Flasketrøye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vestopplandbunad med vest med «flasker» (fliker eller flak) fra livet og ned mot hoftene. Foto 2010
Prinsesse Henrietta Maria av Frankrike France, malt av Antoon van Dyck «1632» i praktkjole med livstykke i flasketrøyefasong.
Katarina Opalinska (1680–1747), polsk dronning 1704-1709, malt 1725 av Jean-Baptiste van Loo i overdådig kjoledrakt med blant annet hermelinskappe og flasketrøye.

Flasketrøye er en type ettersittende trøye for kvinner, vanligvis krageløs med frontåpning og lange ermer.[1] Flasketrøye karakteriseres ved oppsplittede skjøter eller fastsydde lapper som faller over hverandre og går fra livet og ned mot hoftene.[1] Flikene kunne tidligere også gå ned bak og rekke ned til lårene.[2] Typen oppstod i den europeiske renessansemoten,[2] og var moderne både til menn og kvinner på 1500- og særlig 1600-tallet. Flasketrøyer beholdt sin popularitet som kvinneplagg i Norden1700-tallet og ble brukt ved siden av tidens typiske motedrakter i mange bygder.[1][2] Fasongen går igjen i enkelte norske folkedrakter, for eksempel i jakker og livstykker.

Ordet flasketrøye er dannet av det franske flasques som betyr 'bløtt, nedhengende flak, flik eller skjøt', på dansk og norsk kalt flask (i flertall flasker).[3][4]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Flasketrøye brukes i dag av kvinner sammen med skjørt, men plagget tilhørte opprinnelig den kontinentale renessansemoten, og var moderne både for kvinner og menn i Europa på 1500- og 1600-tallet. Det fortsatte å være et populært kvinneplagg i Norden på 1700-tallet og ble brukt ved siden av samtidas typiske motedrakter. Fasongen går igjen i flere norske bunader, særlig i kvinneplagg. Flasketrøyene kan også ha form som vester, det vil si korte jakker eller trøyer uten ermer.

Flasketrøyer (vamser) i europeiske mannsdrakter ca. 1550-1650[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Vams, tykk, kort jakke brukt i middelalderen og seinere, eller vidt, hoftelangt jakkeplagg av tykt (vevd) tøy
  • Køllert, trøye eller vams av tjukt lær, båret under rustning
  • Livstykke, kort «kjolevest»

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]