Ise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ise
Land Norge Norge
Fylke Østfold
Kommune Sarpsborg
Areal 0.6 km²
Befolkning 726[a] (2014)
Bef.tetthet 1 210 innb./km²
Postnummer 1730 Ise

Ise er et tettsted i Sarpsborg kommune i Østfold. Tettstedet har 726[1] innbyggere per 1. januar 2014, og ligger ved Isesjøen omtrent ni kilometer øst for Sarpsborg sentrum. Ise ble tilknyttet jernbanenettet i 1882, da Ise stasjon sto ferdig til åpningen av Østfoldbanens Østre linje. Jernbanestasjonen trafikkeres ikke av NSB idag.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Allerede tidlig på 1800-tallet lå det et glassbruk her, men utviklingen av den lokale industrien skjøt fart etter at jernbanen kom hit. Sagbruket A/S Haga Hoell & Co etablerte seg på gamle Ise Brug i 1878, og i 1882 kom Ise Meieri og Landhandleri. Senere kom Ise Mølle, Eriksen Jern & Metallstøperi og Granat Apparatfabrikk

Frem til 2009 lå det en lokal Jokerbutikk på Ise. Nå er nærmeste handlemulighet for innbyggerne på Ise på Borgenhaugen, omtrent seks kilometer på vei mot Sarpsborg sentrum. Ise har derimot en lokal kebab og pizza-restaurant, som blir mye brukt under Gatebils biltreff på Rudskogen om sommeren.

Det er ikke tilknyttet egen buss til Ise, men bussen mellom Sarpsborg og Mysen stopper på Ise.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (9. april 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 11. april 2015. 


ØstfoldstubbDenne Østfoldrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.