Honningfelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Honningfelle (engelsk honey trap) er betegnelsen på å bruke forførelse til å lokke en person inn i en form for felle, særlig i forbindelse med spionasje utført av fremmede makter.

Et velkjent opplegg er at en person som har tilgang til sensitive opplysninger blir lokket av en agent inn i et følelsesmessig forhold eller helst kompromitterende situasjon, og deretter blir presset til å utlevere slike opplysninger, alternativt benytte sine politiske kontakter til fordel for andre land. Det er påstått at Werna Gerhardsen skal ha gått i en honningfelle under et besøk i Jerevan i Armenia, og at dette senere ble benyttet av sovjetisk etterretning. En variant er at et reelt kjærlighetsforhold senere blir utnyttet ved at en eller begge partene i forholdet blir presset. Det mest kjente eksemplet fra norsk historie er Gunvor Galtung Haavik, som ble Norges mest kjente spion etter å ha innledet et forhold til en russisk krigsfange.[1]

Et annet kjent tilfelle er Mordechai Vanunu som ble narret av en kvinnelig israelsk agent til å dra til Roma, der han ble kidnappet av Mossad og ført til Israel, hvor han ble stilt for retten for forræderi og spionasje, og dømt til 18 års fengsel.

I populærkultur er honningfelle velkjent fra James Bond filmene og ikke minst episoden i TV-serien Seinfeld, hvor George Costanza ender opp fastlenket til en hotellseng, ranet av en vakker og forførerisk kvinne som skuffet utbryter: «Jeg kastet bort hele morgen med deg for kun åtte dollar?»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagbladet: Sjarmert til spionasjeBegge eksemplene er hentet fra denne artikkelen i Dagbladet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]