Hopp til innhold

Holger Danske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holger Danske, dansk sagnhelt og ridder i Karl den stores hær, framstilt av billedhuggeren H.P. Pedersen-Dan i 1907 som viking i nasjonalromantisk stil. Statuen ble bestilt til Marienlyst Hotel i Helsingør der bronseavstøpningen fortsatt står. Gipsmodellen ble lagret i kjelleren under Kronborg slott i Helsingør og etterhvert mer berømt. Den ble imidlertid så skadet av fukt at statuen ble erstattet av en betongkopi i 1985.
Ogier le Danois («Holger Danske») avbildet i et fransk middelaldermanuskript fra 1405.

Holger Danske, på fransk Ogier de Danemarche og Ogier le Danois, er en dansk sagnhelt. Beretningene om hans opprinnelse kan man finne i tidlige europeiske kvad og heltedikt kjent som chansons de geste («sanger om heltedåder»). Han opptrer for første gang i Rolandskvadet som stammer fra midten av 1000-tallet, der han beskrives som en av Karl den stores riddere under navnet Oger le Danois.

Holger Danske framstilt på kalkmaleri fra 1500-tallet i kirken i Skævinge. Nasjonalhelten bærer her krigerutstrustning og drakt fra samtida: sverd, lanse, flasketrøye, hoser, ringkrave, oppslissede poseermer m.m.
I kvadet La Chevalerie d'Ogier de Danemarche fra begynnelsen av 1200-tallet er Holger Danske tittelperson under navnet Ogier. I kvadet er han sønn av den danske kongen Gudfred og blir utlevert til den franske kongen Karl den store som gissel for freden. Gudfred bryter freden, og Ogier må derfor miste livet. Men Karl den stores hoffdamer ber for ham, og han får leve til tross for farens løftebrudd.

Senere på 1200-tallet blir kvadet Les Enfances Ogier til. I dette kvadet blir Holger (altså Ogier) fremstilt som en paladin – en høvisk ridder – ved Karl den stores hoff, og kvadet ender med at Holger/Ogier leder frankerne til seier over sarasenerne. I nordisk litteratur dukker Holger Danske opp i kvad inspirert av de franske, første gang i Karlamagnús saga under navnet Oddgeir Danski. Det finnes flere vandrehistorier om ham, og takket være Rolandskvadet figurerer han også som helt i det tradisjonelle marionett-teateret på Sicilia. I Skævinge Kirke i den nordsjællandske byen Skævinge finnes det et kalkmaleri av Holger Danske. Det stammer fra 1500-tallet. I moderne tid har forfatteren Ebbe Kløvedal Reich brukt skikkelsen i sine gjendiktninger av Danmarks historie.

Holger Danskes sverd ble kalt Curtana (også skrevet Cortana eller Courtain) og bar inskripsjonen «Jeg er Curtana, af samme stål og hærdning som Joyeuse og Durendal».

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]