Halloween II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Halloween II
Halloween2bann.jpg
Generell informasjon
SjangerGrøsser
Utgivelsesår1981
Prod.landAmerikansk
Lengde1 t. 32 min.
SpråkEngelsk
AldersgrenseForbudt (1981)
18 år (1983) (Norge)
Bak kamera
RegissørRick Rosenthal
ProdusentDebra Hill
ManusforfatterJohn Carpenter
Debra Hill
MusikkJohn Carpenter
Alan Howarth
SjeffotografDean Cundey
Foran kamera
Hovedrolle(r)Jamie Lee Curtis
Donald Pleasence
BirollerCharles Cyphers
Nancy Loomis
Annen informasjon
BudsjettUSD 2,5 millioner (estimat)
Prod.selskapDino De Laurentiis
Premiere30. oktober 1981 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Halloween II er en amerikansk grøsser fra 1981 regissert av Rick Rosenthal. Manus er ved John Carpenter og Debra Hill. Hovedrollene spilles av Jamie Lee Curtis og Donald Pleasence.

Filmen er en oppfølger til Halloween fra 1978 og var ment å være den siste og avsluttende filmen. I løpet av 1980-tallet kom det ytterligere tre oppfølgere og det er produsert åtte filmer i serien (Den siste i 2002). I 2009 kom en nyinnspilling som fikk liten oppmerksomhet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter med en repetitsjon av slutten på forrige film der Dr. Sam Loomis (Donald Pleasence) kommer inn å redder Laurie (Jamie Lee Curtis) i siste time ved å skyte Myers seks ganger slik at han faller ned fra balkongen. Da han kommer ut for å se til liket oppdager han at det er vekk, og han skjønner raskt at drapsmaskinen Myers fremdeles lever og ferdes rundt om i den lille byen.

Den sjokkskadede Laurie blir innlagt på byens sykehus, men det går ikke lenge før Myers klarer å finne ut hvor hun er. Han finner etterhvert veien til sykehuset og myrder en etter en av personellet.Dette inkluderer blant annet å hamre en sikkerhetsvakt i hodet med en hammer, drukne en sykesøster i et rykende boblebad og stikke en doktor i øye med en sprøyte. Laurie klarer å unnslippe, men er på grunn av medisineringen ikke i stand til å bevege seg særlig raskt.

Etterhvert får dr. Loomis vite den sjokkerende sannheten om at Myers og Laurie faktisk er søsken og at han drepte sin storesøster for 15 år siden siden. Han skjønner at Myers er etter henne og sammen med en av sheriffens betjenter kjører dr. Loomis i all hast til sykehuset hvor Laurie befinner seg. Der kommer han akkurat tidsnok til å redde Laurie og fyller nok en gang Myers kropp med kuler. Myers blir liggende og antaes å være død, men da politibetjenten bøyer seg over ham for å sjekke tilstanden reiser Myers seg brått og skårer strupen hans med et skalpel. Dr. Loomis og Laurie søker så tilflukt i ett av operasjonsrommene, men blir raskt oppsporet av Myers. Loomis blir knivstukket, men Myers får samtidig synsevnen ødelagt da Laurie skyter ham i ansiktet. Loomis ligger skadd i operasjonsrommet og skrur på okygenbeholderen mens Myers hugger i blinde etter ham med skalpelet. Han tenner så sin lighter og tar både seg selv og Myers med inn i døden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Halloween II følger i samme spor som den første, men er noe mer actionpreget og langt blodigere enn sin forløper med mer grafiske skildringer av volden. Dette gjorde at den fikk problemer med sensuren i flere land, deriblant Norge, Tyskland, Island og Finland hvor den uklippede versjonen ble forbudt. Den blir i motsetning til den første filmen kategorisert som en såkalt slasherfilm.

John Carpenter nektet å regissere en oppfølger og hadde opprinnelig spurt Tommy Lee Wallace, som var "art director" på den første filmen, til å ta regioppgaven til en film nummer to. Etter at Wallace avslo, valgte Carpenter Rick Rosenthal, en relativt ukjent og uerfaren regissør som bare hadde erfaring fra noen episoder av TV-serien Secrets of Midland Heights (1980–1981). I et intervju med Twilight Zone Magazine, fortalte Carpenter at Rosenthal ble valgt til oppgaven fordi «han gjorde en fremragende jobb på en kortfilm kalt Toyer.[1][2]

Rosenthal hadde også regien på den hittil siste filmen i serien, Halloween: Resurrection, fra 2002.

