Ireland’s Call

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Ireland's Call» er en hymne laget på oppdrag fra den irske rubgyføderasjonen IRFU. I motsetning til for eksempel i fotball, representerer det irske landslaget i Rugby Union hele den irske øya, altså både republikken Irland og Nord-Irland. Dette har skapt grunnlag for en rekke diskusjoner rundt symbolikk, blant annet om valg av flagg og nasjonalsang.

Tradisjonelt ble kun den irske nasjonalsangen "Amhrán na bhFiann" ("Soldatens sang") brukt i forbindelse med lagets kamper, men dette ble oppfattet som negativt av irer med unionistiske sympatier. Et alternativ ville være å spille både den irske nasjonalsangen og den nordirske/britiske "God Save the Queen", men dette ville bli oppfattet som tilsvarende negativt av irer med nasjonalistiske sympatier.

Løsningen ble derfor en egen laghymne, skrevet at Phil Coulter og først fremført i 1995. Teksten refererer til samhandling mellom alle de fire irske provinsene, Leinster, Munster, Connacht og Ulster, hvorav Nord-Irland utgjør litt over halvparten av Ulster.

Ireland's Call brukes når laget spiller kamper utenfor republikken Irland. Før kamper i republikken Irland spilles både Ireland's Call og den irske nasjonalsangen. Bruken av hymnen er fortsatt omdiskutert, men den er etterhvert også tatt i bruk av andre felles-irske landslag som landslagene i landhockey, cricket og rugby leauge.

I forbindelse med rugby-kamper spilles som regel bare første vers og refrenget, deretter refrenget en gang til i en høyere toneart.

Autoritetsdata