Irlands herrelandslag i rugby union

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Irlands herrelandslag i rugby union representerer øya Irland i internasjonal rugby union. De deltar i den årlige Seksnasjonersturneringen, en turnering de sist vant i 2014. Irland er også ett av tolv lag som har deltatt alle sju gangene i verdensmesterskapet, som har blitt avholdt hvert fjerde år siden 1987.

Den irske rugbyunionen er også en av fire som inngår i British and Irish Lions og kan spille på deres felles lag i oppvisningskamper.

På International Rugby Boards (IRB) rankingliste ligger Irland på 3. plass (av 92 landslag) i november 2014. Det er dermed det høyest rankede laget på den nordlige halvkule, dette til tross for at Irland er et lite land hvor også fotball, hurling og gælisk fotball er populære og konkurrerer med rugby om de beste talentene.

Laget velges blant spillere fra hele øya, altså både fra den selvstendige staten Irland og fra den britiske provinsen Nord-Irland. Dette har skapt grunnlag for en rekke formelle diskusjoner rundt symbolikk, blant annet om valg av flagg og nasjonalsang. I 1995 ble det laget en egen nasjonalt uavhengig hymne for laget kalt Ireland’s Call. Det er denne hymnen som nå brukes når laget spiller kamper utenfor republikken Irland. Før kamper i Irland spilles både Ireland’s Call og den irske nasjonalsangen Amhrán na bhFiann. Den offisielle Irland-drakten er grønn og hvit med den tradisjonelle irske kløveren som lagets logo og de bruker det irske flagget i grønt, hvitt og oransje, som regel i kombinasjon med rugbyunionens eget flagg.

Irland spiller de aller fleste av sine hjemmekamper på Aviva Stadium, (tidligere Lansdowne Road) i Dublin. Irlands hovedtrener er Joe Schmidt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]