Radiodokumentar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Radiodokumentar (feature) er en faglitterær radiosjanger som etter 1945, ved siden av hørespill, etablerte seg som en del av kulturprogrammene i radio i forskjellige europeiske land. En radiodokumentar kombinerer bl.a. elementer fra reportasje og hørespill. Den oppnådde først popularitet som en egen sjanger i Storbritannia i 1930-årene. Mens hørespillet retter seg mest mot det skjønnlitterære, er det den dokumentariske karakteren som generelt sett dominerer i faglitteraturen.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1937 innførte BBC det de kalte "Experimental Hour" (forsøkstimen). Sendingene hadde ingen formelle retningslinjer og innholdet var overveiende av dokumentarisk karakter. Det utviklet seg en ny presentasjonsform på bakgrunn av dette som i 1939 ga opphav til uttrykket "Feature" (her dokumentar). På slutten av 2. verdenskrig kom denne nye sjangeren til Tyskland med den britiske okkupasjonsmakten.

"I 1947 kom radiodokumentaren til Hamburg med radiooffiserene i den britiske okkupasjonsstyrken og oppnådde stor suksess i Vest-Tyskland med Axel Eggebrecht, Peter von Zahn, Ernst Schnabel og Alfred Andersch. I 1963 fulgte den nasjonale radiostasjonen i DDR etter med etableringen av en egen dokumentaravdeling. Siden 1973 har hørespillsjangeren også funnet sin faste sendeplass i Østerrike og Sveits."[1]

Ved siden av produksjonen i radiohusene har det siden slutten av 90-tallet vært en tendens til egenproduksjon. Denne tendensen har påvirket estetikken til radiodokumentaren sterkt de siste årene. Forfattere fungerer som regissører, lydteknikere, ofte også som programledere.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Udo Zindel og Wolfgang Rein (red.): Das Radio-Feature. Incl. CD mit Hörbeispielen. 2. utgave. Konstanz: UVK, 2007. ISBN 978-3-89669-499-7
  • Patrick Conley: Der parteiliche Journalist. Die Geschichte des Radio-Features in der DDR. Berlin: Metropol, 2012. ISBN 978-3-86331-050-9 (anmeldelse)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Patrick Conley: „60 Jahre Radio-Feature“, in: Feature-Portal, November 2007. (arkiv versjon; engelsk)