Holger Danske (motstandsgruppe)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Minnefrimerke utgitt i DDR i 1969

Holger Danske var en av de største motstandsgrupper i København under andre verdenskrig. Den talte opptil 350 medlemmer ved krigens avslutning i 1945. Gruppen sto for likvidering av rundt 200 angivere og over 100 sabotasjeaksjoner.

Gruppen tok navn etter sagnhelten Holger Danske og den ble stiftet våren 1943. Holger Danske var en «borgerlig» motstandsgruppe i motsetningen den den andre store motstandsgruppen «BOPA» som var dannet av kommunister og veteraner fra den spanske borgerkrig. Holger Danske eller HD var delt inn i flere grupper I, II, III, IV og V, og disse kjente ikke noe til hverandre, av sikkerhetsmessige årsaker.

Gruppen ble sprengt av tyskerne ved to anledninger, men det lyktes dem ikke å identifisere alle medlemmene. Gruppen hadde store tap, da 64 personer enten ble henrettet eller drept under aksjon.

Blant de største aksjonene var sprengningen av Forumhallen på Frederiksberg i 1943 og angrepet på verftet Burmeister & Wain i 1944.

To av medlemmene av Holger Danske var de kjente motstandsmennene Jørgen Haagen Schmith (alias «Citronen») som ble medlem av gruppen våren 1943, samt Bent Faurschou Hviid (alias «Flammen») som ble medlem fra høsten 1943. Begge deltok i sabotasjeaksjoner i ulike Holger Danske-undergrupper og gjennomførte sammen en rekke likvideringer i 1944. Citronen og Flammen døde med en ukes mellomrom i oktober 1944. Citronen ble skutt av tyskerne under voldsom kamp på Jægersborg Allé og Flammen tok sitt eget liv under en razzia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sabotage, amatørernes oprør