Herman Willebrordus Woorts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Herman Willebrordus Woorts
Født12. nov. 1963Rediger på Wikidata (60 år)
Abcoude
BeskjeftigelseKatolsk prest (1992–), katolsk biskop (2010–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetKongeriket Nederlandene
Våpenskjold
Herman Willebrordus Woortsʼ våpenskjold

Herman Willebrordus Woorts (født 12. november 1963 i Abcoude i Nederland) er en nederslandsk kunsthistoriker som ble katolsk prelat og hjelpebiskop i Utrecht.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Woorts studerte filosofi og teologi ved det katolske teologiske universitetet i Amsterdam og fullførte disse studiene, som student ved Ariënskonvikt, ved det katolske teologiske universitetet i Utrecht. Han ble ordinert til prest 22. februar 1992 av kardinal Adrianus Johannes Simonis.

Han var deretter kapellan i Doetinchem og Wijnbergen i flere måneder før han ble kapellan i Raalte. Fra 1997 til 2005 var han sogneprest i en menighet som omfattet Dalfsen, Hoonhorst, Lemelerveld, Vilsteren og Hardenberg. I 2002 ble han utnevnt til kannik i domkapittelet i St. Katarina-katedralen i Utrecht.

Fra 2004 til 2005 spesialiserte han seg i ikonografi av kristen kunst ved Det pavelige institutt for kristen arkeologi i Roma.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI utnevnte ham den 7. desember 2009 til hjelpebiskop i Utrecht og titulærbiskop av Giufi Salaria. Erkebiskopen av Utrecht, Willem Jacobus Eijk, bispeviet han den påfølgende 13. februar; medkonsekratorer var Johannes Hermannes Jozefus van den Hende, biskop av Breda, og Johannes Antonius de Kok O.F.M., emeritert hjelpebiskop i Utrecht.

Kort tid etter utnevnelsen ble det hevdet i nederlandske medier at han aktet å forby til gurstjenestelig bruk kirkesanger av eks-jesuitten Huub Oosterhuis, blant dem Steppe zal bloeien. Den antagelsen viste seg imidlertid å være ubegrunnet.[1]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Woorts betreurt ophef over censuur, website rkk.nl d.d. 23 maart 2010
  2. ^ catholic-hierarchy.org woorts, lest 10. april 2022