Hakadal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt over Hakadal fra Rundkollen. Varingskollen ligger til høyre i bildet.

Hakadal (kalles Hakadalen) er et sogn i Nittedal i Akershus, med Hakadal kirke som soknekirke. Sognet grenser i sør til sognet Nittedal, i øst til Gjerdrum i Gjerdrum og Holter i Nannestad, i nord til Nannestad i Nannestad og Harestua i Lunner og i vest til Vestre Aker i Oslo. Navnet Hakadal kommer ifølge Harald Hårfagres saga fra en som het Hake. Han var sønn til en norsk småkonge og skal ha falt i kamp mot Harald i dalen som senere skulle til å bære navnet hans. Om dette er riktig eller ikke er vanskelig å vite, men Oluf Rygh er enig i at dalen nok er oppkalt etter en som het Hake (Haki). Navnet ble tidligere blant annet skrevet Hakedal.

Hakadal har (ifølge SSB 2008) tettstedene: Åneby (1 354 innbyggere), Grønvoll (1 519 innbyggere) og Løvstad (1 572 innbyggere). Åneby, Varingskollen og Hakadal er alle stoppesteder på Gjøvikbanen. Varingskollen har forøvrig også et av Oslo-områdets største alpinanlegg, med fem nedfarter og tre heiser. Største høydeforskjell er 315 meter.

Nord i Hakadal ligger garden Ås med golfbane (Hakadal golfklubb). Dette er en 18-hulls bane åpnet i 2004. Ås er òg et populært utfartssted vinterstid, hvor man kan kjøre til Hakkim og gå skiturer i Romeriksåsene. Det er også mange som bruker Hakadal som startpunkt for løyper gjennom Nordmarka; fra Hakadal stasjon er det ca. 18 km til Kikutstua.

På vestsida av dalen, nord i Hakadal, finner vi Hakadals verk, med mange av husene etter Norges eldste jernverk. Driften der startet ca. 1550.

Gjennom Hakadal renner også Hakadalselva, som blir til Nitelva etter Strøm bru.

I Hakadal er det ungdomsskole (Hakadal ungdomsskole eller HUS) og to barneskoler (Kirkeby og Hagen). Videre er det en gullsmed som ligger på Åneby, to matvareforretninger (Kiwi og Meny) og to gatekjøkken (Åneby Pizza og Grill, før dette Lasse og Lenes) og Kvikk Pizza.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]