Idrettslaget Koll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Idrettslaget Koll
IL Koll
Stiftet1940
Nettsidehttps://koll.no/
Idrettsgren(er)Volleyball, fotball, friidrett, orientering, skihoppingRediger på Wikidata
KallenavnKoll
ForbundNorges idrettsforbund
LandNorge

Idrettslaget Koll (stiftet 3. november 1940) er et idrettslag i Oslo. Koll har i dag ca. 1 000 medlemmer, hovedsakelig fra Kringsjå, Korsvoll, Nordberg, Ullevål og Tåsen. Klubben organiserer idrett for barn og ungdom i grenene fotball, friidrett, volleyball, langrenn, orientering, innebandy og skihopp.

Klubben har klubbhus på Kollbanen på Nordberg (rett ved Nordberg kirke) og lokaler i Kringsjåhallen.

Koll er arrangør av terrengløpet Nordmarkstravern og skirennet Kollmila.

Koll er fokusert på bredde og topp. I klubbens nedfelte verdier, heter det at aktivitetene skal ha høy kvalitet. Alle skal oppleve mestring og oppnå prestasjoner gjennom fellesskap og bredde. Koll er et fleridrettslag, slik at barn, ungdom og voksne har et allsidig aktivitetstilbud hele året. Ingen som ønsker å drive med flere idretter, skal føle seg presset til å måtte velge.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klubben er opprinnelig en sammenslåing av gutteklubben Troll fra Tåsen og Berg (stiftet i 1936) og en udøpt gutteklubb på Nordberg (konstituert 3.11.1940).

Sammenslåingen skjedde 3. november 1940 og Sigmund Ruud ble valgt til klubbens første formann. Klubben fikk navnet Troll og hadde i starten 67 medlemmer.

Medlemmene de første årene var aktive innen orientering, tennis og skisport. Spesielt var det stor interesse for skihopp i krigsårene og en liten bakke inne i skogen ved Kringsjå ble sentrum for både små og store hoppstjerner. Dette hoppmiljøet ble ført videre i et større hoppanlegg i Skjervenåsen i Maridalen som ble anlagt der i 1943.

Da klubben Troll søkte opptak i Norges Idrettsforbund i 1945, måtte den skifte navn for å unngå forveksling med klubben Troll i Rindal, og navnevalget falt på Koll. Samme året ble klubben tatt opp i Norges Orienterings-forbund og i Norges Skiforbund.

Ved stiftelsen sto det i lovene at klubben først og fremst var en klubb for gutter fra Berg, Nordberg og Sogn distrikt. Men i 1945 ble det dannet en damegruppe der håndball var hovedinteressen.

Etter hvert ble nye idretter innlemmet i klubben: guttefotball i 1947, herrehåndball i 1950, friidrett i 1950, jentefotball sent på 60-tallet, volleyball i 1986 og til slutt klatring i 1998. I perioden 1947 til 1956 hadde klubben også en gruppe med bueskyttere. I 2010 startet klubben igjen opp med hopp i Trollbakkene.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Volleyball elitelaget til Koll har alltid vært i toppen av norsk volleyball og er per i dag Norges mestvinnende kvinnelag gjennom tidene.

Fra 1990 til 2005 har Koll tatt 9 seriegull (siste 3 årene på rad) og 9 NM-gull med tilhørende kongepokal (siste 6 årene på rad).

I 2012 mottok IL Koll utmerkelsen som ”Årets idrettslag[død lenke]" av Oslo kommune.

Spillerstall Mizunoligaen (menn) 2021/22[rediger | rediger kilde]

Nr. Posisjon Spiller
1 Norge Lars Fredrik Tvinde
4 Norge Arjan Festøy
6 Polen Jakub Intrys
7 Norge Øystein Schierning
8 Norge Erik Barna
9 Norge Daniel Nygaard
10 Norge Emil Øfstaas
11 Norge Lars Balder Fossum
12 Norge Jarle Fornes
15 Norge Lars-August Johnson
17 Norge Øystein Løken Bergum
18 Norge Christian Jørgensen Ruud
20 Norge Magnus Helgerud

[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Competition Site by Data Project - NVBF 2021/22». nvbf-web.dataproject.com. Besøkt 4. september 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]