Il mio mundo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Il mio mundo» er en populær italiensk ballade med melodi av Gino Paoli og tekst av Umberto Bindi. Bindi spilte den inn på plate i 1963. Fremført med engelsk tekst av Carl Sigman som «You're My World» nådde sangen en førsteplass i Australia (to ganger), Belgia, Mexico, Nederland, Sør-Afrika og USA gjennom innspillinger med Cilla Black, Daryl Braithwaite, Guys n' Dolls samt Helen Reddy (Blacks og Reddys versjoner nådde US Top 40-listen i henholdsvis 1964 og 1977). Sangen kom også på en førsteplass i Frankrike og Spania gjennom oversettelsene «Ce Monde» og «Mio Mundo», begge fremført av Richard Anthony.

1960-årenes hitversjoner[rediger | rediger kilde]

Selv om den italienske originalversjonen med Umberto Bindi ikke ble en hit, kom sangen til den britiske plateprodusent George Martins oppmerksomhet, som beordret en engelsk oversettelse til å bli spilt inn på plate av hans protesjé, Cilla Black.

Black spilte inn sangen, oversatt til «You're My World», i Abbey Road Studios med Johnny Pearson som dirigent for orkesteret. The Breakaways bidro med bakgrunnsvokalene. Black har sagt at hennes manager og fremtidige ektemann Bobby Willis også sang på sporet. Big Jim Sullivan var sologitarist på sessionen.[1]

Blacks innspilling ble utgitt på singlen Parlophone RS133.[2]

«You're My World» nådde en førsteplass i Storbritannia på listen datert 30. januar 1964, hvor den lå i sammenlagt fire uker, én uke mer enn Blacks foregående single, «Anyone Who Had a Heart».[3] Selv om Black returnerte til UK Top Ten åtte ganger til ble «You're My World» hennes siste nummer én-sang.

Blacks «You're My World» lå også som nummer én i Australia i to uker i juli samme år. Den tilbrakte også tre uker som nummer to i New Zealand. I Sør-Afrika var sangen den nest største hiten i året 1964.[4], til tross for at en coverversjon med Ray Walter steg så høyt som til en andreplass på Sør-Afrikas ukentlige hitparade.

Den nådde en andreplass i Irland og en åttendeplass i Norge.[5]

«You're My World» var den første sangen med Black til å bli utgitt i USA, hvor hun hadde kontrakt med Capitol Records. Den nådde som best en 26.-plass i august 1964. «You're My World» ble Blacks eneste Top 40-hit i USA. Elvis Presley beholdt et eksemplar av singlen i sin private jukebox.[6]

Et alternativ opptak fra sessionene i 1964 ble senere utgitt, hvor åpningsnotene ble sammenliknet med lyden av musikerne som stemte instrumentene sine. Begge versjonene fra 1964 er imidlertid trofaste mot Bindis sterke vokale leveranse og instrumenteringen på hans italienskspråklige originalinnspilling.

Black gjeninnspilte «You're My World» i 1985 for sitt album Surprisingly Cilla og så igjen i 1993 for hennes album Through the Years. Begge versjonene forsøkte å fange originalens orkestrale kvalitet gjennom synthesizere.

Etter Blacks suksess med «You're My World» i den engelskspråklige verden spilte Richard Anthony inn en oversettelse for utgivelse i Frankrike som «Ce Monde». Den lå som nummer én i seks uker sommeren 1964. Anthony gjorde også sangen til en hit i sitt originale italienske format. Han tok «Il mio Mondo» til den italienske singlelisten for første gang med nummer tyve som beste plassering i 1964/1965. Anthony spilte også inn en engelsk versjon som «You Are My World». Fremført av Anthony som «Mio Mundo» nådde sangen også en førsteplass i Spania i januar 1965.

1970-årenes hitversjoner[rediger | rediger kilde]

«You're My World» ble Daryl Braithwaite fra Sherbets første soloinnspilling. Den ble utgitt i oktober 1974. Sangen lå på en førsteplass i Australia i de tre første ukene i januar |1975.

Det var Braithwaites versjon som inspirerte en ung Tina Arena som hørte søsterens eksemplar av Braithwaites single. Arenas impromptu fremførelse av «You're My World» under et bryllup førte til igangsettelsen av hennes artistkarriere syv år gammel på TV-showet Young Talent Time. Arena har imidlertid aldri spilt inn «You're My World» på plate.

En versjon av «You're My World» med den britiske gruppen Guys n' Dolls med vokalist Paul Grubbs bak mikrofonen ble oversett i Storbritannia, men nådde en førsteplass i Nederland i mai og juni 1977. Deres versjon nådde også en førsteplass i Belgia og ble en liten hit i Tyskland (nummer 48).[7]

Samtidig, i 1977, så en amerikanskprodusert versjon av «You're My World» dagens lys, da Helen Reddy spilte inn sangen for sitt album, Ear Candy, med veteranprodusent Kim Fowley ved roret.

Den ble også utgitt på singlen Capitol 4418.[8]

«You're My World» var et mer melodramatisk nummer enn det som vanligvis ble assosiert med Reddy, som sangen representerte et betraktelig comeback for. Plassen som nummer atten på den amerikanske Billboard Hot 100-singelisten (nummer seksten på Cash Box-listen) gjorde den til Reddys høyest listeplasserte sang siden «Ain't No Way to Treat a Lady» nesten to år tidligere og slo 29.-plassen til «I Can't Hear You Anymore», som var ledesinglen fra hennes foregående album Music, Music. «You're My World» viste seg å bli Reddys siste store hit.

Den gav henne en førsteplass i Mexico og lå i seks måneder på topp ti fra oktober 1977 til mai 1978 (I 1976 hadde Grupo Yndio en hit i Mexico med en versjon på spansk med tittelen «Eres Mio Mundo»).

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

Coverversjoner har blitt gjort av:

Daryl Braithwaite, som hadde en nummer én-hit med den i Australia i 1974, spilte inn en ny versjon. Den ble utgitt på hans akustiske album The Lemon Tree i 2008.

Et 33 minutter langt uutgitt opptak fra en session i Abbey Road Studios med The Beatles, datert den 3. juni 1964, sies å være en bit av «You're My World». Den befinner seg formodentlig fremdeles i Abbey Roads velv og har ennå ikke blitt utgitt på plate eller bootlegget.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Arne Bendiksen har skrevet en norsk versjon. På norsk bærer den tittelen «Du er alt». Kirsti Sparboe har spilt inn sangen. Den ble utgitt på singlen Triola TN 495 i 1965.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1] Arkivert 5. oktober 2013 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Cilla Black Official Website | Music | Single Discography». Arkivert fra originalen 5. april 2010. Besøkt 1. mars 2010. 
  3. ^ [2]
  4. ^ [3]
  5. ^ [4]
  6. ^ [5]
  7. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 22. mars 2015. Besøkt 22. august 2014. 
  8. ^ Second Hand Songs – Medium: Helen Reddy – You're My World (1977)
  9. ^ Se plateetiketten