Nordberg (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°57′25″N 10°44′34″Ø

Nordberg
Hamborgveien.JPG
Hamborgveien
Basisdata
BydelBydel Nordre Aker
KommuneOslo
Grenser tilSogn, Kringsjå, Korsvoll, Tåsen, Berg
Navngivning1810
NavnebakgrunnNordberg gård
Beliggenhet

Nordberg
59°57′24″N 10°44′36″Ø

Nordberg er et villastrøk i Bydel Nordre Aker i Oslo.

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

Strøket er avgrenset av Damefallet i vest. Nordgrensen følger derifra i Carl Kjelsens vei, deretter sør og langs Peder Ankers vei til Langemyrveien. Deretter øst for Langmyrveien sør og østover til den treffer gatene Havnabakken og Havnehagan som er inkludert i strøket, men er også strøkets østgrense. Sistnevnte gate fortsetter videre vestover som Nils Bays vei, som treffer på Damefallet igjen, og er strøkets grense i sør.

Det grenser dermed til Sogn i vest, Kringsjå i nordvest, Korsvoll i nordøst og øst, Tåsen i sørøst og sør, og Berg helt i sørvest. Nordberg har de senere årene utviklet seg til å bli et av de dyreste villaområdene i Oslo. Sørhellingen gir mange av eiendommene utsikt over byen Oslo og fjorden.

Historie og bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Nordberg er gitt navn etter Nordberg gård, som ligger i Nordbergveien 42.

Nordberg er et utpreget villaområde, og består hovedsakelig av ene- og tomannsboliger. Større deler av området ble bygget på 1930-tallet, etter at A/S Akersbanene sammen med Aker kommune i årene rundt 1920 hadde foretatt store tomtekjøp på Nordberg, men også i nærområdene Sogn, Berg og Haugerud, i forbindelse med planlegging og utvikling av det man kalte for Sogn haveby. Noen år senere utparsellerte og solgte A/S Akersbanerne tomtene til finansiering av Sognsvannsbanen.[1] Nordberg stasjon ble lagt ned i 1992, men strøket blir fremdeles betjent av Holstein stasjon og Østhorn stasjon.

På Nordberg ligger Nordberg kirke som tilhører Nordberg prestegjeld i Oslo bispedømme.

Nordbergs skoleelever sogner til Kringsjå, Korsvoll og Tåsen barneskoler, samt Nordberg ungdomsskole. Stedet ligger like ved marka, med Sognsvann under fem minutters gange unna.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Ski- og Fotballklubben Lyn. Idrettslaget Koll holder til på Kollbanen og omfatter langrenn, orientering, skihopp, frididrett og fotball. Nordberg tennis har fire baner. I tillegg holder basketballklubben Nordberg Basket til i strøket.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Plan- og Bygningsetaten, Byutviklingsavdelingen (april 1999). «Forstadsbaner og boligplaner i Oslo gjennom 150 år». Oslo kommune. Besøkt 7. mai 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]