Zygmunt Bauman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Zygmunt Bauman
Zigmunt Bauman na 20 Forumi vydavciv.jpg
Født 19. november 1925
Poznań
Utdannelse London School of Economics, Universitetet i Warszawa
Parti Polska Zjednoczona Partia Robotnicza
Nasjonalitet Storbritannia, Polen
Medlem av Polska Akademia Nauk
Utmerkelser Gloria Artis-medaljen for kulturinnsats, Medal of the 10th Anniversary of People's Poland, Theodor-W.-Adorno-prisen, Fyrsten av Asturias' pris for kommunikasjon og humaniora

Zygmunt Bauman (født 19. november 1925 i Poznań) er en polsk-jødisk sosiolog og filosof. Han er professor i sosiologi ved universitetet i Leeds (siden 1990 emeritus), og er blitt særlig kjent for sine analyser av den postmoderne konsumerismen og sammenhengene mellom moderniteten og holocaust. Bauman regnes for å være en av de fremste skaperne av postmodernismekonseptet.

Frem til utbruddet av andre verdenskrig bodde Bauman i Poznań. Deretter slo familien hans seg ned i Sovjetunionen. Bauman deltok i slaget om Kołobrzeg (hvor han ble såret) og slaget om Berlin. Etter krigen studerte han sosiologi ved Universitetet i Warszawa frem til 1954 og habiliterte seg. I 1968 forlot han Polen av politiske grunner og emigrerte til Israel. Bauman bor siden 1971 i Leeds i Storbritannia og er gift med forfatteren Janina Bauman.

Bauman er tildelt Fyrstinnen av Asturias' pris for kommunikasjon og humaniora for 2010.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oversikt over prismottagere, Fundación Príncipe de Asturias.
personDenne person- og filosofirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.