Härjedalen kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Härjedalen

Våpen

Land Sverige Sverige
Landskap Härjedalen, Hälsingland, Dalarna
Län Jämtlands län
Kommunenr. 2361
Areal 11 364 km²
Befolkning 10 339 (2011[1])

Jernbanestasjon i Sveg

Härjedalen kommune (Sørsamisk: Herjedaelien tjïelte) er en kommune i Jämtlands län i landskapene Härjedalen, Hälsingland og Dalarna i Sverige. Kommunens administrasjonssenter ligger i Sveg. Det meste av kommunen, bortsett fra Ängersjö og Ytterhogdals gamle sogn, tilhørte Norge frem til freden i Brömsebro i 1645.

Härjedalen kommune, som er Sveriges femte største i areal, og Gotland kommune er de eneste to svenske kommuner som har navn etter et landskap.

Kommunen grenser i nord til Berg kommune. I nordøst har kommunen grense til Ånge i Västernorrlands län, i øst til Ljusdal i Gävleborgs län og i sør til kommunene Älvdalen, Mora og Orsa i Dalarnas län. I vest grenser kommunen mot Røros og Engerdal kommuner i Norge.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Härjedalen har mange fjell som er over 1000 moh. Hele 80 prosent av overflaten i kommunen ligger mer enn fem hundre meter over havet, mer enn dobbelt så høyt som Jämtland og Lappland, og er Sverige høyest beliggende grend.[2] Her er også Sveriges høyest beliggende by, Högvålen, den høyest beliggende kirken ligger i Tännäs og intet annet sted i Sverige går tregrensen høyere enn på Anåfjället.[2]

Kommunens største innsjø er Rogen som ligger ved grensen av Norge, og regnes som utspringet for Skandinavias lengste vassdrag, Trysilelva-Klarälven-Göta älv. Mesteparten av kommunen blir drenert av elva Ljusnan. Platålandskapet i den østlige delen av kommunen er preget av store skoger og lengre sør er det langstrakte landskapet mer isolert, men i moderne tid brutt av veinett som strekker seg i alle retninger.[2] Fjellpassene, som ofte kalles for «dörrar», som i Skarddörren, ga i gamle dager gode kontaktveier vestover mot Norge.[2] Sonfjället nasjonalpark ligger i kommunen, det samme gjør flere naturreservater.

Härjeåsjön er en innsjø og ei bygd rundt 19 kilometer sørvest for Sveg og 11 kilometer nordøst for Lillhärdal.

Kommunens viktigste næringer er jordbruk og skogbruk. Tidligere var seterdrift vanlig. De er tre reinbeiteområder i kommuner («samebyer»). Det er flere skisportsteder i kommunen.

Härjedalen er Sveriges minst befolkede landskap, med knappe 11 000 beboere på et område som utgjør omtrentlig 13 000 km². Derimot har Härjedalens kommune det området i Sverige med flest hunder: per 2011 var det 22,8 hunder per 100 innbyggere.[3]

E45 og Riksväg 84 går gjennom kommunen. Härjedalen er knytta til det svenske jernbanenettet gjennom Inlandsbanan. Härjedalen Sveg Airport har daglige flyforbindelser til Stockholm.

Samisk språk[rediger | rediger kilde]

Samisk har status som offisielt minoritetsspråk i kommunen[4] og Härjedalen kommune inngår i forvaltningsområdet for samisk språk i Sverige.

Tettsteder[rediger | rediger kilde]

Härjedalen kommune hadde åtte tettsteder i 2010. I tabellen oppgis antall innbyggere per 31. desember 2010.[5]

# Tettsted Innbyggere
1. Sveg 2 547
2. Funäsdalen 890
3. Hede 741
4. Vemdalen 542
5. Ytterhogdal 534
5. Ulvkälla 456
7. Lillhärdal 335
8. Norr-Hede 261

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Befolkningsstatistik kvartal 3 2011. Statistiska centralbyrån (30. september 2011). Besøkt 7. januar 2012.
  2. ^ a b c d «Geografi», Härjedalen kommun
  3. ^ SCB: Befolkning og Jordbruksverket: hunder og beboere (PDF)
  4. ^ Det svenske Språkrådets hjemmesider, om minoritetsspråk
  5. ^ «Folkmängd i tätort och småort per kommun 2010» (.xls). Statistiska centralbyrån. Besøkt 18. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]