Charlie Wilson’s War

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charlie Wilson's War
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 21. desember 2007
Prod.landUSA USA
Lengde100 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiMike Nichols
ProdusentTom Hanks
Gary Goetzman
ManusforfatterAaron Sorkin
Foran kamera
MedvirkendeTom Hanks
Julia Roberts
Philip Seymour Hoffman
Jena Malone
Ned Beatty
Annen informasjon
Budsjett$75 million
Eksterne lenker
Offisielt nettsted · Offisielt nettsted

Charlie Wilson's War er en amerikansk film fra 2007 som gjenforteller den sanne historien om den amerikanske kongressmannen Charlie Wilson som samarbeidet med CIA-agenten Gust Avrakotos i Operation Cyclone, et program som gikk ut på å organisere og støtte den afghanske Mujahedin i Afghanistan på 1980-tallet.

Filmen ble regissert av Mike Nichols, og manus er skrevet av Aaron Sorkin. Tom Hanks, Julia Roberts og Philip Seymour Hoffman har hovedrollene. Filmen ble nominert til fem Golden Globe Awards, inkludert "Best Motion Picture", men den vant ikke i noen kategorier. Philip Seymour Hoffman ble nominert til en Oscar for beste mannlige birolle.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1980, den amerikanske kongressmannen Charlie Wilson (Tom Hanks) er mer interessert i fester enn å vedta lover. Hans sosiale liv fører til en føderal etterforskning etter påstander om kokainbruk, utført av Rudy Giuliani som en del av en større etterforskning av uredelighet og mulige lovbrudd blant de ansatte i kongressen. Etterforskningen resulterte ikke i noen anklager mot Charlie. En venninne, Joanne Herring (Julia Roberts), oppmuntrer ham til å gjøre mer for å hjelpe det afghanske folket, og hun overtaler Charlie til å besøke området for å se hva som skjer med egne øyne.

Pakistanske ledere klaget på for lite støtte fra USA til kampen mot Sovjetunionen, og de insisterer på at Charlie besøker en flyktningleir i Pakistan for afghanske flyktninger. Charlie blir dypt beveget av det han blir vitne til, men han blir også er frustrert over CIA-personell som er stasjonert i området og som insisterer på en mer lavmælt tilnærming mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan. Charlie reiser hjem og begynner arbeidet med å øke den amerikanske finansieringen til mujahedin i Afghanistan. Som en del av dette arbeidet slår Charlie seg sammen med CIA-agentene Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman) og Michael Vickers (Christopher Denham).

Charlie begynner politiske forhandlinger for mer finansiering, og CIA begynner en nøye planlegging av hvordan ressursene skal benyttes, og de forsyner blant annet mujahedin med Stinger-raketter. Reagan-doktrinen ble utvilklet på denne tiden, hvor USA utvidet sin bistand - ikke bare til Afghanistan - men også til forskjellige anti-kommunistiske motstandsbevegelser rundt om i verden. Charlie prøver også å finne støtte til Afghanistan på 1990-tallet da Sovjetunionen trakk seg ut, men det var ikke lenger så mye entusiasme for dette. Filmen ender med Charlie får ros for sin mangeårige støtte og innsats, men hans glede er farget av hans frykt for hvilke utilsiktede konsekvenser arbeidet hans kunne ha for fremtiden.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

TomHanksJan2009 (cropped)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]