Sør-Afrikas herrelandslag i rugby union

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
09-09-07 058.jpg

Sør-Afrikas herrelandslag i rugby union, også kjent som Springboks, Springbokke, Bokke eller amaBokoboko (Springbukkene), er Sør-Afrikas nasjonale rugbylag, og blant verdens beste landslag i rugby union. Sør-Afrika er en del av Tri Nations, sammen med Australias Wallabies og New Zealands All Blacks, og deltar også i andre internasjonale konkurranser som Verdensmesterskapet i rugby. Selv om springbukkene ikke deltok på de to første verdensmesterskapene på grunn av sportsboikotten mot Sør-Afrika, var landet i 1995 vertskap for turneringen som de selv vant. De vant over New Zealands All Blacks 15–12 i finalen; en hendelse som i dag blir ansett som en av de største prestasjonene i sørafrikansk sportshistorie.

Landslaget var utestengt fra internasjonal rugby etter en berømt turne på New Zealand i 1981, hvor det var store protester mot sør-afrikanerne, på grunn av apartheid – landslaget fikk ikke lov til å ha svarte spillere.

Etter at svarte og hvite fikk like rettigheter i Sør-Afrika fikk rugby-landslaget igjen delta i kamper, og i 1995 ble Verdensmesterskapet i rugby union holdt i landet. Under Verdensmesterskapet i rugby union 2007 vant de finalen 15-6 mot England, etter å ha slått ut Fiji og Argentina i henholdsvis kvartfinalen og semifinalen.

Sør-Afrika vant Tri Nations-turneringen i 1998, 2004 og 2009. Trener er Heyneke Meyer, mens Jean de Villiers er kaptein.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]