Insulinpenn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De fleste som får diabetes type 1 i Norge starter behandlingen med Insulatard og Novorapid. Her er insulinpennene markert for å gi 30 IE og 4 IE.
To ulike insulinpenner.

En insulinpenn brukes til å injisere insulin under huden. Injektorpennene ble først introdusert i starten av 1980-årene.[1] De er designet for å gjøre injiserbare medisiner enklere og mer praktisk å bruke. Det finnes hovedsakelig to typer insulinpenner. Ferdigfylte penner som inneholder insulin og som kastes etter bruk, og flergangspenner hvor man skifter insulinampullen når den er tom.[2]

Insulinpenn skal brukes til å sette insulin i underhudsfettet, subkutant, ikke i muskler.[3] En insulinpenn kan benyttes i kombinasjon med en injeksjonsport,[4] blant annet personer som vegrer seg for sprøytestikk, kan ha god nytte av det.

Insulinet doseres vanligvis ved at et klikk (skru) på pennen tilsvarer en halv eller en hel internasjonale enhet (IE) med insulin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Historien om diabetes 1948-2018. Diabetesforbundet. 2018. s. 76. ISBN 9788290472202. 
  2. ^ «Riktig bruk av insulinpenn». www.apotek1.no. Besøkt 1. november 2022. «Det finnes hovedsakelig to typer insulinpenner. Ferdigfylte penner som inneholder insulin og som kastes etter bruk, og flergangspenner hvor man skifter insulinampullen når den er tom.» 
  3. ^ «Riktig injeksjonsteknikk ved bruk av insulinpenn». NHI.no. Besøkt 1. november 2022. 
  4. ^ «i-Port Advance™ injeksjonsporten». Medtronic Diabetes Norge (norsk). u.d. Besøkt 26. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]