Hopp til innhold

Hjelp:Revisjonshistorikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hjelp:Sidehistorikk»)

Alle sider på Wikipedia har en tilhørende historikkside. Du kommer til denne ved å trykke på fanen merket «Historikk» øverst på siden. Historikksiden inneholder en liste over alle tidligere revisjoner (eller versjoner) av siden, inkludert tidspunktene for hver redigering, brukernavnet eller IP-adressen som stod bak redigeringen, og en eventuell redigeringsforklaring.

Hvordan bruke en historikkside

[rediger | rediger kilde]
 • Alle endringer på artikkelen det gjelder er listet i omvendt kronologisk rekkefølge.
 • For å se en spesifikk tidligere revisjon av artikkelen, klikk på en dato.
 • For å sammenligne en gammel revisjon av artikkelen med den nåværende versjonen, klikk .
 • For å sammenligne en versjon med forrige revisjon, klikk forrige.
 • For å sammenligne to spesifikke revisjoner, velg radioknappen i venstre kolonne i den eldste revisjonen og radioknappen i høyre kolonne på den nyeste revisjonen. Klikk deretter på Sammenlign valgte revisjoner-knappen.
 • Mindre endringer er markert med en halvfet m.

Under vises et eksempel på en historikkside, fra artikkelen om Danmark:

Alle revisjoner vises i omvendt kronologisk rekkefølge, altså med de nyeste versjonene øverst. Hver linje i listen viser én spesifikk revisjon. Den følgende oversikten går igjennom de forskjellige elementene på historikksiden:

 1. Tittelen på siden viser hvilken artikkel historikksiden hører til; i dette eksempelet «Danmark».
 2. Disse lenkene tar deg til de Siste redigeringene, de Første redigeringene, og 50 nyere og 50 eldre. Det er ikke alltid alle disse er klikkbare; det gir for eksempel ingen mening å velge «50 nyere» når du allerede ser de siste redigeringene.
 3. De blå numrene styrer hvor mange redigeringer som skal vises på hver side – 20, 50, 100, 250 eller 500. Nummeret du velger styrer også numrene i punktet over (n nyere / n eldre).
 4. (nå) tar deg til en såkalt diff-side, der du kan se forskjellen på denne versjonen og nåværende versjon.
 5. (forrige) tar deg til en diff-side som sammenligner den valgte revisjonen med forrige revisjon.
 6. De to kolonnene med radioknapper lar deg velge to spesifikke revisjoner av artikkelen. De to versjonene som for øyeblikket er valgt får en noe annen bakgrunnsfarge, også markert med den stiplete bakgrunnen. De to nyeste revisjonene velges automatisk når du går inn på historikksiden. Når du har valgt de to revisjonene du vil sammenligne klikker du på Sammenlign valgte revisjoner-knappen. Da videresendes du til en diff-side.
 7. Her vises tidspunktet for revisjonene. Klikker på en dato / et tidspunkt kommer du til artikkelen slik den var på det gitte tidspunktet.
 8. Brukernavnet eller IP-adressen som stod for endringen
 9. Den halvfete m-en viser at endringen var en mindre endring.
 10. Dette er redigeringsforklaringen, altså hva brukeren som gjorde en endring skrev i «Forklaring»-boksen som finnes like over «Lagre»-knappen.
 11. Denne redigeringsforklaringen begynner med en pil og tekst i grå skrift. Dette betyr at brukeren som gjorde endringen kun gjorde endringer i ett, spesifikt avsnitt (hvis overskrift vises i grått). Den grå teksten kommer automatisk, mens all tekst som kommer i svart bak den grå teksten ble lagt inn manuelt av brukeren som gjorde endringen.
 12. Denne boksen lar deg enklere gå til spesifikke tidspunkt i historikken. Hvis man for eksempel skriver «2007» i feltet til venstre, velger «august» i nedtrekksmenyen og trykker , så vil historikksiden vise alle endringer fra august 2007 og eldre.
 13. Her får du tilgang til en rekke nyttige verktøy:
  • «Statistikk over revisjonshistorikk» gir statistikk over endringer fordelt på bidragsytere
  • «Søk i revisjonshistorikk» lar deg søke igjennom alle gamle revisjoner etter bestemte tekststrenger.
  • «Antall overvåkere» gir deg antallet registrerte brukere som har artikkelen på overvåkningslisten sin.
  • «Sidevisningsstatistikk» tar deg til en side med statistiske data over antall sidevisninger av artikkelen.