Guy Standing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Guy Standing
Guy Standing (cropped).jpeg
Født9. feb. 1948[1]Rediger på Wikidata (74 år)
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom[1], lærer[1]Rediger på Wikidata
Utdannet ved University of Illinois, University of Sussex, University of CambridgeRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Fellow of the Academy of Social Sciences (2014)Rediger på Wikidata

Guy Standing[2] (født 9. februar 1948) er en britisk professor i utviklingsstudier ved School of Oriental and African Studies (SOAS), universitetet i London, en av grunnleggerne av Basic Income Earth Network (BIEN) og forfatter av flere bøker, inkludert The Precariat: The New Dangerous Class (2011) og Work After Globalization: Building Occupational Citizenship (2009).

Standing er en forsvarer av borgerlønn og såkalt deliberativt demokrati, et system av politiske beslutninger basert på en utveksling mellom konsensusbeslutning og representativt demokrati.

Fra 1975 til 2006 arbeidet han ved Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) som forsker på arbeidsmarkedets usikkerhet og fleksibilitet, og er blant annet kjent for å ha skapt den sømmelige arbeidsindeksen, som vil si en indeks over tilstedeværelsen av frihet, likhet, sikkerhet og verdighet på arbeidsplassen.

Prekariatet[rediger | rediger kilde]

Standings mest kjente bok er The Precariat: The New Dangerous Class (2011). I den hevder han at den pågående globaliseringen har ført til at stadig flere mennesker nå er å anse som en del av prekariatet, som han anser som en ny sosial klasse.

Innen sosiologien og økonomien innbefatter prekariatet, som vil si en eksistens uten forutsigbarhet eller sikkerhet, noe som påvirker både den materielle og psykologiske velferden, en sosial klasse dannet av de prekariære. Begrepet blir spesifikt brukt om tilstanden av periodisk arbeidsløshet og mangel på arbeide, noe som fører til en prekariær ekistens.

Ifølge Standing inkluderer begrepet prekariatet et agglomerat av flere ulike sosiale grupper: immigranter, yngre utdannede mennesker og den industrielle arbeiderklassen, som ikke kun lider fra usikkerhet vedrørende det ikke å ha fast arbeide, men også usikkerhet i forhold til identitet og mangel på kontroll over sin egen tid, noe som ikke minst skyldes den såkalte ”workfare” politikken som blir ført.

Borgerlønn[rediger | rediger kilde]

Standing oppfordrer politikere til å skape ambisiøse sosiale reformer for å sikre finansiell sikkerhet som en rettighet og argumenterer for borgerlønn som et viktig skritt til en ny tilnærming. Hvis politikere ikke foretar de relevante beslutningene forutser han en bølge av vold, sinne og dannelsen av ytre høyrefløyspartier.

Ifølge Standing må vi se debatten om borgerlønn i sammenheng med en pågående global transformasjon som finner sted hvor ulikhetene blir uholdbare og våre økonomier endres til å bli renteøkonomier hvor et lite plutokrati får utbytte av systemet, mens et økende prekariat har synkende lønninger, ustabile arbeidsplasser og færre rettigheter. De går med andre ord fra å være borgere til å bli fremmedarbeidere uten rettigheter.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

  • A Precariat Charter - From Denizens to Citizens, Bloomsbury Publishing, 2014
  • The Precariat: The New Dangerous Class, Bloomsbury Publishing, 2011
  • Italian translation: Precari. La nuova classe esplosiva, Series Contemporanea, il Mulino, 2012 ISBN 978-88-15-23985-3
  • Work After Globalization: Building Occupational Citizenship, 2009
  • (French) Un revenu de base pour chacun(e), with Andràs November, 2003

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 161445, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Guy standing, CV

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]