Hopp til innhold

Gullholmen fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Gullholmen»)
Gullholmen fyr
FylkeØstfold
KommuneMoss
Opprettet1894
Fyrlistenummer018100
Fyrtårn
Høyde8,2
FormLyktehus
ByggematerialeGlassfiber
Fyrlys
LyskarakterOkkulterende hvert 6. sekund
Lyshøyde16
Lysvidde11,5
Status
EierStaten
Avbemannet1984
Automatisert1984
Kart
Gullholmen fyr
59°26′07″N 10°34′36″Ø

Gullholmen fyr (tidligere Guldholmen fyr) ligger på den lille øya Gullholmen i Oslofjorden i Moss kommune i Østfold. I dag består fyret av et 8 meter høyt glassfibertårn, foran den gamle fyrbygningen. Fyret ble automatisert i 1984 og tilhører en egen stiftelse, mens holmen tilhører Moss kommune. Gullholmen er det vestligste punktet i Østfold fylke.

I 1891 ble det utarbeidet en oversikt over behovet for nye fyr og tåkesignaler i Oslofjorden. I forslaget inngikk et fyr med tåkesignal på Gullholmen. Nødvendige midler ble bevilget i budsjett for 1893/1894. Gullholmen fyr stod ferdig og ble tent den 15. september 1894.

I 1930 ble fyret elektrifisert med strøm fra det kommunale nettet. I den første perioden besto fyrbetjeningen av fyrvokter med husstand, men ble rett før 1940 utvidet med en fyrbetjent. I den anledningen ble en ny familiebolig oppført øst for den gamle fyrbygningen.

I 1984 ble Gullholmen fyrstasjon automatisert og fyret erstattet med en fyrlykt som står foran fyrbygningen.

Underbygningen til fyrlykten – et plasttårn – ble løftet av et helikopter fra kystverkets fartøy «Ryvingen» og satt på plass på Gullholmen sydvest for det for det gamle fyret. Fyrstasjonen ble samtidig avfolket og bygningene ble stående tomme.

I 1989 ble Gullholmen fyr formelt overdratt fra Kystverket til Direktoratet for naturforvaltning og samme året ble det skrevet leiekontrakt mellom de nye eierne og stiftelsen Gamle Guldholmen Fyr. Stiftelsen ble opprettet for å drive vedlikehold og bevaring av det nedlagte fyranlegget på grunn av kulturhistorisk verdi, samt å legge tilrette for nye aktiviteter i bygningene. I dag blir det derfor drevet utleie av den gamle fyrbygningen.

Gullholmen som ganske nyoppført fyrstasjon en gang mellom 1890 og 1900. Foto: Digitalarkivet.

I forbindelse med Kystverkets etablering av Horten trafikksentral i 1999, ble det satt opp en radar på Gullholmen for å overvåke trafikken i farvannet mellom Færder og Spro/SteileneNesodden.[1]

Kort tid etter avfolkningen av fyrstasjonen ble bygningene utsatt for hærverk, og de fleste vindusruter ble knust. Kystverket satte inn nye vinduer, og det ble slått plater for alle vinduer. Slik sto bygningene til stiftelsen Gamle Guldholmen Fyr kom inn på arenaen.

I 2015 ble fyrstasjonen del av kystleden i Oslofjorden (Oslofjordens Friluftsråd) og alle som ønsker kan booke overnatting på fyret.

I dag, som i 1984, er det seks bygninger på Gullholmen: To bolighus, to uthus, maskinhus og naust.

Eier og leietaker av Gullholmen fyr

[rediger | rediger kilde]

I 1989 ble Gullholmen fyr formelt overdratt fra kystverket til direktoratet for naturforvaltning, og i oktober samme år ble leiekontrakt mellom direktoratet for naturforvaltningen og stiftelsen Gamle Guldholmen Fyr undertegnet. Stiftelsen hadde da allerede en tid arbeidet med bygningene. I leiekontrakten står det at leieforholdet er etablert ut fra et langvarig siktemål.

Stiftelsen Gamle Guldholmen Fyr.

[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Gamle Guldholmen Fyr ble etablert høsten 1989 og har to hovedformål:

  1. Vedlikeholde og bevare det nedlagte fyranlegget fordi det har kulturhistorisk verdi (stiftelsen samarbeider med fylkeskonservatoren).
  2. Legge til rette for at bygningene skal romme nye aktiviteter (det å gi bygningene ny bruk er ofte den billigste og beste form for bygningsbevaring).

De praktiske arbeidene utføres på dugnadsbasis. Stiftelsen har mottatt pengestøtte og gaver fra både det private og offentlige. Videre fremover er det ønskelig at leieinntektene i størst mulig grad skal finansiere det videre istandsettings – og vedlikeholdsarbeidet. Det kan være verdt å merke seg at alle leieinntekter og gaver til stiftelsen går inn i den videre opprustning av anlegget.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]