Gatebil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gatebil er en betegnelse som vanligvis benyttes på en bil som er modifisert etter eierens smak, men fortsatt godkjent for bruk på offentlig vei. Modifikasjonene kan være mer eller mindre omfattende og gjelde motor, understell, eksteriør, interiør eller utstyr, gjerne i kombinasjon.

Betegnelsen gatebil tolkes imidlertid ganske fritt i enkelte sammenhenger. En slik bil utvikles gjerne i etapper, og noen blir til slutt så ekstreme at det ikke lenger er lovlig, eller hensiktsmessig, å benytte dem på offentlig vei. Betegnelsen gatebil henger imidlertid ved, siden de har sitt utspring i noe som opprinnelig var beregnet for bruk «på gata».

Historikk[rediger | rediger kilde]

Modifisering av biler, med tanke på å gjøre dem raskere og/eller mer iøynefallende har lange røtter. Allerede på slutten av 1930-tallet var dette et kjent fenomen i California. «Hot rods» etablerte seg raskt som en betegnelse på disse bilene. Etter krigen spredte fenomenet seg over hele USA. Adskillige forsøk ble gjort for å organisere miljøet og få bilene bort fra gatene og inn på baner. Det lyktes til en viss grad. På seksitallet fikk miljøet også konkurranse fra motsatt side, ved at bilprodusentene begynte å tilby biler med ganske ekstrem ytelse. Behovet for å modifisere en bil selv avtok med andre ord.

70-årenes oljekrise førte imidlertid til et nytt oppsving for hot rods og gatebiler. I takt med at bilfabrikantenes modeller ble kjedeligere, økte interessen for å bygge dem om til noe litt mer spennende. På denne tiden begynte fenomenet også for alvor å spre seg til Europa.

Lenge var gatebilmiljøet i Skandinavia dominert av biler med amerikansk opprinnelse. Det henger nok sammen med at få europeiske merker kunne konkurrere i pris/ytelse med de bilene som ble bygget i USA på slutten av 60-tallet. I takt med den teknologiske utviklingen har imidlertid japanske og europeiske merker tatt opp konkurransen med, og delvis fortrengt, de amerikanske bilene.

Populariteten er i dag høyere enn noensinne og i Norge arrangeres det årlig treff, utstillinger og banekjøring for gatebiler som samler titusenvis av besøkende.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]