkenwell (uttales som clarkenwell) er et sted i den sørlige delen av Islington i sentrale London. Området omfattet også underdistriktet Finsbury. Området er kjent som Little Italy da det i perioden fra 1850- til 1960-årene hadde en stor gruppe italienske innbyggere.

Clerkenwell var et gammel kirkesogn fra middelalderen og framover, ble en del av metropolitan borough Finsbury fra 1900 til 1965, en myndighet som deretter ble sammenslått med den moderne borough Islington. Brønnen, som har gitt navn til stedet, ble gjenoppdaget i 1924. Handel med klokker og reparasjon av klokker var lenge en viktig sysselsetting ved stedet.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Clerkenwell i 1805

Navnet Clerkenwell kommer fra Clerk's Well i Farringdon Lane. I middelalderen framførte sogneskriverne, klerker, på engelsk clerks, mysteriespill basert på bibelske temaer der hvert år. Deler av brønnen er synlig i bygningen Well Court.

Det lå flere klostre i området. Benediktinersøstre holdt til der St James's sognekirke nå ligger. Johanitterne hadde sitt engelske hovedkvarter i Clerkenwell; St. John's Gate som ble reist i 1504 av Thomas Docwra er bevart i ombygget form som Priory Gate. På begynnelsen av 1900-tallet ble bygningen hovedkvarter for organisasjonen St. John Ambulance. Under kirken St. John ligger en tidlig krypt, hvor et berømt spøkelse, Cock Lane Ghost, ble avslørt som en bløff. Samuel Johnson, som arbeidet i området, var svært opptatt av denne saken. En bygning kjent som Charterhouse var opprinnelig et karteuserkloster, og ble senere brukt som skole og almissehus. Etter reformasjonen hadde jesuittene et novisiat i Clerkenwell, hvor blant annet Edmund Arrowsmith bodde.

På 1600-tallet ble Clerkenwell et fasjonabelt boligområde. Et fengsel ble bygget der i samme periode. Det ble senere brukt som varetektsfengsel. I 1867 ble deler av fengselsbygningen sprengt av irske opprørere som forsøkte å befri fanger.

Før den industrielle revolusjon var området kjent som et sted med kurbad, tehager og teatre. Sadler's Wells har overlevd som et eksempel på dette. Med industrialiseringen av England kom bryggerier, destillerier og trykkerier. Området ble også kjent for sine klokkemakere og gullsmeder. Mange av de gamle industribygningene har i nyere tid blitt omgjort til leilighetskomplekser. Det har også kommet nye håndverkere som opprettholder tradisjonelle yrker til området, spesielt gullsmeder.

Mount Pleasant sorteringssentral

Midt i den gamle landsbyen, ved sognekirken, ligger Clerkenwell Green, stedets gamle village green. Dette området regnes som et av de best bevarte landsbysentra i indre London. Clerkenwell Green er kjent fra litteraturen; det var der Fagin og the Artful Dodger lærte Oliver Twist lommetyvkunsten i Charles Dickens' roman. Dickens kjente området godt, og var kunde hos Finsbury Savings Bank på Sekforde Street.

I 1899 ble Clerkenwell innlemmet i bydelen Finsbury, som senere ble innlemmet i Islington.

Vladimir Lenin flyttet i 1902 kontoret til Iskra til kontorene til British Social Democratic Federation på Clerkenwell Green 37a. Utgave 22 til 38 ble redigert der. Lenin bodde selv på Percy Circus, noen hundre meter unna, og det sies at han skal ha møtt Stalin på puben Crown and Anchor (nå The Crown Tavern) i 1903.[2][3] I den grad det var en fortsettelsen av en tradisjon med venstreorienterte aviser i dette området, hadde også dagsavisene The Guardian og The Observer sine kontorer rett i nærheten, fram til 2008.[4]

Mount Pleasant sorteringssentral, Londons største postsorteringssentral, ligger i Clerkenwell.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Moore, W.G. (1971): The Penguin Encyclopedia of Places. Harmondsworth: Penguin Books; s. 178
  2. ^ Brigstock-Barron, Rory (13. april 2015): «Clerkenwell library where Lenin worked in exile opens to public» Arkivert 19. januar 2018 hos Wayback Machine., Islington Gazette
  3. ^ «Another 20 secret sights in London you didn't even know about», The Telegraph, 2. mai 2017
  4. ^ «The final hours of the Guardian at Farringdon Road», The Guardian 15. desember 2008

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Clerkenwell – kategori av bilder, video eller lyd på Commons