Härjedalen kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Härjedalen

Våpen

Land Sverige Sverige
Landskap Härjedalen, Hälsingland og Dalarna
Län Jämtlands län
Kommunenr. 2361
Areal 11 364 km²
Befolkning 10 339 (2011[1])
Bef.tetthet 0,91 innb./km²

Jernbanestasjon i Sveg

Härjedalen kommune (Sørsamisk: Herjedaelien tjïelte) ligger i det svenske länet Jämtlands län i landskapene Härjedalen, Hälsingland og Dalarna. Kommunens administrasjonssenter ligger i Sveg. Det meste av kommunen, bortsett fra Ängersjö og Ytterhogdals gamle sogn, tilhørte Norge frem til freden i Brömsebro i 1645.

Härjedalen kommune, som er Sveriges femte største i areal, og Gotland kommune er de eneste to svenske kommuner som har navn etter et landskap.

Kommunen grenser i nord til Berg kommune. I nordøst har kommunen grense til Ånge i Västernorrlands län, i øst til Ljusdal i Gävleborgs län og i sør til kommunene Älvdalen, Mora og Orsa i Dalarnas län. I vest grenser kommunen mot Røros og Engerdal kommuner i Norge.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Härjedalen har mange fjell som er over 1000 moh. Hele 80 prosent av overflaten i kommunen ligger mer enn fem hundre meter over havet, mer enn dobbelt så høyt som Jämtland og Lappland, og er Sverige høyest beliggende grend.[2] Her er også Sveriges høyest beliggende by, Högvålen, den høyest beliggende kirken ligger i Tännäs og intet annet sted i Sverige går tregrensen høyere enn på Anåfjället.[2]

Kommunens største innsjø er Rogen som ligger ved grensen av Norge, og regnes som utspringet for Skandinavias lengste vassdrag, Trysilelva-Klarälven-Göta älv. Mesteparten av kommunen blir drenert av elva Ljusnan. Platålandskapet i den østlige delen av kommunen er preget av store skoger og lengre sør er det langstrakte landskapet mer isolert, men i moderne tid brutt av veinett som strekker seg i alle retninger.[2] Fjellpassene, som ofte kalles for «dörrar», som i Skarddörren, ga i gamle dager gode kontaktveier vestover mot Norge.[2] Sonfjället nasjonalpark ligger i kommunen, det samme gjør flere naturreservater.

Kommunens viktigste næringer er jordbruk og skogbruk. Tidligere var seterdrift vanlig. De er tre reinbeiteområder i kommuner («samebyer»). Det er flere skisportsteder i kommunen.

Härjedalen er Sveriges minst befolkede landskap, med knappe 11 000 beboere på et område som utgjør omtrentlig 13 000 km2. Derimot har Härjedalens kommune det området i Sverige med flest hunder: per 2011 var det 22,8 hunder per 100 innbyggere.[3]

E45 og Riksväg 84 går gjennom kommunen. Härjedalen er knytta til det svenske jernbanenettet gjennom Inlandsbanan. Härjedalen Sveg Airport har daglige flyforbindelser til Stockholm.

Samisk språk[rediger | rediger kilde]

Samisk har status som offisielt minoritetsspråk i kommunen[4] og Härjedalen kommune inngår i forvaltningsområdet for samisk språk i Sverige.

Tettsteder[rediger | rediger kilde]

Härjedalen kommune hadde åtte tettsteder i 2005. I tabellen oppgis antall innbyggere per 31. desember 2005. Härjeåsjön er en innsjø og et tettsted ca. 19 km sørvest for Sveg og ca. 11 km nordøst for Lillhärdal,

# Tettsted Innbyggere
1. Sveg 2 633
2. Funäsdalen 798
3. Hede 763
4. Ytterhogdal 603
5. Vemdalen 547
5. Ulvkälla 445
7. Lillhärdal 365
8. Norr-Hede 293

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Befolkningsstatistik kvartal 3 2011. Statistiska centralbyrån (30. september 2011). Besøkt 7. januar 2012.
  2. ^ a b c d «Geografi», Härjedalen kommun
  3. ^ SCB: Befolkning og Jordbruksverket: hunder og beboere (PDF)
  4. ^ Det svenske Språkrådets hjemmesider, om minoritetsspråk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Härjedalen kommune – bilder, video eller lyd