Illuga saga Gríðarfóstra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Illuga saga Gríðarfóstra (Illugi Gridfostres saga) er en islandsk fornaldersaga om bondesønnen Illugi og hans venn kongssønnen Sigurd.

Handling[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonene er fra Skåne som dengang var en del av Danmark. Illugi og Sigurd drar på vikingferd til Orknøyene og Skottland og herjer der og skaffer seg stor rikdom. Med på ferden er kongens onde rådgiver Bjørn. På vei hjem kommer de ut for en storm og blir ført nordover og østover til Gandvik, det som i dag kalles Kvitsjøen. Der treffer Illugi på trollkjerringa Grid som kommanderer ham til å gå til sengs med datteren sin, den vakre Hild. Trollkjerringa truer ham med kniv tre ganger, men Illugi viser ingen frykt. Ved å motstå truslene løser han Grid fra trolldommen og han kan dra hjem med sin elskede Hild. Grid viser seg, etter å ha blitt løst fra trolldommen, å være kongsdatter, og hun blir etter hvert gift med Sigurd som blir konge etter sin fars, den skånske kong Hrings død.

Den islandske litteraturforskeren Finnur Jónsson betegner sagaen som «temmelig ubetydelig»[1]. Den er forholdsvis kort og uten store litterære kvaliteter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Finnur Jónsson: Den islandske litteraturs historie, 1907, s 342

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]