Kikutstua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kikutstua
LandNorge
StedOslo kommune
Historiske fakta
ArkitektThorvald Astrup
Kart
Kart
Kikutstua
60°04′35″N 10°39′19″Ø

Kikutstua er en betjent turisthytte i Nordmarka ved Oslo, eid av Skiforeningen. Stua ligger 344 moh, på nordsiden av Bjørnsjøen. Like nord for stua ligger Kikuttoppen, et av Nordmarkas høyeste punkt.

Nordmarka i Oslo har i over hundre år vært et yndet mål for skiløpere og fotturister på egenpreparerte løyper og skogsstier. I starten sto de fastboende på gårdene i marka for bevertning og innlosjering av turistene. Etter hvert ble trafikken så stor at Skiforeningen så behov for et eget serverings- og overnattingssted syd i marka.

Kikutstua på et gammelt postkort.

Godseier Harald Løvenskiold stilte en tomt ved Bjørnsjøen til disposisjon, og i 1926 var Kikutstua ferdigbygget. Arkitekt for bygget var Thorvald Astrup. Stua har hele tiden vært i Skiforeningens eie og drives av et bestyrerpar.

I dag har syklistene i stor grad overtatt for turister til fots. Skogsdriften i marka finansierer vedlikeholdet av et godt utbygd skogsbilveinett, som gjør marka populært både til trening og rekreasjon. Et godt samarbeid mellom Skiforeningen og Løvenskiold Skog har samtidig gjort at det i dag er laget traseer for skiløyper som krever lite snø før løypene blir bra.

Kikutstua er et populært overnattingssted, med 62 sengeplasser og servering.


Bestyrere[rediger | rediger kilde]

  • 1997 - 2022: Knut-Arne Løite og Ane Moe
  • 2022 - 2023: MCB AS
  • 2023 - : Robin Susanne Ågren Andersen og Einar Enersen Hougen

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]