Insomnia (1997)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Insomnia
orig. Insomnia
Generell informasjon
Prod.landNorge Norge
UtgivelsesårNorge 14. mars 1997
Lengde95 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegissørErik Skjoldbjærg
ManusforfatterNikolaj Frobenius
Erik Skjoldbjærg
ProdusentPetter J. Borgli
Thomas Backstrøm
Tom Remlov
KomponistGeir Jenssen
SjeffotografErling Thurmann-Andersen
Foran kamera
MedvirkendeStellan Skarsgård
Sverre Anker Ousdal
Bjørn Floberg
Gisken Armand
Maria Bonnevie
Eksterne lenker

Insomnia, med undertittel «Den som synder sover ikke», er en norsk film fra 1997, regissert av Erik Skjoldbjærg. Manuset er skrevet av Skjoldbjærg og forfatter Nikolaj Frobenius, som begge var debutanter i langfilmformatet. Med seg hadde de den erfarne fotografen Erling Thurmann-Andersen og musikken er komponert av Geir Jenssen (Biosphere). Filmen var en ko-produksjon mellom Nordic Screen Production og Norsk Film A/S. Skjoldbjærg og Frobenius samarbeidet senere om filmen En folkefiende (2005), basert på et skuespill av Henrik Ibsen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Handlingen tar for seg et samarbeid mellom norsk og svensk politi hvor to etterforskere skal finne morderen som har tatt livet av en 17 år gamle jente i Tromsø. Etterforskningen går galt når Jonas Engstrøm (Stellan Skarsgård) ved et uhell dreper partneren sin Erik Vik (Sverre Anker Ousdal) og prøver innstendig å dekke over det som har skjedd. Dette innebærer at han foretar stadig større moralske overskridelser. Som tittelen på filmen viser til sliter Jonas Engstrøm, blant annet fordi det er sommer i Nord-Norge og lyst hele døgnet, men også fordi han herjes av skyldfølelse. Denne søvnløsheten påvirker hans arbeid og mentale tilstand gjennom hele filmen.

Sjangertilhørighet[rediger | rediger kilde]

Insomnia kan sies å ha snudd film noir-sjangeren litt på hodet ved å bruke det konstante lyset som påvirkende effekt, i stedet for de mørke, regnvåte gatene den vanligvis assosieres med. Men filmen har også elementer av film noir hvor den ensomme etterforskeren bryter regler for å oppklare saken. I løpet av handlingen fremheves i stadig sterkere grad et dobbeltgjengermotiv mellom detektiven og morderen.

Gjennomslag i samtiden[rediger | rediger kilde]

Filmen ble, sammen med Budbringeren av Pål Sletaune, plukket ut til å bli vist i sideprogrammet La Semaine Internationale de la Critique i filmfestivalen i Cannes. De to filmene ga opphav til begrepet NorWave, som skulle henvise til at norsk film befant seg i front internasjonalt. Begrepet ble ganske kortvarig. Insomnia ble tidlig plukket ut til den prestisjetunge dvd-serien Criterion Collection, som en av få skandinaviske samtidsfilmer. Insomnia er blant de norske filmene som har hatt et stort gjennomslag i utlandet. Det ble i 2002 laget en amerikansk versjon av filmen, regissert av Christopher Nolan, med Al Pacino, Robin Williams og Hilary Swank i hovedrollene.

Den norske mottakelsen[rediger | rediger kilde]

Insomnia fikk relativt positiv mottakelse blant norske filmkritikere, men ternigkastene viser en viss tilbakeholdenhet i vurderingen. Filmen fikk terningkast 4 i VG, Aftenposten og Arbeiderbladet, mens Dagbladet ga terningkast 5. Senere har filmen blitt trukket frem som en av de beste norske filmene de siste 25 årene, blant annet i Dagbladets kåring av norsk filmkanon i 2007.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Jonas Engstrøm Stellan Skarsgård
Erik Vik Sverre Anker Ousdal
Frøya Marianne O. Ulrichsen
Ane Maria Bonnevie
Jon Holt Bjørn Floberg
Politisjef Frode Rasmussen
Hilde Hagen Gisken Armand

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]