Hopp til innhold

I fars navn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
I fars navn
orig. In the Name of the Father
Generell informasjon
SjangerBiografisk drama
Utgivelsesår1993
Prod.landIrsk / Britisk
Lengde2 t. 13 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiJim Sheridan
ProdusentGabriel Byrne
ManusforfatterTom George
Jim Sheridan
MusikkDiv. artister
Foran kamera
MedvirkendeDaniel Day-Lewis
Emma Thompson
Pete Postlethwaite
Annen informasjon
BudsjettUSD 13 millioner
DistributørUniversal Pictures
Premiere27. desember 1993 (Irland)
29. desember 1993 (USA)
11. februar 1994 (UK)
Eksterne lenker

I fars navn er en irsk-britisk dramafilm fra 1993 regissert av Jim Sheridan. Filmen handler om Guildford Four, en gruppe som ble uskyldig dømt for en terroraksjon i England i 1975. Filmen følger dem fra tiden like før arrestasjonen og årene i fengsel, frem til frigivelsen i 1989. Manus er basert på selvbiografien til en av de dømte, Gerry Conlon.

Den ble meget godt mottatt av kritikerne og har fått så mye som 94 % på Rotten Tomatoes.[1]

Filmen ble tildelt Gullbjørnen ved Filmfestivalen i Berlin.[2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Gerry Conlon arbeider i Belfast, når sikkerhetsstyrker kommer dit med pansrede biler - og et opprør bryter ut. Gerrys far, Giuseppe Conlon, redder Gerry senere fra å bli straffet av IRA, og han blir sendt til London for å bo hos sin tante, Anne Maguire - for hans eget beste. I oktober 1974 får Gerry tilfeldigvis adgang til leiligheten til en prostituert, og han stjeler £ 700 han finner.

Den kvelden i Guildford, sør-vest for London, er det en eksplosjon på en pub som dreper fire soldater, og sårer 65 andre. Men Gerry har returnert til Belfast for å vise frem sine stjålne penger, og Conlon-hjemmet blir raidet av det britiske militæret og Royal Ulster Constabulary. De arresterer Gerry som en av de skyldige bak eksplosjonen på en pub. Han blir sendt med fly til det britiske fastlandet. Gerry og hans venn, Paul Hill, blir avhørt av politiet som torturerer og truer dem inntil begge endelig blir enige om å undertegne en tilståelse.

Giuseppe, som reiser til England for å hjelpe sønnen, bor hos slektningene til familien Maguire i London når alle sammen blir arrestert i desember 1974. I den påfølgende rettssaken blir familien (kjent som "Maguire Seven" inkludert Conlons far) dømt for støtte Guildford-bombingen på grunnlag av spor etter nitroglyserin. De får lange straffer i fengsel. Gerry som har tilstått, blir dømt til livsvarig fengsel. I fengsel blir Gerry kontaktet av Joe McAndrew, den virkelige gjerningsmannen for bombingen.

McAndrew forteller at han hadde tilstått ovenfor politiet, som deretter holdt tilbake denne informasjonen for å unngå at politiet ble satt i forlegenhet etter å ha fengslet en uskyldig mann. Gerry overtar kampen for rettferdighet når faren hans dør i varetekt. Hans sak blir offentlig og får støtte fra Dublin, Belfast og London. Advokat Gareth Peirce fremlegger bevis for at politiet hele tiden har løyet, blant annet om et vitne som hadde gitt Conlon alibi, og de forsøker å få dommen omgjort slik at Conlon endelig kan settes fri.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «In the Name of the Father». Rotten Tomatoes (Cert Fresh) (engelsk). Besøkt 18. september 2017. 
  2. ^ «In the name of the father». IMDb. Besøkt 19. september 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]