Ise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ise
Ise stasjon.jpg
Ise stasjon på Østfoldbanen
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneSarpsborg
Areal0,63 km²
Befolkning703[a] (2021)
Bef.tetthet1 115,9 innb./km²

Ise
59°17′58″N 11°13′10″Ø

Ise er et tettsted i Sarpsborg kommune i Østfold. Tettstedet har 703[1] innbyggere per 1. januar 2021, og ligger ved Isesjøen omtrent ni kilometer øst for Sarpsborg sentrum. Ise ble tilknyttet jernbanenettet i 1882, da Ise stasjon sto ferdig til åpningen av Østfoldbanens Østre linje. Jernbanestasjonen har ikke regulær person- og godstrafikk i dag. Jernbanestrekningen er imidlertid utbygd med et av de mest moderne signalanleggene i landet.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Allerede tidlig på 1800-tallet lå det et glassbruk her, men utviklingen av den lokale industrien skjøt fart etter at jernbanen kom hit. Sagbruket A/S Haga Hoell & Co etablerte seg på gamle Ise Brug i 1878, og i 1882 kom Ise Meieri og Landhandleri. Senere kom Ise Mølle, Eriksen Jern & Metallstøperi og Granat Apparatfabrikk

Frem til 2009 lå det en lokal Jokerbutikk på Ise. Nå er nærmeste handlemulighet for innbyggerne på Ise på Borgenhaugen, omtrent seks kilometer på vei mot Sarpsborg sentrum. Ise har derimot hatt flere drivere av en lokal kebab og pizza-restaurant, som ble mye brukt under Gatebils biltreff på Rudskogen om sommeren. Etter en lang periode uten drift og mye oppussing selges det pizzaer etc.

Den lokale fotballbanen har både grus-, gress- og kunstgressbaner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 


Viken våpen.svgDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.