Angels in America (miniserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Angels in America
Generell informasjon
TypeMiniserie
Prod.landUSA
Sesonger1
Episoder6
Lengde352 min. (totalt)
SpråkEngelsk, hebraisk,
arameisk, jiddisk
Basert på'Engler i Amerika 
av Tony Kushner
Foran kamera
MedvirkendeAl Pacino
Meryl Streep
Patrick Wilson
Mary-Louise Parker
Emma Thompson
Justin Kirk
Jeffrey Wright
Ben Shenkman
Bak kamera
Skaper(e)Tony Kushner
ProdusentCelia D. Costas
ManusTony Kushner
RegiMike Nichols
TittelmusikkThomas Newman
KomponistThomas Newman
FotoStephen Goldblatt
Prod.selskapHBO
Sending
Periode7.2003-12-1414. desember 2003
TV-kanalHBO
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Angels in America er en amerikansk miniserie fra 2003 som ble sendt på TV-kanalen HBO. Serien ble regissert av Mike Nichols og var basert på det Pulitzerpris-vinnende skuespillet Engler i Amerika av Tony Kushner. Handlingen utspiller seg i New York i 1980-årene og handler om seks ulike mennesker som lever i skyggen av Ronald Reagans nykonservatisme og frykten for aids.[1] Kjernehistorien følger Prior Walter, en homofil mann som blir besøkt av en engel.

HBO sendte TV-serien i to formater. Serien ble sendt som to tretimers TV-filmer som tilsvarer skuespillets to deler Millennium Approaches og Perestroika, men også som seks timeslange episoder som tilsvarer aktene til hver del. De tre første episodene («Bad News», «In Vitro» og «The Messenger») ble sendt 7. desember 2003, mens de siste episodene («Stop Moving!», «Beyond Nelly» og «Heaven, I'm in Heaven») ble sendt uken etter. Miniserien fikk god kritikk og vant en rekke gjeve bransjepriser, blant annet en Golden Globe og en Primetime Emmy Award for beste miniserie. Al Pacino, Meryl Streep, Mary-Louise Parker og Jeffrey Wright vant alle Emmy-priser for sine rolleskildringer. Miniserien slo prisrekorden til Røtter (1977) og vant til sammen 11 Emmy-priser fra 21 nominasjoner.

Handling[rediger | rediger kilde]

Del I: Millennium Approaches[rediger | rediger kilde]

Året er 1985, og USAs befolkning lever i skyggen av Ronald Reagans nykonservatisme og frykten for aids. Prior Walter (Justin Kirk) forteller kjæresten Louis (Ben Shenkman) at han har aids, og Louis – i frykt for å se kjæresten forfalle – velger å forlate ham. Prior blir stadig sykere og mer ensom, og Louis begynner etter hvert å føle seg ekstremt skyldig. En mystisk engel (Emma Thompson) åpenbarer seg for Prior og tvinger ham til å bli en profet.

Mormoneren Joe Pitt (Patrick Wilson) får hjelp av den kyniske republikaneren Roy Cohn (Al Pacino) til å skaffe en jobb hos justisdepartementet. Både Pitt og Cohn er skaphomser. Pitt er skamfull og i konflikt med sin egen religion, mens Cohn prøver så godt han kan å forsvare maktposisjonen sin. Pitts kone Harper (Mary-Louise Parker) er til stadighet høy på Valium, og hun hallusinerer ofte (noen ganger samtidig med Prior).

Del II: Perestroika[rediger | rediger kilde]

Prior får mental støtte av Pitts mor Hannah (Meryl Streep) og kameraten Belize (Jeffrey Wright). Pitt bestemmer seg for å dra fra kona si for å bo sammen med Louis, men de slår opp på grunn av ideologiske forskjeller. Roy får etter hvert diagnosen aids, og i det livet hans gradvis forfaller blir han hjemsøkt av spøkelset til Ethel Rosenberg (Streep). Prior havner etter hvert i himmelen, hvor han får valget om å bli eller å leve litt lenger.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alver, Eirik (3. mars 2005). «Angels in America». Dagbladet. Besøkt 18. april 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]