Varingskollen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Varingskollen
Varingskollen Utsikt over Hakadal fra Rundkollen. Varingskollen til høyre i bildet.
Høyde:546 moh.[1]
Fylke:Akershus
Kommune(r):Nittedal
Det gamle tårnet på Varingskollen, 1928
Utsikt fra toppen mot øst. Det blir hevdet at man på godværsdager kan se helt til Sverige.

Varingskollen er en ås i Nittedal kommune i Akershus. Den har en høyde på 546 meter over havet og er et kjent landemerke i Hakadal. Til tross for sin dominerende posisjon og gode synlighet fra flere steder på Romerike er Varingskollen hverken det høyeste punkt i Nittedal (Blekketjernshøgda) eller i Akershus (Fjellsjøkampen).

Historie[rediger | rediger kilde]

Varingskollen er et gammelt vardested allerede fra eldre jernalder og har også sitt navn knyttet til dette (forstått som 'vaktmannskollen').[2] Tidligere i moderne tid sto det også et utkikkstårn på toppen. I dag er kollen mest kjent på grunn av skisenteret ved samme navn. Varingskollen holdeplassGjøvikbanen ligger ved foten av fjellet.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Varingskollen ligger i Oslofeltet og består hovedsakelig av vulkansk Nordmarkitt, en lys rødbrun kvartssyenittbergart.[3] Selv om bergarten er vulkansk, finnes det ikke holdepunkter (slik som lavaførende rør) for at Varingskollen har vært en vulkan. Bergarten som Varingskollen består av ble dannet nede i jordskorpen og gradvis avdekket ved erosjon av fjellmassen over.

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

På østsiden av fjellet ligger Varingskollen skisenter, offisielt åpnet i mars 1963. Ellers er kollen et populært og godt egnet utfartssted sommer som vinter.[4] Hakadal IL etablerte på begynnelsen av 2000-tallet en lysløype og skistadion i umiddelbar tilknytning til skisenteret. Hvert år arrangeres også motbakkeløpet Varingskollen Opp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Varingskollen på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Kirkeby, Birger (2006). Bygdebok for Nittedal og Hakadal. III. Nittedal: Nittedal kommune. s. 54. 
  3. ^ Kirkeby, Birger (2006). Bygdebok for Nittedal og Hakadal. III. s. 11. 
  4. ^ Varingskollen Skiforeningen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]