Iva Ikoku Toguri D'Aquino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Iva Ikoku Toguri D'Aquino
Iva Toguri mug shot.jpg
Født4. juli 1916
Los Angeles
Død26. september 2006 (90 år)
Chicago
Utdannet ved University of California
Beskjeftigelse Radiovert
Parti Det republikanske parti
NasjonalitetJapan, USA

Iva Ikuko Toguri D'Aquino (født 4. juli 1916 i Los Angeles i USA, død 26. september 2006 i Chicago) var den japansk-amerikanske kvinnen som var Radio Tokyos stemme Orphan Ann under Stillehavskrigen under annen verdenskrig. Hun ledet sendingen The Zero Hour, som var en viktig bestanddel av Japans propagandakrig beregnet på de amerikanske styrker.

Sommeren 1941 var hun reist til Japan for å besøke en syk slekning. Da hun ville reise hjem i november, ble hun holdt tilbake, og etter krigsutbruddet i desember samme år ble hun truet med internering. I stedet ble hun satt til oversettelsesarbeid. Etter en stund gikk hun med på å arbeide for Radio Tokyo, etter at andre amerikansk-vennlige hadde bedt henne om å gå inn på et samarbeide med det japanske hemmelige politi for å fremme amerikanske interesser. Hun gikk inn for å fremføre den japanske propaganda på en så overdrevet måte at den skulle virke mot sin hensikt, og heller anspore lytterne til økt kampvilje. Det klarte hun, men en av konstnadene var at hun selv ble en nokså forhatt skikkelse i USA. Hun ble identifisert som Tokyo Rose (som hun både var, og ikke var – Tokyo Rose var et tilnavn som ble gitt til enhver kvinnelig engelsktalende propagandastemme fra Radio Tokyo.)

Dette førte henne i fengsel for landsforræderi etter at hun til slutt klarte å komme seg hjem; at hun hadde vitner på at hun hadde arbeidet for amerikansk side, gjorde ikke tilstrekkelig inntrykk.

Toguri D'Aquino ble ikke rehabilitert før i 1977 da hun ble benådet av president Gerald Ford.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Russell Warren Howe: The Hunt For “Tokyo Rose”. Madison Books, Lanham 1990. ISBN 0-8191-7456-4
  • Masayo Umezawa Duus: Tokyo Rose: Orphan Of The Pacific. Kodansha International, New York 1979. ISBN 0-87011-354-2
  • Rex B. Gunn: They Called Her “Tokyo Rose”. Gunn, Santa Monica CA 1977.