Holger Holgersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holger Holgersen
Født30. mai 1914[1]Rediger på Wikidata
Stavanger
Død23. apr. 1996[1]Rediger på Wikidata (81 år)
BeskjeftigelseEntomolog, ornitolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
GravlagtTjensvoll gravlund[1]

Holger Beyer Nordal Holgersen (født 30. mai 1914, død 23. april 1996) var en norsk ornitolog og entomolog. Han har hatt engasjement ved Zoologisk museum i Oslo og var en tid lektor ved St. Svithuns skole. Han ble i 1949 ansatt som avdelingsbestyrer ved Stavanger museum. Han var gift med forfatteren Brit Holgersen. Han er far til professor emerita i rettsvitenskap Gudrun Holgersen.

Holger Holgersen ble tidlig interessert i naturen. Særlig hadde han interesse for fugler (ornitologi). Holgersen tok hovedfagseksamen i 1942, i zoologi ved Universitetet i Oslo på en oppgave om Rogalands maurfauna. Han var elev ved Kongsgård skole i Stavanger.[2]

Holger Holgersen deltok på Brategg-ekspedisjonen til Antarktis i 19471948. Han reiste ved flere anledninger i Europa og Amerika for å studere ornitologi, En av hans viktigste aktiviteter var ringmerking av fugler ved Revtangen feltstasjon.

Entomologen[rediger | rediger kilde]

På sine mange utenlandsreiser for Stavanger museum, samlet han også en del insekter. Blant annet fra Malta, Capri og Panama.

Hans store insektsamling finnes på Stavanger museum. Han mente at en konservator ikke kunne ha den samme slags samling privat, som han arbeidet med på museet. Dette medførte at han i 1949 innlemmet hele sin private samling av maur og sikader i museets samling.

Holger Holgersen var en av de få norske spesialistene på sikader. Etter pensjonalder, i 1981, konsentrerte han seg særlig om sikader. Han samling bestod av sikader fra hele Norge, foruten Finnmark. Han arbeidet med en fullstendig oversikt over norske sikader, men rakk dessverre ikke å fullføre denne før sin død. Kort tid før han døde ga han sin nyere samling (1981–1996) til Stavanger museum, den bestod av 25 kasser, med maur og sikader.[3]

Holger Holgersens legat[rediger | rediger kilde]

Etter Holgersens død, ble Holger Holgersens legat opprettet i 1998 til minne om Holgersen. Formålet er å yte støtte til fremme av ornitologi og entomologi.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Holger Holgersen har skrevet en rekke publikasjoner. Som entomolog om maur og sikader.

Heder[rediger | rediger kilde]

I 1978 ble han utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Slekt og Datas Gravminnebase, «Minneside basert på bilder og gravminnedata for Holger Beyer Nordal Holgersen, (30.mai 1914 - 23.april 1996).», besøkt 14. august 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Stavanger Aftenblad: "Avslutning ved skolene", 26. juni 1933 s.4.
  3. ^ Stavanger Aftenblad, 14. mars 1996.
  4. ^ Stavanger Aftenblad: "Fugleeksperten – runder 70 år", 29. mai 1984 s.18.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]