Hjelp:Navigasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

På toppen av hver side er det en søkeboks som lar redaktører søke etter artikler med ordene man skriver inn. Alle artikler på Wikipedia har lenker eller kryssreferanser til andre artikler for å gjøre det lettere å navigere gjennom encyklopedien.

Når du ser tekst som denne, betyr det at teksten er en lenke til en annen artikkel eller Wikipedia-side med ytterligere informasjon hvis du trenger det. Ved å holde musa over lenken får du se hvor lenken vil føre deg. Dette betyr at artikler ikke trenger å dekke basis-stoff i dybden; i stedet er du alltid ett klikk unna mer informasjon på et hvilket som helst punkt som har en tilknyttet lenke.

Det finnes andre lenker mot slutten av de fleste artikler, for andre artikler av interesse, relevante eksterne nettsteder og nettsider, og referansemateriale. På slutten av artikkelen er relevante kategorier av kunnskap som er ordnet i et hierarki. Disse kan du bla i og søke gjennom for ytterligere relatert informasjon om et felt.

Noen artikler kan også ha lenker til ordboksdefinisjoner, lydbøker, sitater eller den samme artikkelen på andre språk. Du kan bidra ved å tilføye ytterligere lenker hvis en relevant lenke mangler.

Det er en navigasjonslinje på toppen av forsiden, med lenker til portaler og kategorier. Portaler tar deg til underportaler og portaler, som er illustrerte artikkelsammendrag på samme måte som forsiden. "Utmerkede artikler", i menyen på venstre side, er veien til de beste artiklene, bildene, listene og portalene i encyklopedien.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Norsk Wikipedia er en av Wikimedias mange prosjekter, og har URL-en no.wikipedia.org. Versjoner på andre språk har andre bokstaver i begynnelsen av URL-en, slik som Spansk Wikipedia på es.wikipedia.org. Andre av Wikimedias søsterprosjekter slik som Wikikilden og Wiktionary har andre navn i URL-ene. Lenker til disse prosjektene (slik som s:Main Page) vises vanligvis i en litt annen farge. Wikimedia Commons (commons.wikimedia.org) har en spesiell rolle; den oppbevarer mange av bildene som Wikipedia har tilgang til. Mange av prosjektene på andre URL-er er organisert på en måte som er ganske lik Wikipedias, men du kan alltid avgjøre hvilket prosjekt du ser på ved å se på logoen og tekst på toppen av siden.

Innen Wikipedia (og søsterprosjekter) er innholdet inndelt i navnerom, som står i begynnelsen av sidenavnet, etterfulgt av et kolon og et beskrivende navn på siden. For eksempel er Hjelp:Redigering i navnerommet som heter Hjelp:. Vanlige encyklopediartikler er i et navnerom uten noe tilføyd prefiks. Navnerommene kommer i par, en for innhold og en for diskusjon, for eksempel Hjelpdiskusjon:Redigering. Et annet eksempel er din brukerside og tilknyttede diskusjonsside, som ligger i henholdsvis navnerommene Bruker: og Brukerdiskusjon:. Du kan bytte mellom innholdssider og diskusjonssider ved å bruke de to første fanene på toppen av siden.

Bla i innholdsfortegnelse og stikkordregister[rediger | rediger kilde]

Wikipedia inneholder en stor mengde informasjon på alle slags emner, politikk, vitenskap, historie, musikk, religion, populærkultur, sport og mange andre emner.

For å hjelpe deg med å finne frem i denne verdenen av kunnskap, har Wikipedia mange sider som organiserer innholdet. Disse listene og indeksene bruker lenker til artiklene, organisert etter emne eller alfabetisk. Vårt beste innhold finner også veien til listene over utmerkede artikler, anbefalte artikler eller gode lister og portaler. Lenker til Wikipedias hovedinnholdssider er presentert under, og hver av dem lenker i sin tur til resten.

Bla i kategorier[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Hjelp:Kategorier

Hver artikkel har en liste på bunnen av siden med alle kategoriene artikkelen hører til i. For eksempel er Albert Einstein listet under følgende:

Tyske fysikere, Tyske forskere, Tyske nobelprisvinnere, Nobelprisvinnere,Opposisjonelle og flyktninger under Det tredje rike, Polyhistorer, Geometere, Personer fra Ulm, Fødsler i 1879, Dødsfall i 1955, 1000 artikler enhver Wikipedia bør ha, Professorer ved Princeton, Medlemmer av det kongelige danske vitenskapelige selskap.

Hver av disse kategoriene kan blas i og lenker tilbake til relaterte kategorier i et hierarki.

Prøv å bla i de forskjellige kategoriene nedenfor nå:

Kunst | Kultur | Geografi | Historie | Matematikk | Personer | Filosofi | Vitenskap | Samfunn | Teknologi

For mer informasjon om bruken av denne funksjonen, se Wikipedia:OSS/Kategorier.

