Hopp til innhold

Virvelløse dyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Invertebrater»)
Virvelløse dyr
Vitenskapelig navn: «Invertebrata
Evertebrata»
I tradisjonell systematikk har Virvelløse dyr vært eller er i bruk om en parafyletisk samling av de følgende gruppene:
Sammen med virveldyr utgjør virvelløse dyr dyr.

Virvelløse dyr, eller invertebrater, er et samlebegrep for alle dyr som mangler en ryggsøyle.[1] De fleste virvelløse dyr er protostomier. Blant disse er bløtdyr, leddyr, leddormer og flatormer de dominerende gruppene.

Ser man bort ifra de egenskapene som man finner hos alle dyr, og at virvelløse dyr mangler de egenskapene som kjennetegner virveldyr, fins det ikke noen fellestrekk for virvelløse dyr. Virvelløse dyr omfatter alt fra svamper og maneter til muslinger, insekter og sekkdyr, og variasjonen i kroppsbygninger er mye større enn blant virveldyrene.

Virvelløse dyr omtales ofte som «evertebrater» eller «invertebrater»). Dette er imidlertid ikke et «vitenskapelig» navn i samme betydning som navn på de store dyregruppene. De virvelløse dyrene er uten tvil en parafyletisk gruppe, og regnes ikke som et formelt taxon. Begrepet er likevel fremdeles i bruk i biologien, for eksempel i økologien, som en bekvem forkortelse for «alle slags forholdsvis små dyr som ikke er virveldyr». Når man for eksempel sier at størfisker lever av «bunnlevende virvelløse», så kan dette betegne bl.a. små krepsdyr, leddormer, slimormer og snegler.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]