Hopp til innhold

Honningfelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Honningfelle (engelsk honey trap) er betegnelsen på det å bruke forførelse til å lokke en person inn i en form for felle[1], særlig i forbindelse med spionasje utført av fremmede makter. Et velkjent opplegg er at en person som har tilgang til sensitive opplysninger, blir lokket av en agent inn i et følelsesmessig forhold eller helst en kompromitterende situasjon, og deretter blir presset til å utlevere slike opplysninger, alternativt benytte sine politiske kontakter til fordel for andre land. Hemmelige agenter som inngår intime forhold til utvalgte personer kan brukes til både å hente inn informasjon og å forme holdninger og meninger hos personene og dermed påvirke politiske beslutninger.

«Honningfeller» kan i flere tilfeller benyttes til å samle inn kompromitterende informasjon, gjerne kalt kompromat.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Mens noen etterretningstjenester gir spesialagenter opplæring i bruk av sex som et «kampmiddel» i feltarbeidet, skal for eksempel CIA i USA normalt ikke tillate slike forbindelser blant sine operative agenter i dag.[2] Isteden er det vanlig å bruke profesjonelle sex-arbeidere eller verve tiltrekkende sivilpersoner fra forskjellige fagfelt og i passende roller som påvirkningsagenter og spioner som kan utnytte intime forhold med fienden.[2] Honningfeller med påfølgende utpressing skal være særlig vanlig i russisk etterretningsvirksomhet.[3]

Det er påstått at Werna Gerhardsen, kona til statsministeren Einar Gerhardsen, skal ha gått i en honningfelle under et besøk i Jerevan i Armenia i1954, og at dette senere ble benyttet av KGB, etterretningstjenesten i Sovjetunionen, til å påvirke norske myndigheter.[4][5]

En variant er at et reelt kjærlighetsforhold senere blir utnyttet ved at en eller begge partene i forholdet blir presset. Det mest kjente eksemplet fra norsk historie er Gunvor Galtung Haavik, som ble Norges mest kjente spion etter å ha innledet et forhold til en russisk krigsfange.[4] Hun var blant annet sekretær ved den norske ambassaden i Moskva, og hadde kontakt med russiske føringsoffiserer i 22 år, fram til hun ble arrestert av norsk sikkerhetspoliti i januar 1977.

Et annet kjent tilfelle er den israelske atomteknikeren og fredsaktivisten Mordechai Vanunu som i 1986 avslørte atomplaner for en avis i London, men som ble narret av en kvinnelig israelsk agent til å dra til Roma, der han ble kidnappet av Mossad og ført tilbake til Israel, hvor han ble stilt for retten for forræderi og spionasje, og dømt til 18 års fengsel.

Spiondømte Arne Treholt skal ha forklart i første avhør til norsk politi at han ble presset pga kompromitterende bilder fra en seksuell situasjon da han besøkte Sovjetunionen. Men han trakk senere den forklaringen og sa at han hadde lidd av «tilståelsessyndrom» rett etter arrestasjonen[6]

I 1917, under Første verdenskrig, ble den nederlandske eksotiske danseren og aktmodellen med kunstnernavnet Mata Hari dømt til døden og skutt i Frankrike for å ha spionert for Tyskland. Hun hadde mannlige venner hos militæret og i politikken på begge sider, og skal ifølge noen kilder ha fått betalt hos begge for å spionere på motparten. Hva som faktisk ble utført av spionasje, om noe, og hva slags tjenester hun eventuelt utvekslet, er uklart.

I nyere tid mente amerikanske FBI i 2015 å ha avslørt kinesiske Christine Fang som spion etter at hun innyndet seg og hadde forhold med flere kommende politiske stjerner. Blant annet to ordførere og en i en av landets etteretningskommiteer. En av dem avbrøt forholdet etter en prat med FBI-agenter. Hun forsvant sporløst fra landet da de nærmet seg. En pensjonert CIA-offiser mente da at det levde mange flere som henne i landet og at de typisk oppholder seg ved eliteuniversiteter, har gode engelskkunnskaper og bruker Linkedin og Facebook i søk etter politiske talenter og fremtidige ofre[7].

Sexpionage og Romeo-Agent[rediger | rediger kilde]

Spion-operasjoner der en bruker sex for å skaffe opplysninger eller få utført tjenester, kan på engelsk omtales som sexpionage. En mannlig «sex-spion» kan kalles raven («ravn»), en tilsvarende kvinnelig swallow («svale»).[trenger referanse]

Etterretningsagenter i Stasi, det østtyske hemmelige politiet, som utnyttet «erotisk kapital» og sjarm i spionarbeidet, har blitt kalt Romeo-Agent[8] og Venus-Agenttysk.[trenger referanse] Slike agenter skal ha operert under falsk identitet i Vest-Tyskland, der de brukte romantikk, flørting, forelskelse og sex for få makt over personer i viktige stillinger.

I populærkultur[rediger | rediger kilde]

I populærkultur er honningfelle velkjent fra blant annet bøkene og filmene om James Bond og ikke minst en episode i den amerikanske TV-serien Seinfeld hvor George Costanza ender opp fastlenket til en hotellseng, ranet av en vakker og forførerisk kvinne som skuffet utbryter: «Jeg kastet bort hele morgen med deg for kun åtte dollar?»

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]