E-post

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

E-post, forkortelse for elektronisk post, også kalt e-mail etter engelsk, er en elektronisk posttjeneste der dokumenter og meldinger blir sendt fra en datamaskin til en annen over et datanettverk. E-post sendes mellom brukere via e-posttjenere, såkalte SMTP-tjenere, på Internett.

Applikasjonen ble først utviklet av Ray Tomlinson, en programmerer for Bolt, Beranek and Newman (senere BBN Technologies) , i juli 1970.[1][trenger bedre kilde] Den første e-postmeldingen lød «qwertyuiop», som er den øverste bokstavrekken på et amerikansk QWERTY-tastatur. I andre sammenhenger har Tomlinson selv uttalt at han ikke husker hva som sto i verdens første e-postmelding, og det bare var en testbeskjed med bare tilfeldige tegn; noe «fullstendig forglemmelig» vas.

Mange moderne epost-programmer er integrert med en digital kalender.

Krøllalfa og meldinger[rediger | rediger kilde]

En e-postadresse er en identifikator som identifiserer en bruker på et domene. Eksempel: per@eksempel.no, som identifiserer brukeren Per på domenet eksempel.no. Krøllalfa, @, i e-postadresser ble funnet på av Ray Tomlinson fordi han trengte noe som kunne skille navnene til sender og mottaker fra navnene på maskinene de satt på, og valget falt på dette tegnet ettersom det ikke var så ofte i bruk.

Senere har det også blitt utviklet metoder for å sende filer med e-post, samt signere og kryptere e-post (med vanlig e-post er det forholdsvis enkelt å forfalske avsender).

Det er hovedsakelig to måter å bruke e-post på, enten via et vevgrensesnitt som hentes opp i nettleseren, eller ved hjelp av et e-postprogram. Populære e-postklienter er Microsoft Office Outlook, Evolution, Thunderbird, Outlook Express, Lotus, Eudora og KMail. På Macintosh-maskiner brukes gjerne Apples eget e-postprogram Mail.

De to hovedstandardene for henting av e-post er POP3 (Post Office Protocol versjon 3) og IMAP (Internet Message Access Protocol). Den vanligste standarden for sending av e-post heter SMTP (Simple Mail Transfer Protocol).

Spam[rediger | rediger kilde]

Spam, også kjent som søppelpost eller useriøs e-post, er hovedsakelig i form av uønskede reklamemeldinger og noen ganger svindelforsøk, har økt i takt med nettbrukens utbredelse. De fleste e-post-tjenester og -programmer har nå et innebygget filter som forsøker å skille den uønskede posten fra legitime e-postmeldinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ M. Castells, 2001

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  •  (en) E-mail – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
Blue computer icon.svgDenne datarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.