Hakadal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hakadal
LandNorges flagg Norge
Kart
Hakadal
60°06′00″N 10°52′00″Ø

Utsikt over Hakadal fra Rundkollen. Varingskollen ligger til høyre i bildet.

Hakadal (kalles Hakadalen) er et sogn i Nittedal i Akershus, med Hakadal kirke som soknekirke. Sognet grenser i sør til Nittedal sogn, i øst til Gjerdrum sogn i Gjerdrum og Holter i Nannestad, i nord til Nannestad sogn i Nannestad og Harestua sogn i Lunner og i vest til Vestre Aker sogn i Oslo.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Hakadal kommer ifølge Harald Hårfagres saga fra en mann som het Hake. Han var sønn til en norsk småkonge, og skal ha falt i kamp mot Harald i dalen som senere skulle til å bære navnet hans. Om dette er riktig eller ikke er vanskelig å vite, men Oluf Rygh er enig i at dalen nok er oppkalt etter en som het Hake (Haki). Navnet ble tidligere blant annet skrevet Hakedal.

Tettsteder og innbyggertall[rediger | rediger kilde]

Hakadal har (ifølge SSB 2008[1]) tettstedene Åneby (1 354 innbyggere), Grønvoll (1 519 innbyggere) og Løvstad (1 572 innbyggere).

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Åneby stasjon, Varingskollen holdeplass og Hakadal stasjon er alle stoppesteder på Gjøvikbanen.

Verneverdig bebyggelse[rediger | rediger kilde]

På vestsida av dalen, nord i Hakadal, finner vi Hakadals verk, med mange av husene etter Norges eldste jernverk. Driften der startet ca. 1550.[2]

Idrett og friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Varingskollen har et av Oslo-områdets største alpinanlegg, med fem nedfarter og tre heiser. Største høydeforskjell er 315 meter.

Nord i Hakadal ligger garden Ås med golfbane (Hakadal golfklubb).[3] Dette er en 18-hulls bane åpnet i 2004. Ås er òg et populært utfartssted vinterstid, hvor man kan kjøre til Hakkim og gå skiturer i Romeriksåsene. Det er også mange som bruker Hakadal som startpunkt for løyper gjennom Nordmarka; fra Hakadal stasjon er det ca. 18 km til Kikutstua.

Skoler[rediger | rediger kilde]

I Hakadal ligger Hakadal ungdomsskole (HUS), og Elvetangen skole, samt de nedlagte Krikeby barneskole og Hagen barneskole.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

På Åneby finnes[når?] en gullsmedforretning/optiker, et apotek, veterinær, legekontor, 2 frisører, en matvareforretning, kafe og et gatekjøkken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tabell 1 Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune. 1. januar 2008». web.archive.org. 22. august 2008. Archived from the original on 22. august 2008. Besøkt 30. oktober 2021. 
  2. ^ «Hakadal Verk - Norges eldste jernverk fra ca 1550». web.archive.org. 27. september 2007. Arkivert fra originalen 27. september 2007. Besøkt 30. oktober 2021. 
  3. ^ «Aas Gaard Golfpark». Aas Gaard Golfpark. Besøkt 30. oktober 2021.