Andre nyttige knapper og paneler[rediger | rediger kilde]

Brukeralternativene omfatter blant annet "innstillinger" og "overvåkningsliste". Toppfanene omfatter blant annet "diskusjon" og "historikk". Menyen til venstre omfatter blant annet "Forside" og "prosjektportal". Verktøykassen omfatter blant annet "Lenker hit" og "Relaterte endringer".

Meny (venstre)[rediger | rediger kilde]

Menyen til venstre for artiklene kalles også sidebar. Her er noen standardvalg for navigasjon og deltagelse, verktøy, og, på noen artikler, for andre språk:

Navigasjonsvalg:

Prosjektvalg:

 • Stilmanual - veiledning for formatering og oppsett av artikler
 • Prosjektportal - portal for Wikipedias brukere, med lett tilgang til mange nyttige sider på Wikipedia
 • Tinget - diskusjonsforum for blant annet forslag
 • Torget - diskusjonsforum for blant annet spørsmål om hjelp
 • Tilfeldig side - en tilfeldig artikkel på Wikipedia

Wikipedia:

Verktøy:

 • Lenker hit - nyttig for å spore opp artikler som refererer til denne artikkelen
 • Relaterte endringer - liste over nylige endringer på sider som denne siden lenker til
 • Last opp fil - hjelp med skikkelig opplasting av bilder og andre filer til Wikipedia
 • Spesialsider - alle spesialfunksjonene og administrasjonsalternativene finnes her
 • Permanent lenke - brukes til å lenke til en bestemt versjon av en side. Se Permalenke for en encyklopedisk forklaring på permanente lenker.
 • Siter artikkelen - genererer et sett kopierbare siteringer for artikkelen, med forskjellige stiler
 • Opprett en bok - for å lage en boksamling
 • Last ned som PDF - for å få en PDF av siden som kan leses offline
 • Utskriftsversjon - viser bare artikkelen, uten alle navigasjonslenker. Se Hjelp:Utskrift for detaljer.

Andre språk - hvis en artikkel om samme emne finnes på en Wikipedia på et annet språk, er det vanligvis også en lenke til versjoner på andre språk i menyen på venstre side..

Toppfaner (over artikkelen)[rediger | rediger kilde]

Hver side på Wikipedia inneholder en artikkel og en diskusjonsside (vanligvis kalt "Diskusjon...")

Du kan se disse over artikkelen: artikkelen er merket "prosjektside", og diskusjonssiden er fanen til høyre for den. Disse behandles som to separate sider på Wikipedia, men for brukervennlighetens skyld vises disse ved siden av hverandre på fanelinjen.

Uavhengig av om du ser på artikkelen eller prosjektsiden, eller diskusjonssiden, vil du se en knapp merket "rediger", muligens en knapp merket "nytt avsnitt" , og (hvis du er logget inn), en knapp med bilde av en stjerne, eller ordet "overvåk"/"avslutt overvåkning" hvis du bruker et gammelt skin.

 • rediger - dette er nøkkelen til å bidra til Wikipedia. Når du klikker på denne knappen, går du fra å se på en artikkel eller diskusjon om en artikkel, til å være i stand til å redigere artikkelen, eller legge inn kommentarer til diskusjonen som pågår.
  Inniblant kan sider som er viktige eller som er utsatt for mye vandalisme, bli låst, og da vil det stå "vis kilde" i stedet for "rediger", og du vil ikke være i stand til å redigere artikkelen på det tidspunktet.
  Sideredigering er enkelt på Wikipedia, og du kan ikke skade en side hvis du gjør en feil, siden alle endringer kan tilbakestilles. Dette er en del av Wikipedias beskyttelse mot vandalisme.
 • "nytt avsnitt" - føyer til et nytt avsnitt på en diskusjonsside, uten å endre det som allerede er der.
 • historikk - alle redigerbare sider på Wikipedia har en tilknyttet sidehistorikk, som består av gamle versjoner av wikiteksten, så vel som en oversikt over dato og tid for hver redigering, brukernavnet eller IP-adressen til brukeren som skrev det, og redigeringsforklaringen. Se Hjelp:Sidehistorikk for detaljer.
 • et bilde av en stjerne, eller "overvåk" / "avslutt overvåkning" - føyer til eller fjerner en side fra overvåkningslisten din, som er listen over sider du følger med på. Du kan se på overvåkningslisten din med brukervalgknappen "overvåkningsliste" øverst til høyre på skjermen. Se Hjelp:Overvåkningsliste for detaljer.

Brukervalg (øverst til høyre)[rediger | rediger kilde]

Disse styrer din brukerkonto. For å opprette en brukerkonto trenger du bare å velge et navn og et passord. En e-postadresse er valgfritt og brukes for eksempel til passordpåminnelser.

Med mindre du oppretter en konto vil du ikke være i stand til å tilpasse Wikipedias innstillinger for deg selv.

Brukervalgene omfatter også lenker til din overvåkningsliste (artikler du følger med på), og bidrag du har gjort.