Nordberg (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordberg
Hamborgveien.JPG
Hamborgveien
Basisdata
BydelBydel Nordre Aker
KommuneOslo
Grenser tilSogn, Kringsjå, Korsvoll, Tåsen, Berg
Navngivning1810
NavnebakgrunnNordberg gård
Beliggenhet

Nordberg
59°57′24″N 10°44′36″Ø

Nordberg er et villastrøk i Bydel Nordre Aker i Oslo vest.

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

Strøket er avgrenset av Damefallet i vest. Nordgrensen følger derifra i Carl Kjelsens vei, deretter sør og langs Peder Ankers vei til Langemyrveien. Deretter øst for Langmyrveien sør og østover til den treffer gatene Havnabakken og Havnehagan som er inkludert i strøket, men er også strøkets østgrense. Sistnevnte gate fortsetter videre vestover som Nils Bays vei, som treffer på Damefallet igjen, og er strøkets grense i sør.

Det grenser dermed til Sogn i vest, Kringsjå i nordvest, Korsvoll i nordøst og øst, Tåsen i sørøst og sør, og Berg helt i sørvest. Nordberg har de senere årene utviklet seg til å bli et av de dyreste villaområdene i Oslo. Sørhellingen gir mange av eiendommene utsikt over byen Oslo og fjorden.

Historie og bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Nordberg er gitt navn etter Nordberg gård, som ligger i Nordbergveien 42.

Nordberg er et utpreget villaområde, og består hovedsakelig av ene- og tomannsboliger. Større deler av området ble bygget på 1930-tallet, etter at A/S Akersbanene sammen med Aker kommune i årene rundt 1920 hadde foretatt store tomtekjøp på Nordberg, men også i nærområdene Sogn, Berg og Haugerud, i forbindelse med planlegging og utvikling av det man kalte for Sogn haveby. Noen år senere utparsellerte og solgte A/S Akersbanerne tomtene til finansiering av Sognsvannsbanen.[1] Nordberg stasjon ble lagt ned i 1992, men strøket blir fremdeles betjent av Holstein stasjon og Østhorn stasjon.

På Nordberg ligger Nordberg kirke som tilhører Nordberg prestegjeld i Oslo bispedømme.

Nordbergs skoleelever sogner til Kringsjå, Korsvoll og Tåsen barneskoler, samt Nordberg ungdomsskole. Stedet ligger like ved marka, med Sognsvann under fem minutters gange unna.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Ski- og Fotballklubben Lyn. Idrettslaget Koll holder til på Kollbanen og omfatter langrenn, orientering, skihopp, frididrett og fotball. Nordberg tennis har fire baner. I tillegg holder basketballklubben Nordberg Basket til i strøket.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Plan- og Bygningsetaten, Byutviklingsavdelingen (april 1999). «Forstadsbaner og boligplaner i Oslo gjennom 150 år». Oslo kommune. Besøkt 7. mai 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]