E-post

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

E-post, forkortelse for elektronisk post, også kalt e-mail eller mail etter engelsk, er en elektronisk posttjeneste der dokumenter og meldinger blir sendt fra en datamaskin til en annen over et datanettverk. E-post sendes mellom brukere via e-posttjenere, såkalte SMTP-tjenere, på Internettet og er en av de mest brukte tjenestene der.

Applikasjonen ble først utviklet av Ray Tomlinson, en programmerer for BBN, i juli 1970 (M. Castells, 2001). Den første e-postmeldingen lød «qwertyuiop», som er den øverste bokstavrekken på et amerikansk QWERTY-tastatur. Det var også Tomlinson som fant på å bruke @ i e-postadresser.

En e-postadresse er en identifikator som identifiserer en bruker på et domene. Eksempel: per@eksempel.no, som identifiserer brukeren Per på domenet eksempel.no.

Senere har det også blitt utviklet metoder for å sende filer med e-post, samt signere og kryptere e-post (med vanlig e-post er det forholdsvis enkelt å forfalske avsender).

Det er hovedsakelig to måter å bruke e-post på, enten via et vevgrensesnitt som hentes opp i nettleseren, eller ved hjelp av et e-postprogram. Populære e-postklienter er Microsoft Office Outlook, Evolution, Thunderbird, Outlook Express, Lotus, Eudora og KMail. På Macintosh-maskiner brukes gjerne Apples eget e-postprogram Mail.

De to hovedstandardene for henting av e-post er POP3 (Post Office Protocol versjon 3) og IMAP (Internet Message Access Protocol). Den vanligste standarden for sending av e-post heter SMTP (Simple Mail Transfer Protocol).

Spam[rediger | rediger kilde]

Spam, også kjent som søppelpost eller useriøs e-post, er hovedsakelig i form av uønskede reklamemeldinger og noen ganger svindelforsøk, har økt i takt med nettbrukens utbredelse. De fleste e-post-tjenester og -programmer har nå et innebygget filter som forsøker å skille den uønskede posten fra legitime e-postmeldinger.

Se også[rediger | rediger kilde]

datastubbDenne datarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.