Filmanmelderne[rediger | rediger kilde]

Halloween II fikk blandet mottakelse av kritikerne da den kom og blir av de fleste regnet som kvalitetsmessig underlegen i forhold til den første. Den kjente filmkritikeren Roger Ebert i Chicago Sun-Times hadde en negativ oppfatning og skrev blant annet at «Halloween II representerer "et fall fra storhet" i forhold til den første filmen». Han skrev videre at istedenfor å være en verdig oppfølger «forsøker den å overgå de andre Halloween-etterligningene i vold».[3] The SF, Horror and Fantasy Film Review var heller ikke begeistret og beskriver den som «en stor skuffelse» og videre at «manglet atmosfæren som den første filmen hadde». På den annen side påpeker de også at filmen er stilistisk og at den er betydelig bedre enn de tre andre oppfølgerne som kom på 1980-tallet. De skriver også at filmen har et velregissert klimaks med enkelte kraftfulle virkemidler.[4] Blant de som stilte seg mest positive til filmen var Janet Maslin i The New York Times. I stedet for å bare se den i lys av den første filmen trakk hun også sammenligninger med andre samtidige skrekk- og slasherfilmer og skrev blant annet at «this—like its predecessor—is a class act». Hun gav også skryt til skuespillerprestasjonene og regissørens arbeide og skrev «det er kanskje ikke veldig mye man kan forvente av en skrekkfilm, men denne leverer mer enn de fleste».[5] David Piries anmeldelse i magasinet Time Out var også positiv. Han gav særlig Rosenthal skryt og skrev blant annet: «Rosenthal er ingen Carpenter, men han leverer et godt håndverk».[6] Filmhistorikeren Jim Harper uttalte i 2004 at «ettertiden har gitt filmen noe mer rettferdighet enn det datidens kritikere gjorde». Han uttalte videre at «flere kritikere har i ettertid innsett at den var betydelig bedre en de fleste slasherfilmer på den tiden».[7]

Filmen har bare fått 31% på Rotten Tomatoes.[8]

Kommersielt[rediger | rediger kilde]

Filmen spilte inn over 25 millioner dollar på amerikanske kinoer.[9] Noe som var høyere enn samtidige skrekkfilmer som Fredag den 13de: del 2, Omen III: The Final Conflict og The Howling.[9]

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen ble vurdert forbudt for visning på kino av Statens filmkontroll i 1981. Den ble utgitt på video i 1983/84.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Halloween II». Halloweenmovies. Arkivert fra originalen 29. juni 2012. Besøkt 20. mai 2008. 
  2. ^ Verniere, James (november 1982). «JOHN CARPENTER: Doing His Own 'Thing'». The Twilight Zone Magazine. Arkivert fra originalen 5. mai 2001. Besøkt 20. mai 2008. «He did a terrific short called Toyer» 
  3. ^ Ebert, Roger (1981). «Halloween II». Chicago Sun-Times. Besøkt 19. mai 2008. «It's a little sad to witness a fall from greatness, and that's what we get in HALLOWEEN II» 
  4. ^ Scheib, Richard (1990). «HALLOWEEN II». The SF, Horror and Fantasy Film Review. Arkivert fra originalen 20. oktober 2007. Besøkt 19. mai 2008. «Halloween II ended up being a big disappointment. Rosenthal’s direction is occasionally stylish, particularly at the well-staged climax.» 
  5. ^ Janet Maslin, "Movie: 'Halloween II' for Fright Fans", New York Times, 30. oktober 1981, s. C8.
  6. ^ David Pirie, review of Halloween II, Time Out magazine, reprinted in 1991, s. 277.
  7. ^ Jim Harper, Legacy of Blood: A Comprehensive Guide to Slasher Movies (Manchester, Eng.: HeadPress/Critical Vision, 2004), s. 16–17, ISBN 1-900486-39-3.
  8. ^ «Halloween II». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 24. april 2017. 
  9. ^ a b «1981 DOMESTIC GROSSES». BOX OFFICE MOJO. Besøkt 19. mai 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]