Bærbar datamaskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eksempel på en bærbar PC, Acer Aspire 8920.

Bærbar datamaskin (referert til som laptop på engelsk, men også i norsk dagligtale)[1][2] er en liten datamaskin særskilt laget for mobil bruk[3] ved å være flat og veie minst mulig slik at man kan ha den på fanget. Trenden har i mange år vært at maskinene har blitt stadig mindre, men for å være et godt alternativ til stasjonære maskiner bør skjerm og tastatur gjerne ha en viss størrelse.

Grunnet mer kostbare enkeltkomponenter vil en bærbar datamaskin ofte være bortimot dobbelt så dyr som en stasjonær maskin med tilsvarende ytelse. Det er også problematisk å ta ut høye ytelser av en bærbar på grunn av varmeutvikling. Det er ikke uvanlig at bærbare som har vært i bruk et par år begynner å slå seg av på grunn av overoppheting som følge av at finkornet støv samler seg på prosessorkjøleren.

De aller fleste PC-leverandører leverer bærbare datamaskiner. Salget av ferdige bærbare datamaskiner har passert salget av stasjonære i Norge, men det er vanskelig å få kjøpt deler beregnet for bærbare, så de er ikke utbredt blant selvbyggere. Dessuten er bærbare datamaskiner som regel vanskelige å åpne.

Typiske egenskaper[rediger | rediger kilde]

En bærbar datamaskin er vanligvis:

  • Liten og lett, men størrelsen ikke definert og heller ikke skille mellom bærbare og håndholdte maskiner
  • Utstyrt med innebygd mus av typen touchpad eller styrepinne
  • Mulig å bruke på innebygde oppladbare batterier, for eksempel Li-Ion (Litium-Ion) batterier.
  • Bestående av komponenter som harddisker, prosessorer, minnebrikker og skjermer som er laget for å spare strøm, noe som gjør dem kostbare. Harddisken er av 2,5" størrelse (i motsetning til 3,5" størrelsen som er vanlig i stasjonære datamaskiner)
  • Utstyrt med LCD-skjermer av typen aktiv matrise, kostbare men svært skarpe og tynne
  • Bestående av skjermkort for bruk til ekstern skjerm, WLAN, Ethernetkort, og annet.

De kan ofte leveres med dokkingstasjoner for enkel omgjøring til stasjonær bruk. En dokkingstasjon har gjerne fast tilkoplet ekstern skjerm, LAN, mus og tastatur. Slik bruk er blitt mindre aktuell etter hvert som kvaliteten på tilsvarende komponenter i bærbare maskiner har blitt mye bedre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «laptop», Online Etymology Dictionary
  2. ^ «Datatermar», Språkrådet
  3. ^ «What is Laptop Computer? Webopedia». www.webopedia.com. Besøkt 11. oktober 2015.