Hard Rock Cafe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hard Rock Cafe
Hard Rock Cafe Logo.svg
Hard Rock Cafe, New Delhi.jpg
Org.formPrivat selskap
BransjeReiselivsbransjen, gamblingindustri
Etablert14. juni 1971
Eier(e) Seminole Tribe of Florida (2007–)Rediger på Wikidata
Datterselskap Hard Rock HotelsRediger på Wikidata
Hovedkontor Davie (2018–)Rediger på Wikidata
Grunnlegger(e)Isaac Tigrett, Peter Morton
Adm. dir. James F. AllenRediger på Wikidata
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Hard Rock Cafe International, Inc. er et selskap som eier og driver en interkontinental restaurantkjede med 179 serveringssteder i 68 land. Det eies av indianerstammen seminole fra Florida i USA. Hovedkontoret befinner seg i Orlando.

Den første Hard Rock Cafe åpnet dørene i London 14. juni 1971. Konseptet var utviklet av Isaac Tigrett og Peter Morton og ble umiddelbart en suksess. Det hele startet som en spøk. De to innehaverne var entusiastiske rockefans, som levde av å lage amerikansk mat på restauranten. Eric Clapton var stamgjest og ble god venn med Tigrett og Morton. Han forærte dem en av gitarene sine, som de etterhvert hengte på veggen. Bare én uke senere fikk de tilsendt en ny gitar, denne gangen fra Pete Townshend, gitarist i The Who. Sammen med gitaren fulgte en lapp der det sto «Min gitar er like god som hans, m.v.h. Pete». Etter dette sluttet aldri gitarene å komme. I dag er samlingen på mer enn 70 000 gitarer, trommesett, piano, mikrofoner, T-skjorter, drakter, hatter, briller, sko, biler, sykler og en buss. Dette er, med god margin, den største og mest verdifulle samlingen i sitt slag i verden.

Internasjonaliseringen av konseptet ble startet i 1982 da Tigrett etablerte kafeer i Los Angeles, San Francisco, Chicago og Houston. Tigrett sørget for at New York, Dallas, Boston, Washington D.C., Orlando, Paris og Berlin ble en del av kjeden.

I 1990 begynte Rank Group Plc oppkjøp av eierandeler og fortsatte ekspansjonen. Etter hvert fikk selskapet full kontroll over hele den globale virksomheten som ble lagt inn i selskapet Hard Rock International, Inc. Dette selskapet og tilhørende aktiva ble i mars 2007 kjøpt fra Rank Group av indianerstammen seminole for 965 millioner USD.

Hard Rock Cafe er angivelig oppkalt etter The Doors' musikkalbum Morrison Hotel (1970), som i sin tur gjenspeiler navnet på en tidligere bar i Los Angeles som er avbildet på baksiden av albumet.

I tillegg til restaurantene eier kjeden flere casino og hoteller rundt om i verden.

Norges første og eneste Hard Rock Cafe åpnet 12. desember 2005 og lå på Karl Johans gate i Oslo. Den ble lagt ned i 18. desember 2021.[1]

Galleri[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lars Martin Gimse (18. desember 2021). «Hard Rock Café legges ned». Børsen. Dagbladet. Besøkt 19. desember 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]