Halloween II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Halloween II
Generell informasjon
Sjanger Grøsser
Nasjonalitet USA USA
Utgitt USA 30. oktober 1981
Sverige 1982
Frankrike 1982
Finland 1982
Tyskland 1982
Norge 1983 (video)
Lengde 92 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense Forbudt (1981)
18 år (1983)
Produksjon
Regissør Rick Rosenthal
Manus John Carpenter
Debra Hill
Produsent Debra Hill
Musikk John Carpenter
Alan Howarth
Sjeffotograf Dean Cundey
Klipp Mark Goldblatt
Skip Schoolnik
Medvirkende Jamie Lee Curtis
Donald Pleasence
Charles Cyphers
Nancy Loomis
Dick Warlock
Annen informasjon
Filmselskap Universal Pictures
Budsjett $2,500,000 (estimat)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Halloween II er en amerikansk grøsser fra 1981 regissert av Rick Rosenthal. Manus er ved John Carpenter og Debra Hill. Hovedrollene spilles av Jamie Lee Curtis og Donald Pleasence.

Filmen er en oppfølger til Halloween fra 1978 og var ment å være den siste og avsluttende filmen. I løpet av 1980-tallet kom det imidlertid ytterligere tre oppfølgere og det er per 2008 produsert åtte filmer i serien. Den siste i 2002. I tillegg kom det i 2007 en nyinnspilling av den første filmen. I 2009 ble det laget en nyinnspilling av denne filmen. Selv om dene er veldig lite en nyinnspilling, og mer en oppfølger til den første nyinnspillingen. De seks siste originale filmene har imidlertid noe løsere tilknytning til de to første originale.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter med en repetitsjon av slutten på forrige film der Dr. Sam Loomis (Donald Pleasence) kommer inn å redder Laurie (Jamie Lee Curtis) i siste time ved å skyte Myers seks ganger slik at han faller ned fra balkongen. Da han kommer ut for å se til liket oppdager han at det er vekk, og han skjønner raskt at drapsmaskinen Myers fremdeles lever og ferdes rundt om i den lille byen.

Den sjokkskadede Laurie blir innlagt på byens sykehus, men det går ikke lenge før Myers klarer å finne ut hvor hun er. Han finner etterhvert veien til sykehuset og myrder en etter en av personellet.Dette inkluderer blant annet å hamre en sikkerhetsvakt i hodet med en hammer, drukne en sykesøster i et rykende boblebad og stikke en doktor i øye med en sprøyte. Laurie klarer å unnslippe, men er på grunn av medisineringen ikke i stand til å bevege seg særlig raskt.

Etterhvert får dr. Loomis vite den sjokkerende sannheten om at Myers og Laurie faktisk er søsken og at han drepte sin storesøster for 15 år siden siden. Han skjønner at Myers er etter henne og sammen med en av sheriffens betjenter kjører dr. Loomis i all hast til sykehuset hvor Laurie befinner seg. Der kommer han akkurat tidsnok til å redde Laurie og fyller nok en gang Myers kropp med kuler. Myers blir liggende og antaes å være død, men da politibetjenten bøyer seg over ham for å sjekke tilstanden reiser Myers seg brått og skårer strupen hans med et skalpel. Dr. Loomis og Laurie søker så tilflukt i ett av operasjonsrommene, men blir raskt oppsporet av Myers. Loomis blir knivstukket, men Myers får samtidig synsevnen ødelagt da Laurie skyter ham i ansiktet. Loomis ligger skadd i operasjonsrommet og skrur på okygenbeholderen mens Myers hugger i blinde etter ham med skalpelet. Han tenner så sin lighter og tar både seg selv og Myers med inn i døden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Halloween II følger i samme spor som den første, men er noe mer actionpreget og langt blodigere enn sin forløper med mer grafiske skildringer av volden. Dette gjorde at den fikk problemer med sensuren i flere land, deriblant Norge, Tyskland, Island og Finland hvor den uklippede versjonen ble forbudt. Den blir i motsetning til den første filmen kategorisert som en såkalt slasherfilm. Filmen har mange grafiske mord. De tre voldigste er en uskyldig, ung dame som blir stukket i halsen med en kjøkken kniv. En man som blir påkjørt og brent til et skjelett. Og en sykesøster som blir druknet og får ansiktet brent i et rykende boblebad.

