Wikipedia:Svaksynte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

For å øke lesbarheten kan man forstørre tekst og øke kontrasten.

Økt kontrast

Økt kontrast kan oppnås ved å endre skjermoppsettet (f.eks. Alt+left Shift+Print Screen i Windows 8.1 og 10). Det kan også legges til som en utvidelse i enkelte nettlesere (f.eks. "High Contrast" i Chrome).

Dersom du har spørsmål til noe Wikipediarelatert, still et uformelt spørsmål til erfarne bidragsytere på Torget.

Større tekst

Større tekst oppnås med tastekombinasjoner, f.eks. ved å holde tasten Ctrl ( Cmd på Mac) nede, mens du trykker enten + eller - for henholdsvis større eller mindre tekst. De fleste nettlesere kan skalere opp hele sider eller kun teksten på sider slik at den blir lettere å lese.

Det er også mulig å holde tasten Ctrl nede og trykke + eller - til teksten er passe stor. Du kan også holde Ctrl og rulle på musehjulet. På Mac må du trykke Cmd++ for å få større skrift.

Skjermleser

En skjermleser er et dataprogram som brukes av blinde og svaksynte for å få tilgang til informasjonen som vises på dataskjermen.

Skjermleseren sin hovedoppgave er å tolke den visuelle informasjonen på skjermen slik at innholdet kan presenteres på en leselist eller ved syntetisk tale. Slik kan blinde og svaksynte få tilgang til informasjonen som vises på dataskjermen.

Det finnes flere typer skjermlesere for PC og Mac:

 • NVDA (Gratis)
 • Jaws
 • VoiceOver
 • Supernova
 • Opperativsystemet Windows 10 leveres med innebygget skjermleser

Nettlesere på Windows-maskiner

Internet Explorer

I noen utgaver av Internet Explorer finnes det et menyvalg «Vis» (hvis du bruker IE7.0 eller IE8.0 ser du kanskje ikke denne menyen, trykk da Alt). Velg deretter «Tekststørrelse», og velg mellom fem valg, der «Mellomstor» er standard. I IE7.0 og IE8.0 kan du også forstørre hele siden. Nederst i høyre hjørne kan du regulere dette med en rullgardinmeny der du velger %. Som snarvei kan du bruke ctrl++ og ctrl+-.

Opera

I noen utgaver av nettleseren Opera finnes det et menyvalg «Vis» og under dette valget «Zoom». Velg en passende faktor. Versjoner på andre språk kan ha annen tekst. Fra og med versjon 9.50 har Opera også et «Zoom»-felt nederst i høyre hjørne i nettleseren.
Det er også mulig å trykke + og - til siden er passe stor. Ctrl++ øker størrelsen med 100% og Ctrl+- minker størrelsen med 50%. Du kan også holde Ctrl og rulle på musehjulet.

Google Chrome

Google Chrome har flere muligheter for å forstørre og forminske tekst.

 • Ctrl++ for større tekst.
 • Ctrl+- for mindre tekst.
 • Ctrl+0 for standard størrelse.
 • Hold nede Ctrl-tasten og bla med musehjulet.
 • Trykk på knappen oppe til høyre med tre horisontale linjer, og velg + eller - der.

Nettlesere på Mac (OS X)

Safari

 • Cmd++ for større tekst.
 • Cmd+- for mindre tekst.
 • Cmd+0 for standard størrelse.
 • Vis-menyen har også valgene «Faktisk størrelse», «Zoom inn», «Zoom ut» og «Zoom bare tekst».

Chrome

Chrome har samme hurtigtaster og Zoom-funksjoner på «Visning»-menyen som Safari ovenfor.

Firefox

Firefox har samme hurtigtaster for zoom som Safari ovenfor. Vis-menyen har imidlertid et punkt som heter «Zoom» - der valgene for Zoom «inn»/«ut»/«bare tekst» ligger i undermeny.

Spesielle nettlesere

Det finnes spesielle nettlesere som viser helt ren tekst, blant annet Lynx, Elinks, E2links og en serie andre. Disse kan være til stor hjelp om du er sterkt synshemmet.

Hvis du bruker en leselist kan enkelte nettlesere være bedre egnet enn andre. Ta kontakt med leverandøren av leselisten for å forhøre deg om best egnet nettleser.