Hjelp:Sidenavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sidenavn er en betegnelse for tittelen til en hvilken som helst side.

Navnerommet[rediger | rediger kilde]

Navnet på en Wikipedia-artikkel. Wikilenken for den artikkelen er Salvo_D'Acquisto, og URL-en er http://en.wikipedia.org/wiki/Salvo_D'Acquisto. Se Wikipedia:Sidenavn for en forklaring på pagename.
Wikipedia-sider som ikke er artikler har et prefiks med "navnerom"-beskrivelse. Se Wikipedia:Sidenavn for en forklaring på basename.

Wikipedia har masse materiale å organisere, og selv om hovedformålet er artiklenes innhold, er de fleste av Wikipedias sider egentlig organisasjonelle og administrative av natur. Akkurat som tittelen til et hvilket som helst dokument indikerer det nøyaktige temaet som emnematerialet dekker, så indikerer sidenavn på Wikipedia hvilken avdeling navnet tilhører. Et "sidenavn" er bare hvordan ting fungerer her for å navngi, lenke til og transkludere en hvilken som helst side, så de fleste av sidene på Wikipedia har formen navnerom:emne. Det å legge til et navnerom til et sidenavn gjør det mulig å fokusere på emnemateriale i to forskjellige emner som hver har sin eget publikum, noe som er beskrevet på Wikipedia:Navnerom. For eksempel er "Lenking" emnet for to sidenavn, et på Hjelp:Lenking, som er i Hjelp-navnerommet og er beregnet på nybegynnere, og et annet på Wikipedia:Lenking, som er i Wikipedia-navnerommet og er beregnet på viderekomne brukere som gjør administrativt arbeid, ofte «administratorer».

Lenking etter tittel[rediger | rediger kilde]

En hvilke som helst side på Wikipedia kan wikilenkes til en hvilken som helst annen side ved å bruke den nøyaktige tittelen. Denne bekvemmeligheten krever at vi tar med prefikset med navnerommet selv om det er en side i navnerommet vi arbeider med, med mindre det er Hoved. Hvis du bare redigerer "innhold" i "artikler", ser det ut til at du kan glemme navneromsordet i lenker og titler. Dette vil være sant bare hvis du bare kan diskutere på diskusjonssiden uten å lage en lenke til Wikipedias operative aspekter. Dette er nesten umulig, fordi Wikipedias fire søyler ikke er i hovednavnerommet. Komplikasjonen av et navnerom ble minimert, men den er ikke borte.

De gode nyhetene er at det finnes en måte å lenke på som kan garantere feilfri lenking i alle tilfeller: finn målsiden, og bruk "klipp og lim"-operasjonen fra målsidens tittellinje og bruk den for din egen side. Noen av sidenavnene du finner behov for å lenke til i diskusjonen vil være retningslinjer, maler og alle andre navneromsnavn. Så fordi navneromsnavnet er i tittelen, vil lenken alltid virke ved å bruke tittelen.