Rugby union

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rugby union er en lagidrett som (ifølge legendene) stammer fra fotballregler benyttet ved Rugby School i England.

En scrum i rugby union.

To lag spiller mot hverandre, hver med 15 spillere på banen, og målet er å skåre flest poeng. I spillet brukes en oval ball som kan bæres, kastes bakover eller til sidene, og ballen kan sparkes i alle retninger. Motstandere forsøker å hindre ballbærer ved å takle ham eller henne ved bruk av kropp og armer.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Takling

På voksennivå varer en rugby union kamp i 80 minutter (2 x 40 minutter). I sluttspillkamper eller cupkamper brukes ekstraomganger på 2 x 10 minutter hvis stillingen er uavgjort etter full tid. Hvis det fortsatt er uavgjort etter tilleggs-tiden spilles 20 minutter hvor det første laget som skårer poeng vinner kampen. Laget med flest poeng ved spillets slutt vinner. Klokken stoppes ved alvorlige skader eller hvis dommeren skal snakke til spillere eller sjekke en hendelse under kampen. Dermed varer en kamp som regel lenger enn de angitte 80 minutter.

En hovedregel i rugby er at ballen kan sparkes med bena i hvilken som helst retning, men kan bare føres bakover eller sidelengs i forhold til spillets retning med andre deler av kroppen. For å hindre ballbærer i å nå frem til motstanderens mållinje kan motstanderen takle ballbærer. Dette gjøres lovlig ved å ta tak med armene rundt ballbærers kropp, under halsnivå, og dra ham/henne ned i bakken. Når taklingen er fullført, dvs. når ballbærer ligger på bakken, må ballbærer slippe ballen. Dersom begge spillerne ligger på bakken oppstår en ruck. Ingen spillere som deltar i en ruck har lov til å ta i ballen med hendene, og ballen kan kun føres ut av andre medspillere som har gått inn i rucken med bena.

Lineout mellom Irland og Georgia

Hvis ballen går ut over sidelinjen får laget som ikke rørte ballen sist anledning til å kaste ballen inn gjennom en lineout (innkast). I et lineout må ballen kastes i en rett vinkel på sidelinjen. Regelbrudd straffes enten ved straffespark, frispark eller ved en scrum. En scrum utføres ved at 8 spillere fra hvert lag stiller opp mot hverandre i en bestemt formasjon og dytter hverandre skulder mot skulder. Laget med ballfordel mater så ballen inn mellom lagene i scrumen, og lagene prøver deretter å dytte hverandre bakover for å få tak i ballen. Spillerne har også anledning til å sparke ballen mot sine medspillere – dvs. bakover – med bena.

Hvis dommeren ser et alvorlig regelbrudd kan et gult eller rødt kort gis til en spiller. Et gult kort medfører 10 minutters utvisning, noe som på engelsk betegnes med sin bin. Et rødt kort medfører en utvisning som varer resten av kampen.

Bane[rediger | rediger kilde]

Rugby spilles på en rektangulær bane, ofte en bane som også brukes til fotball. På banen er det et mål i hver ende av banen. Målet består av stenger i et H-mønster; de to vertikale stengene står med 5,6 meters avstand, og en tverrligger er plassert 3 metres over bakken. Bak stengene er det et målområde som er mellom 10 og 22 meter langt. Målene kan stå maksimalt 100 meter fra hverandre og banen kan ikke være mer enn 70 meter bred.

Poeng[rediger | rediger kilde]

Luke McAlister sparker en conversion

Poeng kan skåres på flere måter:

  • Et try som gir 5 poeng. For å klare dette må et lag føre ballen på lovlig vis til målområdet bak motstanderens mål og trykke den ned i målområdet med hvilken som helst del av kroppen. Det kan også dømmes penalty try som gir 5 poeng. Dette skjer hvis motstanderlaget har ulovlig hindret en spiller i å skåre en try og dommeren vurderer det som sannsynlig at spilleren ville klart å skåre en try om den ikke ville blitt hindret ulovlig.
  • Et penalty (straffespark) som gir 3 poeng. For enkelte regelbrudd kan et straffespark gis av dommeren. Laget som får idømt et straffespark kan da enten velge å sparke ballen utover sidelinjen og fortsette med innkast der eller prøve å sparke ballen mellom stengene og over tverrliggeren i motstanderens mål. Et straffespark tas ved å plassere ballen på bakken og ved hjelp av sand eller en plastskive holde den ovale ballen i en posisjon som gjør at den kan sparkes med presisjon.
  • En conversion som gir 2 poeng. Dette er et spark som gis etter en try og gir muligheten til å skåre 2 ytterligere poeng ved å sparke ballen i motstanderens mål. Frisparket må tas på høyde med det stedet på kortlinjen som tryet ble skåret, men man kan dra ballen så langt tilbake på banen som man ønsker. Dette gjør at det er en fordel å skåre tryet så nært midten som mulig.
  • Et drop goal (dropspark) som gir 3 poeng. Dette kan utføres når som helst, men ballen må først slippes/droppes i marken før spilleren sparker den og den kan ikke røre bakken før den passerer tverrliggeren.


Se også[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Rugby union – bilder, video eller lyd

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

International Rugby Board (IRB)