Regi[rediger | rediger kilde]

John Carpenter, regissøren av forløperen, nektet å regissere en oppfølger og hadde opprinnelig spurt Tommy Lee Wallace, som var "art director" på den første filmen, til å ta regioppgaven til en film nummer to. Etter at Wallace avslo, valgte Carpenter Rick Rosenthal, en relativt ukjent og uerfaren regissør som bare hadde erfaring fra noen episoder av TV-serien Secrets of Midland Heights (1980–1981). I et intervju med Twilight Zone Magazine, fortalte Carpenter at Rosenthal ble valgt til oppgaven fordi «han gjorde en fremragende jobb på en kortfilm kalt Toyer».[1][2]

Rosenthal hadde også regien på den hittil siste filmen i serien, Halloween: Resurrection, fra 2002.

Filmanmelderne[rediger | rediger kilde]

Halloween II fikk blandet mottakelse av kritikerne da den kom og blir av de fleste regnet som kvalitetsmessig underlegen i forhold til den første. Den kjente filmkritikeren Roger Ebert i Chicago Sun-Times hadde en negativ oppfatning og skrev blant annet at «Halloween II representerer "et fall fra storhet" i forhold til den første filmen». Han skrev videre at istedenfor å være en verdig oppfølger «forsøker den å overgå de andre Halloween-etterligningene i vold».[3] The SF, Horror and Fantasy Film Review var heller ikke begeistret og beskriver den som «en stor skuffelse» og videre at «manglet atmosfæren som den første filmen hadde». På den annen side påpeker de også at filmen er stilistisk og at den er betydelig bedre enn de tre andre oppfølgerne som kom på 1980-tallet. De skriver også at filmen har et velregissert klimaks med enkelte kraftfulle virkemidler.[4] Blant de som stilte seg mest positive til filmen var Janet Maslin i The New York Times. I stedet for å bare se den i lys av den første filmen trakk hun også sammenligninger med andre samtidige skrekk- og slasherfilmer og skrev blant annet at «this—like its predecessor—is a class act». Hun gav også skryt til skuespillerprestasjonene og regissørens arbeide og skrev «det er kanskje ikke veldig mye man kan forvente av en skrekkfilm, men denne leverer mer enn de fleste».[5] David Piries anmeldelse i magasinet Time Out var også positiv. Han gav særlig Rosenthal skryt og skrev blant annet: «Rosenthal er ingen Carpenter, men han leverer et godt håndverk».[6] Filmhistorikeren Jim Harper uttalte i 2004 at «ettertiden har gitt filmen noe mer rettferdighet enn det datidens kritikere gjorde». Han uttalte videre at «flere kritikere har i ettertid innsett at den var betydelig bedre en de fleste slasherfilmer på den tiden».[7]

Filmen har bare fått 19% på Rotten Tomatoes.[8]

Kommersielt[rediger | rediger kilde]

Filmen ble en kommersiell suksess da den kom og spilte inn over $25 millioner på amerikanske kinoer alene. Noe som var høyere enn samtidige skrekkfilmer som Fredag den 13de: del 2 ($21,722,776), Omen III: The Final Conflict ($20,471,382) og The Howling ($17,985,893).[9]

Priser[rediger | rediger kilde]

Halloween II ble i 1982 nominert til to Saturn Awards, i kategoriene beste skrekkfilm og beste skuespiller (Donald Pleasence ).

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen ble vurdert forbudt for visning på kino av Statens filmkontroll i 1981. Den ble utgitt på video i 1983/84.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Halloween II». Halloweenmovies. Besøkt 20. mai 2008. 
  2. ^ Verniere, James (november 1982). «JOHN CARPENTER: Doing His Own 'Thing'». The Twilight Zone Magazine. Arkivert fra originalen 5. mai 2001. Besøkt 20. mai 2008. «He did a terrific short called Toyer» 
  3. ^ Ebert, Roger (1981). «Halloween II». Chicago Sun-Times. Besøkt 19. mai 2008. «It's a little sad to witness a fall from greatness, and that's what we get in HALLOWEEN II» 
  4. ^ Scheib, Richard (1990). «HALLOWEEN II». The SF, Horror and Fantasy Film Review. Besøkt 19. mai 2008. «Halloween II ended up being a big disappointment. Rosenthal’s direction is occasionally stylish, particularly at the well-staged climax.» 
  5. ^ Janet Maslin, "Movie: 'Halloween II' for Fright Fans", New York Times, 30. oktober 1981, s. C8.
  6. ^ David Pirie, review of Halloween II, Time Out magazine, reprinted in 1991, s. 277.
  7. ^ Jim Harper, Legacy of Blood: A Comprehensive Guide to Slasher Movies (Manchester, Eng.: HeadPress/Critical Vision, 2004), s. 16–17, ISBN 1-900486-39-3.
  8. ^ «Halloween II». Rotten Tomatoes. Besøkt 20. mai 2008. 
  9. ^ «1981 DOMESTIC GROSSES». BOX OFFICE MOJO. Besøkt 19. mai 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]