Gunnar Hasle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gunnar Hasle
Hasle i november 2023
FødtArne Gunnar Hasle
27. sep. 1954[1]Rediger på Wikidata (69 år)
Askim (Østfold)
BeskjeftigelseLege, zoolog, gründer Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Arne Gunnar Hasle (født 1954) er en norsk lege, zoolog, gründer og faglitterær forfatter fra Askim. Han er kjent for sine bidrag til det offentlige ordskiftet i forbindelse med flere epidemier. I 1990-årene var han overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus, og siden slutten av 1990-årene har han drevet Reiseklinikken. Hasles foredrag dreier seg ofte om tropiske sykdommer. Han har sammen med Ivar Helle skrevet bok om reisemedisin og er ansvarlig for Legeforeningens årlige kurs i reisemedisin. I 2011 avla han doktorgraden i zoologi om flåttbårne sykdommer.

Oppvekst og utdanning[rediger | rediger kilde]

Hasle ble født i Askim i 1954 og vokste opp som yngstemann i en søskenflokk på fem med foreldre som drev fabrikken Arne Hasle AS (senere Hasle AS). I 1983 ble han uteksaminert som lege, i 1992 ble han spesialist i indremedisin, og i 1993 i infeksjonsmedisin. I tillegg har han diplom i tropemedisin og doktorgrad i zoologi.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hasle var overlege på infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus frem til 1998. I 1999 etablerte han Reiseklinikken, en privat klinikk for reisemedisin som mottar rundt 5 000 pasienter i året. Hasle har i en årrekke markert seg i debatter om smittevern under epidemier[2] og andre medisinske[3] og naturvernmessige spørsmål,[4][5] og blir jevnlig sitert i media om reisemedisin.[6]

HIV-epidemien[rediger | rediger kilde]

Hasle behandlet mange av tilfellene av aids under epidemien i Norge i 1980-årene, og han var svært kritisk til Helsetilsynets håndtering av epidemien.[7]

Ebolaepidemien[rediger | rediger kilde]

Hasle reiste med Leger Uten Grenser til ebola-rammede land i 2014, men trakk seg ut da han mente det var fare for egen helse.[8]

Koronapandemien[rediger | rediger kilde]

Hasle gjorde seg bemerket i media i forbindelse med koronapandemien, hvor han var tidlig ute med å fraråde utenlandsreiser, og han argumenterte, sammen med Mads Gilbert, for å gå i lockdown.[9] Hasle ba også myndighetene om å anbefale bruk av munnbind.

Veldedig arbeid[rediger | rediger kilde]

Hasle har gjennom Reiseklinikken samlet inn penger til Regnskogfondet og WWF og har drevet veldedig arbeid på Haydom-klinikken i Tanzania.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Curriculum vitae Arne Gunnar Hasle, born September 27th 1954», verkets språk engelsk, besøkt 6. november 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Lien, Marthe S. (9. mars 2020). «Coronaviruset: – Sjokkerende og utilgivelig». Dagbladet (norsk). Besøkt 6. november 2023. «Lege Gunnar Hasle reagerer kraftig på norske myndigheters håndtering av coronaviruset, og mener det nå bare er et tidsspørsmål før viruset når norske sykehjem.» 
  3. ^ Holst, Inga Ragnhild (5. september 2002). «Helse: De verste reisesykdommene». Dinside (norsk). Besøkt 6. november 2023. «– Diare er kanskje det som ødelegger flest ferier. Det er særlig i Mexico, Egypt og Tyrkia at folk får diarè. Vaksine mot diaré kan redusere risikoen fra 40 til kanskje 25 prosent, opplyser reisemedisiner Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo.» 
  4. ^ Hasle, Gunnar (22. oktober 2023). «Stopp unødvendig jakt». NRK (norsk). Besøkt 6. november 2023. «Under 1,5 prosent av befolkningen i Norge er registrerte småviltjegere. Jeg vil påstå at denne lille andelen ødelegger naturopplevelsen for resten av oss, skriver Gunnar Hasle, her på øya Sulawesi i Indonesia.» 
  5. ^ Hasle, Gunnar (2020). «G. Hasle svarer». Tidsskrift for Den norske legeforening (norsk). ISSN 0029-2001. doi:10.4045/tidsskr.19.0796. Besøkt 6. november 2023. 
  6. ^ Flaatten, Camilla (9. mars 2021). «Betyr en vaksine at du trygt kan reise på sommerferie utenlands i år?». Aftenposten (norsk). Besøkt 6. november 2023. 
  7. ^ «Helstilsynets AIDS-politikk: Debatt mot Anne Alvik og Svein-Erik Ekeid» (norsk). Reiseklinikken AS. Besøkt 8. november 2023. «Jeg begynte å arbeide på Infeksjonsavdelingen Ullevål sykehus i 1985, like før helsedirektør Torbjørn Mork forsøkte å nekte blodbankene å hiv-teste blod, før det var opprettet et apparat for å ta hånd om dem som ble funnet positive. På det tidspunktet vat det ca 20 kjente AIDS-tilfeller i Norge, men Georg Pettersen hadde publisert fremskrivninger av statistikken som viste at vi om få år kanskje kunne få 30000 tilfeller.» 
  8. ^ Brustad, Line (28. august 2014). «– Jeg er på vei hjem. Dette oppdraget ble for farlig for meg». Dagbladet (norsk). Besøkt 6. november 2023. «I to uker har legen Gunnar Hasle befunnet seg midt i katastroferammede Monrovia, hovedstaden i Liberia. Her har han jobbet frivillig for Leger uten grensers ELWA 3-avdeling.» 
  9. ^ Lien, Marthe S.; Mogen, Trym (11. mars 2020). «Mener Norge er i en krisesituasjon: Legenes varsko: – Gå i lockdown». Dagbladet (norsk). Besøkt 6. november 2023. «Lege Gunnar Hasle mener det nå må tas drastiske grep for at Norge skal unngå katastrofe. Overlege Mads Gilbert mener smitten av coronavirus er ute av kontroll.» 

Kilder[rediger | rediger kilde]