Hans Kauri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Kauri
Hans Kauri Foto- Rootsi Eestlaste Liidu arhiiv.jpg
Født30. mai 1906[1][2]
Estland
Død30. januar 1999[2] (92 år)
Utdannet ved Universitetet i Tartu
Beskjeftigelse Entomolog, politiker
Nasjonalitet Norge

Hans Kauri (født 30. mai 1906 i Estland, død 30. januar 1999) var en estisk entomolog, men arbeidet også med andre dyregrupper, blant annet edderkoppdyr. Han hadde stor betydning for det zoologiske miljøet ved Universitetet i Bergen.

Det er sagt om Kauri at … han på alle områder skapte et faglig stimulerende miljø både for yngre og eldre forskere. Men at han var en meget bestemt herre, som hevdet sine idéer og meninger med stor styrke.[3]

Estland og Sverige[rediger | rediger kilde]

Hans Kauri studerte zoologi ved Universitetet i Tartu i Estland. Han interesserte seg for øyenstikkere (Odonata) fra Estland. Og arbeidet på et manuskript, men dette gikk tapt i en brann under den andre verdenskrig. Også hans doktoravhandling om edderkopper (Arachnoidea) led samme skjebne. Kauri måtte flykte han og kom til Sverige i 1944. Her ble han assistent og senere dosent ved Zoologiska Institutionen i Lund. Han tok en doktorgrad på amfibier, selv om hans arbeidsfelt var klegger.

Zoologisk Museum i Bergen[rediger | rediger kilde]

Senere flyttet han til Norge og ble ansatt ved Zoologisk museum i Bergen i 1962, i et nytt professorat i zoologi, med vekt på terrestriske invertebrater (landlevende virvelløse dyr). Stillingen inneholdt en plikt til å være bestyrer ved museet, samt å forelese i systematikk, faunistikk, økologi og dyregeografi. Samtidig ble det tidligere professoratet forbeholdt marin biologi.

Kauri hadde stor betydning for det zoologiske institutt ved Universitetet i Bergen. Antall studenter tok seg kraftig opp. Kauri hadde pågangsmot og en arbeidsinnsats som få kunne vise til og bygget opp et livskraftig institutt med systematikk og økologi som bærende elementer[3]. Han ble pensjonert i 1976 men var fortsatt i flere år ved museet.

Hardangerviddaprosjektet[rediger | rediger kilde]

Hardangerviddaprosjektet sorterte under International Biological Programme (IBP) og ble startet i 1969. Det tok for seg insekter og andre laverestående dyregruppe i høyfjellet. Kauri ble prosjektets leder i en gruppe forskere fra Universitetet i Bergen. Tre vitenskapelige assistenter ble ansatt frem til 1974. En rekke publikasjoner i serien Fauna fra Hardangervidda (Fauna of Hardangervidda), samt flere hovedfagsoppgaver var resultatet. Dette fikk stor betydning for kunnskapen om faunaen i høyfjellet.

Laboratorium for ferskvannsbiologi og innlandsfiske[rediger | rediger kilde]

I 1969 ble Laboratorium for ferskvannsbiologi og innlandsfiske (LFI) ble startet som et prosjekt ved Universitetet i Bergen.

Edderkoppdyr[rediger | rediger kilde]

I Norge fortsatte han sine studier på klegger, langbein (Opiliones) og edderkopper. Han skrev flere publikasjoner. I 1985 bearbeidet han et materiale fra Sentral-Afrika noe som resulterte i 61 nye arter, 12 nye slekter og tre nye underfamilier for vitenskapen. Så sent som i 1998 kom en oversikt over edderkopper på Hardangervidda, bearbeidet av Erling Hauge og Torstein Solhøy.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Hans Kauri har skrevet en rekke publikasjoner.

… svært mangelfull liste …
  • 1980 – Opiliones fra Færøyene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 9. okt. 2017, Hans Kauri, http://sdei.senckenberg.de/biographies/information.php?id=57767
  2. ^ a b Estonian biographical database, 9. okt. 2017, Hans Kauri, 1141
  3. ^ a b Larsen, R. 1976.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]