LCD

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eksempler på LCD-skjermer

Liquid crystal display (LCD) (norsk: flytende-krystall-skjerm) er en tynn, flat skjerm bestående av et panel oppstilt foran en lyskilde eller reflektor. LCD-er uten baklys, og forbruker lite elektrisk energi, og egner seg godt i batteridrevne elektroniske enheter. Uforsiktig behandling kan lett føre til at enkeltpiksler blir ødelagt, slike kalles døde piksler. Disse skjermtypene har blitt mer og mer populære i nyere tid, og har i aller høyeste grad tatt over for CRT.

Oppdateringsfrekvens[rediger | rediger kilde]

Oppdateringsfrekvens (Hz) er en viktig parameter for hvordan LCD-skjermer kan gjengi video.[bør utdypes] Oppdateringsfrekvens må ikke forveksles med bildefrekvens (fps), som sier noe om videomaterialet.

Oppdateringsfrekvensen er viktig ved videospilling på høyt nivå. Andre viktige skjermparametre til for eksempel videospill er innputtforsinkelse og responstid, som begge måles i millisekunder.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Et LCD består av flere lag av flytende krystall-molekyler som står mellom to gjennomsiktige elektroder og to polariseringsfiltere. Panelet er inndelt i områder, celler, og hver celle har til oppgave å regulere mengden lys som slippes gjennom. Det første polariseringsfilteret slipper gjennom ganske nøyaktig halvparten av lyset, nemlig det lyset som bølger i samme plan som retningen av polariseringsfilteret. Når strømmen settes på i en celle, vil de flytende krystallene vri lyset inntil 90 grader (polariseringsplanet, ikke retningen) avhengig av strømstyrken. Hvis polariseringsfiltrene står på tvers av hverandre, vil lyset nå slippes gjennom, mens lyset ikke slippes gjennom når strømmen er av. Omvendt hvis polariseringsfiltrene står samme vei. Hver celle kan være et piksel, eller hvert piksel kan bestå av 3 celler med fargefiltere (rød, grønn, blå) foran eller bak.

Punkter[rediger | rediger kilde]

Ordet «punkter» blir ofte brukt i sammenheng med LCD-er. Punktene forklarer hvor høy pikseltetthet det er i skjermen, når det gjelder høyde og bredde.

Se også[rediger | rediger kilde]